ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:16:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
photovoltaika-parka
Shutterstock

ΔΕΗ και RWE αρχίζουν εργασίες για το μεγάλο φωτοβολταϊκό στο Αμύνταιο

Εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 940 MW θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στο πρώην λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου από την κοινή εταιρεία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή που ίδρυσαν η ΔΕΗ και η γερμανική RWE.

Με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται το πρόγραμμα νέων έργων ΑΠΕ της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, της εταιρείας που αποτελεί κοινό project της RWE Renewables (51%) και της ΔΕΗ Aνανεώσιμες (49%).  Εντός του 2022 ξεκινούν οι εργασίες στο Αμύνταιο όπου η εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει 9 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 940 MW.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της εταιρείας, πριν το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων έργων δυναμικότητας περί των 200 MW εντός των ορίων του πρώην λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου, ενώ το 2023 πρόκειται να αποτελέσει χρονιά κατασκευαστικής «έκρηξης» για την εταιρεία προκειμένου να πιάσει τον στόχο που έχει θέσει για την περιοχή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα έργα που θα ακολουθήσουν θα κατασκευαστούν σε δύο φάσεις με σημείο εκκίνησης το 2023.  Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 299 MW και άλλο ένα 450 MW που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν δύο έως δυόμιση χρόνια για την ολοκλήρωσή τους.

Υπενθυμίζεται πως η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε προέκυψε μετά από συμφωνία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη RWE Renewables τον Οκτώβριο του 2021 και συστήθηκε ως νέα εταιρεία τον Ιανουάριο του 2022. Στόχος της νέας αυτής εταιρείας είναι η υλοποίηση έργων ΑΠΕ στη χώρα έως 2 GW με επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν κατά 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της κατασκευής των έργων.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μία από τις κινήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά των ΑΠΕ στη χώρα. Τον περασμένο Ιούνιο, επίσης, ανακοινώθηκε η εξαγορά της συμμετοχής της Volterra, θυγατρικής της Αβαξ, σε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 112 MW καταβάλλοντας τίμημα 59,7 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η ΔΕΗΑΝ εξαγόρασε το 55% των μετοχών της Volterra K-R και της Volterra Λυκοβούνι στις οποίες είναι ήδη μέτοχος με 45% (σε κάθε μία εταιρεία) από το 2019 οι οποίες κατέχουν αιολικά πάρκα εν λειτουργία συνολικής ισχύος 69,7 MW σε Αιτωλοακαρνανία και στη Βοιωτία. Με την ίδια συμφωνία η ΔΕΗΑΝ εξαγόρασε και το 100% της «Ηλιοφάνεια που κατέχει εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra Δούκας και Volterra Κουκούλι, που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5 ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

Έως σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υπό κατασκευή 96 MW από 10 αιολικά πάρκα, 19 MW από 4 μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, 280 MW από 5 φωτοβολταϊκά πάρκα ενώ η δυναμική των έργων της εν λειτουργία φθάνει 270 MW που προέρχεται από 34 αιολικά πάρκα, 18 μικρούς υδροηλεκτρικούς και 28 φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Στο πλαίσιο του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου είναι να υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος που διαθέτει και να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό το μερίδιό της στην αγορά. Ειδικότερα, το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει το 1,5 GW το 2023 και τα 5 GW σε βάθος πενταετίας  εστιάζοντας στα φωτοβολταϊκά αλλά και σε έργα αποθήκευσης για τα οποία έχει ήδη άδειες παραγωγής περί του 1 MW. Παράλληλα, η εταιρεία έχει κάνει κινήσεις και για πλωτά φωτοβολταικά για τα οποία διαθέτει άδειες ισχύος 44 MW. Στα μελλοντικά projects της εταιρείας εντάσσονται 231 MW από 10 αιολικά πάρκα, 16 MW από 2 μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, 6 MW από 1 φωτοβολταϊκό πάρκο, 25 MW από 1 έργο βιομάζας και 8 MW από 1 έργο γεωθερμίας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επαναγορά μετοχών θα αρχίσει η ΔΕΗ, τι θα γίνει με τα νέα τιμολόγια

Γ. Στάσσης: «Θεωρώ ότι η μετοχή όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά θα πρωταγωνιστήσει». Τι είπε για αναπροσαρμογή τιμολογίων χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και ενεργειακή ασφάλεια τον χειμώνα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχει» η συμφωνία ΔΕΗ - RWE για τις κοινές επενδύσεις σε ΑΠΕ

Επίκειται άμεσα η υπογραφή της συμφωνίας για την σύσταση της Κοινοπραξίας στην οποία όπως προβλέπει το μνημόνιο, τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» για τους έξυπνους μετρητές: Σε κίνδυνο διαγωνισμός 1,2 δισ.

Σε... Γιοφύρι της Άρτας έχει μετατραπεί η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, την οποία σχεδίαζε η ΔΕΗ εδώ και 12 χρόνια. Ο αποκλεισμός της ελβετικής Landis + Gyr προκαλεί εμπλοκές και στον νέο διαγωνισμό, έτοιμη για προσφυγή και στο ΣτΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι «κρυμμένες» αξίες στο deal της ΔΕΗ και το άλμα κερδών στα 1,2 δισ.

Για ιστορική στιγμή στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ έκανε λόγο ο Γ. Στάσσης. Η εξαγορά της Enel Ρουμανίας θα φέρει πρόσθετα λειτουργικά κέρδη 300 εκατ. Με έκπτωση 12% η αγορά του δικτύου, έρχονται έργα ΑΠΕ 5,4GW.