ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Διπλάσια απόδοση ακινήτων θέλει η Prodea Investments

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Κλειδί για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ) είναι η υλοποίηση επενδύσεων της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Στον διπλασιασμό της απόδοσης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της στοχεύει η διοίκηση της Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ), μέσω της υλοποίησης επενδύσεων της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ύψους 3 δις ευρώ, έναντι 2,2 δις ευρώ που είναι σήμερα, με ετήσια μικτή απόδοση που θα κυμαίνεται μεταξύ 12% και 15%, έναντι του 7,7% σήμερα.

Πρόκειται για ένα λίαν φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο εφόσον επιτύχει τους στόχους του, θα καταστήσει την Prodea στην κορυφαία εταιρεία του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και πιθανώς ακόμα και την εισαγωγή των μετοχών της και σε μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές, που θα προσφέρουν ενισχυμένες δυνατότητες ρευστότητας.

Όπως γνωστοποίησε η εταιρεία μέσω εκτενούς παρουσίασης που δημοσιοποίησε τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την προετοιμασία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά το ποσό των 400 – 500 εκατ. ευρώ, η διοίκηση έχει εντοπίσει μια «δεξαμενή» μελλοντικών επενδύσεων της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, είτε μέσω της απόκτησης και ανάπτυξης οικοπέδων και συναφών εκτάσεων (για αρκετές εκ των οποίων υφίστανται ήδη αποκλειστικές συμφωνίες), είτε μέσω της απευθείας αγοράς έτοιμων κτιρίων, από τράπεζες, επενδυτικά funds, ακόμα και ιδιώτες ιδιοκτήτες.

Υψηλή προστιθέμενη αξία

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 55% των νέων επενδύσεων θα αφορά εναλλακτικές κατηγορίες ακινήτων, που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία, δεδομένου ότι η εισηγμένη έχει ήδη εξασφαλίσει συμφωνίες αποκλειστικότητας από το στάδιο της ανάπτυξης των ακινήτων για το 30% εξ αυτών. Επίσης, το 85% των προς απόκτηση ακινήτων βρίσκεται στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο (Ελλάδα, Κύπρος), όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες αυτήν την περίοδο. Αιτία γι’αυτό είναι η πρόβλεψη περαιτέρω ενίσχυση των αξιών των ακινήτων εισοδήματος, αλλά και των εσόδων που αυτά θα αποφέρουν, δηλαδή της αύξησης των ενοικίων, που παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, το γεγονός ότι σε ένα σημαντικό σκέλος των νέων επενδύσεων, η εταιρεία θα τοποθετηθεί πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής, χρηματοδοτώντας κι ένα μέρος αυτής, επιτρέπει την απόκτηση των ακινήτων σε αισθητά χαμηλότερο κόστος. Το όφελος από τις κινήσεις αυτές θα είναι πολλαπλάσιο για τους μετόχους, καθώς θα ενισχύσει σημαντικά την απόδοση της επένδυσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκηση εκτιμά ότι είναι εφικτή η επίτευξη διψήφιου ποσοστού αναφορικά με την μελλοντική απόδοση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, η οποία προσδιορίζεται μεταξύ 12% και 15%, σχεδόν διπλάσια του σημερινού 7,7%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού κατευθύνονται επενδύσεις 600 εκατ. από την Prodea σε ακίνητα

Σε πράσινα κτήρια στρέφει το 87% των επενδύσεών της η κορυφαία εταιρεία ακινήτων. Η διοίκηση προαναγγέλλει κινήσεις για την αύξηση της διασποράς της μετοχής, καθώς ένας μέτοχος ελέγχει σήμερα σχεδόν 98%.
minion
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι διεκδικητές του Μινιόν και τα 120 κτήρια του Δημοσίου στην Αθήνα

Prodea και Dimand φέρονται να μπαίνουν στη διεκδίκηση του Μινιόν. Μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα του Δημοσίου στην Αθήνα που θα αξιοποιηθούν όταν προχωρήσει το σχέδιο για κυβερνητικό πάρκο στην πρώην Πυρκάλ.
Pyrgos Peiraia, Piraeus Tower
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» στη νέα οικοδομική άδεια για να πάρει ζωή ο Πύργος Πειραιά

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε τη νέα άδεια για την αποπεράτωση του Πύργου, που μένει αναξιοποίητος σχεδόν για μισό αιώνα και έχει παραχωρηθεί στις εταιρείες Prodea και Cante Holdings.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Οι «πράσινες» επενδύσεις με το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Στον κατάλογο με τις επενδύσεις περιλαμβάνονται αρκετά ακίνητα, όπως δύο κτίρια αποθηκών στο Θριάσιο, ακίνητα με χρήση Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής και η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε deal η Prodea για δύο μεγάλες αποθήκες στο Θριάσιο

Οι δύο αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας ακινήτων είναι μισθωμένοι σε ισχυρό όμιλο logistics. Η κρίση του κορονοϊού στρέφει την Prodea σε επενδύσεις μακριά από τον τουρισμό.