ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
Φώτο: Cenergy Holdings

Cenergy: Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ ο τζίρος στο εννεάμηνο του 2022

Ο τομέας καλωδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του oμίλου, ενώ ο τομέας σωλήνων χάλυβα ενίσχυσε την κερδοφορία του στο γ’ τρίμηνο του 2022. Στα 44,1 εκατ. ευρώ ανήλθε η καθαρή κερδοφορία στο εννεάμηνο.

Ισχυρά αποτελέσματα παρουσίασε για ακόμη ένα τρίμηνο η Cenergy Holdings που στο εννεάμηνο του 2022 ο τζίρος της έχει σπάσει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, με τα  ενεργειακά έργα να στηρίζουν τα ισχυρά αποτελέσματα και να ενισχύουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, ενώ και η κερδοφορία του ομίλου σημειώνει διψήφια αύξηση.

Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις για το εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 1.046 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 36% σε ετήσια βάση, ενώ το γ' τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο, καθώς όλα τα εργοστάσια του oμίλου ήταν σε πλήρη παραγωγική λειτουργία.

Ο τομέας καλωδίων συνέχισε αρκετά έργα που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης, όπως την παραγωγή των inter-array καλωδίων για το έργο των αιολικών πάρκων Doggerbank στο Ηνωμένο Βασίλειο και των αιολικών πάρκων VesterhavNord/ Syd στη Δανία, ενώ προχώρησε σημαντικά η εγκατάσταση του καλωδιακού συστήματος για τη διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη. Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων συνεχίστηκε, ιδίως στις κύριες αγορές μας Κεντρικής Ευρώπης, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής

Παράλληλα, ο τομέας σωλήνων χάλυβα επέστρεψε στην κερδοφορία, καθώς παραγγελίες με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους που είχαν εξασφαλιστεί προγενέστερα, μπήκαν στο στάδιο της παραγωγής. Παράδειγμα η προμήθεια 201 χλμ. σωλήνων για αγωγό αφαλατωμένου νερού στη Χιλή που μας ανατέθηκε από την Collahuasi για το ορυχείο χαλκού της.

Ισχυρή κερδοφορία στο εννεάμηνο

Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το εννεάμηνο έφτασε τα 94,7 εκατ. ευρώ, 16%+13,3 εκατ. ευρώ) υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Κατά το γ’ τρίμηνο, το αρνητικό αποτέλεσμα μετάλλου στον κλάδο καλωδίων που καταγράφηκε το β’ τρίμηνο του έτους αντιστράφηκε, οδηγώντας το ενοποιημένο EBITDA στα 96,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής οδήγησε σε σημαντική αύξηση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA, που ανήλθε σε 43,1 εκατ. ευρώ για το γ’ τρίμηνο του 2022 (+48% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). Η μεταβολή που παρατηρείται σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ των δύο κλάδων: 6,1 εκατ. ευρώ αύξηση στον κλάδο σωλήνων χάλυβα και 7,3 εκατ. ευρώ αύξηση σε αυτόν των καλωδίων.

Το ισχυρότερο EBITDA δημιούργησε κέρδη προ φόρων ύψους 53,1 εκατ. ευρώ για την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, σημαντικά υψηλότερα από τα 35,2 εκατ. ευρώ του 9μήνου του 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 44,1 εκατ. ευρώ, επίσης υψηλότερα από τα 30,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αντιπροσωπεύοντας το 4,2% των πωλήσεων.

Τα περιθώρια κερδοφορίας για το τρίμηνο παρέμειναν σε ικανοποιητικά διψήφια επίπεδα, παρά την αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και σε άλλους βασικούς παραγωγικούς πόρους. Το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε κατά 1,4 εκατ. ευρώ (19%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω των υψηλοτέρων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης – αποτέλεσμα της αύξησης του κύκλου εργασιών, αλλά και των υψηλότερων επιτοκίων.

Η επιτυχημένη διαγωνιστική δραστηριότητα συνεχίστηκε και για τους δύο τομείς με το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών να ανέρχεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 σε 1,75 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που έχει πετύχει ιστορικά ο όμιλος και αυξημένο κατά 59% από τα τέλη Ιουνίου. Η αύξηση αυτή υποδηλώνει την προσήλωση του ομίλου σε ενεργειακά έργα αλλά και τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον και για τους δύο τομείς.

Τα εμπορικά τμήματα των δύο τομέων εξασφάλισαν σημαντικές παραγγελίες αυτή την περίοδο, όπως, ενδεικτικά:

  • τον αγωγό FSRU Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, από την Saipem,
  • από την 50Hertz (τον διαχειριστή συστήματος της Γερμανίας), μια σύμβαση «με το κλειδί στο χέρι» για σύστημα export καλωδίων στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Ostwind 3 και
  • τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντινή, από την TotalEnergies.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings, δήλωσε: «Οι ισχυρές επιδόσεις που καταγράφηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Cenergy Holdings, που πηγάζει κυρίως από τη δέσμευσή μας για προσθήκη αξίας σε ό,τι απαιτείται για την ενεργειακή μετάβαση. Στο 3ο τρίμηνο, πέτυχαμε υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής μας δυνατότητας σε όλα τα εργοστάσια και των δύο τομέων, επίδοση που επέτρεψε στον Όμιλο να πετύχει ρεκόρ πωλήσεων τριμήνου. Ο ισχυρός κύκλος εργασιών συνδυάστηκε με σταθερά περιθώρια κέρδους, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας μας σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι πρόσφατες αναθέσεις έργων και στους δύο τομείς προσέθεσαν στο ήδη υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, προμηνύοντας μια θετική πορεία μέχρι το τέλος του έτους. Η Cenergy Holdings θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις παγκόσμιες τάσεις (megatrends) για βιώσιμη ανάπτυξη και θα παραμείνει αρωγός στην «πράσινη μετάβαση» που συντελείται διεθνώς».

Οι προοπτικές

Ο τομέας καλωδίων, παρά το ασαφές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, φαίνεται να ισχυροποιεί την επίδοση του στα καλωδιακά προϊόντα, καθώς η ζήτησή τους παραμένει ισχυρή. Από την άλλη, οι εξασφαλισμένες παραγγελίες για μεγάλα έργα σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλα τα εργοστάσια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία ολόκληρου του τομέα. Παράλληλα, η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη και η αποδεδειγμένη δυναμική της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να τροφοδοτήσουν έτι περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο.

Στα πλαίσια αυτά, η Ελληνικά Καλώδια απέκτησε βιομηχανική έκταση κοντά στο εργοστάσιο της Θήβας, που χρησιμοποιείτο προηγουμένως από εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης και καλωδίων τηλεπικοινωνιών καθώς και ως αποθήκη πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων. Καθώς στους επόμενους μήνες ανατίθενται περισσότερα έργα, η διοίκηση μένει προσηλωμένη τόσο στον έλεγχο του κόστους, όσο και στην επιλεκτική πραγματοποίηση επενδύσεων, εστιάζοντας πλέον κυρίως στη δυνατότητα επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο.

Παράλληλα, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συνεργασία με την Ørsted για την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter array καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ.

Ο τομέας σωλήνων χάλυβα αφήνει πίσω το πρώτο δύσκολο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου εστίασε στην εξασφάλιση της αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας και πλέον προσβλέπει σε θετικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τους τελευταίους μήνες διαμόρφωσε ένα σταθερό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που συνδυάζεται με ένα μείγμα έργων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Καθώς οι συνθήκες της αγοράς βελτιώνονται, το ανεκτέλεστο μεγαλώνει, επιτρέποντας στην εταιρεία μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το επόμενο έτος.

Συνολικά, η Cenergy Holdings εξακολουθεί να επικεντρώνει την προσοχή της στην αύξηση της αξίας έναντι της αύξησης των πωλήσεων, ώστε να συνεχίσει να δημιουργεί κέρδη από τον ρόλο της ως «energy enabler» καθώς και από τις επενδύσεις της στις αναπτυσσόμενες αγορές της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.

Ο όμιλος θα συνεχίσει να λειτουργεί υπεύθυνα και βιώσιμα προς και με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις προστιθέμενης αξίας στο δυναμικά εξελισσόμενο οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Hellenic Cables προμηθεύει καλώδια δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ

Η εταιρεία αναλαμβάνει τη μελέτη, την παραγωγή, τους δοκιμαστικούς ελέγχους και την προμήθεια, περίπου 260 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και όλων τα σχετικών εξαρτημάτων για τα έργα South Fork Wind και Revolution Wind.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hellenic Cables: Νέες επενδύσεις 80 εκατ. για αύξηση της παραγωγής

Η εταιρεία μέσω του επενδυτικού προγράμματος, στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης και θα της επιτρέψει να υλοποιήσει ένα ρεκόρ υψηλών παραγγελιών προς εκτέλεση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Αναλαμβάνει την υποβρύχια σύνδεση αιολικού πάρκου στη Γερμανία

Σύμβαση με το «κλειδί στο χέρι« υπέγραψε η θυγατρική Hellenic Cable με την 50Hertz για την κατασκευή συστήματος καλωδίων για το έργο Ostwind 3 που θα συνδέσει το αιολικό πάρκο Windanker με το γερμανικό δίκτυο μεταφοράς υπερυψηλής τάσης.