ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Καλλυντικά, Αγορά, Εμπόριο
Φωτο: Shutterstock

Με εντυπωσιακές εκπτώσεις κερδίζουν συνεχώς μερίδια τα e-φαρμακεία

Ο τζίρος των ηλεκτρονικών φαρμακείων άγγιξε τα 201 εκατ. ευρώ το φετινό εννεάμηνο, ενώ οι πώλησεις τους μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 18%, σύμφωνα με έκθεση της Convert Group.

Εξακολουθούν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού καταναλωτικού κοινού τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς και στην κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Convert Group, οι πωλήσεις των online φαρμακείων αυξήθηκαν με ρυθμό 18% το τρίτο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με τη συνολική αξία των αγορών που οι Έλληνες έχουν κάνει στο εννεάμηνο να αγγίζει τα 201 εκατ ευρώ.

Οι προσφορές που πραγματοποιούν τα ηλεκτρονικά φαρμακεία φαίνεται να είναι ο βασικός λόγος που οι καταναλωτές τα επιλέγουν, καθώς κατά μέσο όρο οι εκπτώσεις που διενεργούνται αγγίζουν το 39%, ποσοστό αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με πέρσι. Ως προς τις δημοφιλέστερες κατηγορίες προϊόντων, τα προϊόντα υγείας κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων κατά 44% το φετινό εννεάμηνο συγκριτικά με πέρσι, ενώ ακολουθούν τα βρεφικά και παιδικά είδη με 28%, τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες με 11% και τα προϊόντα ομορφιάς με 7%.

Η κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας συνεισφέρει το 46% των συνολικών πωλήσεων μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι, ενώ στον αντίποδα, τα προϊόντα υγείας και ειδικότερα ό,τι αφορά στην πανδημία -μάσκες προστασίας και διαγνωστικά τεστ- έχουν τεράστια μείωση ζήτησης, συνεισφέροντας μόλις το 12% των συνολικών πωλήσεων στο εννεάμηνο φέτος. Η έρευνα της Convert καταγράφει επίσης μικρή κάμψη της αξίας αγορών φέτος, με μέση τιμή τα 43,70 ευρώ, έναντι 44,90 το αντίστοιχο διάστημα του 2021, με περισσότερα ωστόσο είδη μέσα στο καλάθι των αγορών κατά 7%, χάριν στις μεγάλες εκπτώσεις που πραγματοποιούν τα online φαρμακεία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι Έλληνες καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα επιλέγουν να χρησιμοποιούν σε ποσοστό 65% τις συσκευές των έξυπνων κινητών τηλεφώνων ή τις ταμπλέτες, έναντι 35% που επιλέγει υπολογιστή ή λάπτοπ. Οι μεσημεριανές ώρες και η Τετάρτη δείχνουν επίσης να κερδίζουν ις προτιμήσεις της πλειονότητας των ερωτηθέντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έκρηξη» σε εξαγωγές ελληνικών καλλυντικών, θα φτάσουν φέτος τα 600 εκατ.

Η διεθνής αγορά προϊόντων περιποίησης δέρματος αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 5% μέσα στην επόμενη διετία. Εξαγωγές και πωλήσεις μέσω φαρμακείων δίνουν ώθηση στις ελληνικές εταιρείες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατακτούν αγορές τα ελληνικά καλλυντικά, άλμα εξαγωγών 26% στο 9μηνο 2022

Τα μηνύματα είναι θετικά και για την εγχώρια αγορά καλλυντικών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2023, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αγκάθι για τον κλάδο αποτελεί το θέμα των ακριβών πρώτων υλών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρές πωλήσεις έκλεισαν το έτος τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Ο τζίρος επανήλθε στα επίπεδα του 2019 τη χρονιά που πέρασε, χάρη στην βελτίωση της αγοραστικής κίνησης ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και στην πολύ καλή τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι άνδρες στρέφονται στα καλλυντικά και έφεραν «έκρηξη» πωλήσεων 44%

Έξι στους δέκα ερωτηθέντες σε έρευνα της Nielsen ανέφεραν ότι αγοράζουν εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης, κυρίως για τη φροντίδα του προσώπου. Τρεις στις δέκα αγορές γίνονται αυθόρμητα, βασικό κριτήριο επιλογής η τιμή.