ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

JD Sports: Επεκτείνει το δίκτυο ο νέος παίκτης στα αθλητικά είδη

Με τίμημα 73,5 εκατ. ευρώ η βρετανική αλυσίδα εξαγόρασε την Cosmos Sport και ήδη άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα, ενώ σχεδιάζει να λειτουργήσει άλλα δύο ως το τέλος του έτους και να μπει στην αγορά της Κύπρου.

Πρεμιέρα έκανε στην χώρα μας η βρετανική αλυσίδα αθλητικών ειδών JD Sports, ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα πριν λίγες ημέρες στο εμπορικό πάρκο Smart Park. Στον σχεδιασμό της εταιρείας, η οποία εισήλθε στην ελληνική αγορά πριν από έναν χρόνο μέσω της εξαγοράς της αλυσίδας Cosmos Sport, περιλαμβάνεται το άνοιγμα ακόμη δύο σημείων στην Ελλάδα, μέχρι την λήξη του έτους, και ενός στην Κύπρο μέσα στο 2023, ενώ στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της συμπεριλαμβάνεται και η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων Cosmos.

Όπως προκύπτει από τις πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις της JD, το τίμημα για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας ανήλθε σε 65 εκατ. στερλίνες (73,5 εκατ. ευρώ), ποσό που πιστοποιεί την εμπιστοσύνη των Βρετανών μετόχων στις προοπτικές τόσο της ελληνικής αγοράς αθλητικών ειδών όσο και στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας εν γένει.

Σημειώνεται ότι η JD Sports παρουσίασε πωλήσεις ύψους 4,4 δισ στερλινών στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης (Φεβρουάριος-Ιούλιος 2022), αυξημένες κατά 13,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 18% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 298,3 εκατ στερλίνες. Εκτιμάται δε ότι θα κλείσει το έτος με λελογισμένη αύξηση κερδών και πωλήσεων, καθώς το 35% με 40% της φετινής κερδοφορίας της έχει προκύψει στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι η JD έκλεισε την περσινή 12μηνη χρήση με κέρδη EBITDA ρεκόρ, ύψους 947,2 εκατ στερλινών, έναντι κερδών 421 εκατ στερλινών την προηγούμενη χρήση, κυρίως χάρη σε υπερκέρδη από την αμερικανική αγορά. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν το 2021 κατά 38,8%, αγγίζοντας τα 8,56 δισ στερλίνες.

Η βρετανική εταιρεία δείχνει πάντως να βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης τους τελευταίους μήνες, έχοντας αποπέμψει τον CEO της την περασμένη άνοιξη, προσάπτοντάς του λανθασμένους χειρισμούς σε σειρά εξαγορών, για να τον επαναφέρει τώρα σε ρόλο συμβούλου, ώστε να καθοδηγήσει τη νέα ηγεσία. Επιπλέον, υποχρεώθηκε μέσα στο καλοκαίρι να πωλήσει την αλυσίδα Footasylum κατόπιν σχετικής υπόδειξης από τις βρετανικές αρχές για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού, εγγράφοντας σημαντικές απώλειες κι έχοντας χρεωθεί πρόστιμα ύψους 5 εκατ στερλινών έκαστη. Το δε τίμημα της πώλησης της Footasylum στον γερμανικό ομιλο Aurelius Group ανήλθε σε 37,5 εκατ στερλίνες, όταν η JD είχε αγοράσει την αλυσίδα έναντι 90 εκατ μόλις τον Μάρτιο του 2019.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση κι άλλων brands από το portfolio της, εφόσον αυτά δεν συνάδουν με την ταυτότητα της JD Sports, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι ο εξορθολογισμός του χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα αποτελούσε καλή κίνηση. Με δεδομένη μάλιστα τη δυναμική του κλάδου αθλητικών ειδών παγκοσμίως, εκτιμάται ότι η πιο ξεκάθαρη στόχευση στην βασική της δραστηριότητα μόνο θετική μπορεί να αποβεί για την εταιρεία. Ωστόσο, επί του παρόντος τίποτε δεν επιβεβαιώνεται από την JD.

Η αλυσίδα πάντως ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών την συνεργασία της με τον αμερικανικό κολοσσό αθλητικών Nike, για την εξασφάλιση πρόσβασης σε επιλεγμένα ρούχα και παπούτσια της για λογαριασμό των πελατών της, αποκτώντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Πρόκειται για την μοναδική αλυσίδα επί ευρωπαϊκού εδάφους που κατοχυρώνει μία τέτοια συνεργασία με την αμερικανική φίρμα, επιβεβαιώνοντας την δυναμική της JD και την επιχειρηματική της ευρωστία σε διεθνές επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katastimata-H&M
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο κατάστημα ανοίγει η Η&Μ στην Κύπρο, ενώ κλείνουν σε πολλές περιοχές

Μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος με αυξημένες ζημίες, η σουηδική εταιρεία προσβλέπει σε βελτίωση των επιδόσεών της από το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Δεύτερο κατάστημα στη Λευκωσία ανοίγει στις 2 Μαρτίου.
Παιδικά ρούχα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κάλυψαν τις απώλειες της πανδημίας οι αλυσίδες παιδικών ρούχων

Σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα για την αγορά παιδικών ενδυμάτων μετά τη δύσκολη διετία της πανδημίας. Πώς κινούνται οι αλυσίδες DPam, Lapin House και Alouette. Ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεχής αύξηση τζίρου από την Pepco με «όπλο» τις χαμηλές τιμές

Η επέκταση του δικτύου καταστημάτων πανευρωπαϊκά τροφοδοτεί την αύξηση του τζίρου για τον πολωνικό όμιλο. Σε λειτουργία ήδη 8 καταστήματα της ομώνυμης αλυσίδας στην Ελλάδα, ενώ νέα προστίθενται προσεχώς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρές πωλήσεις έκλεισαν το έτος τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Ο τζίρος επανήλθε στα επίπεδα του 2019 τη χρονιά που πέρασε, χάρη στην βελτίωση της αγοραστικής κίνησης ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και στην πολύ καλή τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με δεκάδες νέα καταστήματα η ανάπτυξη της πολωνικής Pepco στην Ελλάδα

Σε διάστημα ενός μήνα τέθηκαν σε λειτουργία έξι καταστήματα, ενώ δεκάδες ακόμη θα προστεθούν μέσα στο 2023. Τι δηλώνει στο BD ο Operations Manager του ομίλου για Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία. Επενδύσεις 400 εκατ. για δίκτυο στην Ευρώπη φέτος.
Modiano-Agora-Thessaloniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα της Στοάς Μοδιάνο από τον όμιλο Φάις

Επεκτείνει την παρουσία του στην αγορά της Θεσσαλονίκης ο όμιλος Φάις, καθώς ολοκληρώνεται η ανακατασκευή και λειτουργία της ιστορικής Στοάς Μοδιάνο. Ενεργό το ενδιαφέρον του ομίλου και για το κτίριο των πρώην Μύλων Αλλατίνη.