ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τρ. Πειραιώς: Συμφωνία με Bain Capital για την πώληση της Sunshine Leases

Η συναλλαγή που περιλαμβάνει και χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 500 εκατ. ευρώ, αποτελεί μέρος των ενεργειών της τράπεζας, με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου απομείωσης των κόκκινων δανείων.

Σε συμφωνία με τη Bain Capital Credit, για την πώληση του 100% της leasing θυγατρικής του ομίλου Sunshine Leases, συμπεριλαμβανομένου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ταξινομημένου ως διακρατούμενου προς πώληση, €0,5 δισ. μεικτής λογιστικής αξίας στις 30.09.2022, κατέληξε η Τρ. Πειραιώς.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής αντιστοιχεί σε 26% περίπου της μεικτής λογιστικής αξίας. Η συναλλαγή αποτελεί μέρος των στοχευμένων και συστηματικών ενεργειών της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, η συναλλαγή υπόκειται στους συνήθεις όρους και εγκρίσεις από τις αρμόδιες ελληνικές εποπτικές αρχές, καθώς επίσης και στη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η UBS Europe SE ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Πειραιώς για τη συναλλαγή και η δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βέκρης ως αποκλειστικός νομικός σύμβουλος της Πειραιώς.

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Bain Capital έχει έντονη παρουσία στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, καθώς τον Ιούνιο του 2020, μέσω της θυγατρικής της Bain Capital Credit, προχώρησε αγορά NPLs της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1,6 δισ. ευρώ.  Παράλληλα το 2018 η Τράπεζα Πειραιώς είχε προχωρήσει σε πώληση NPLs αξίας 1,45 δισ. ευρώ στην ίδια εταιρεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ολοκλήρωσε την πώληση του Project Delta, έναντι 160 εκατ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συμφωνηθέν συνολικό τίμημα ανήλθε περίπου στο 34% της μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου που ήταν στα 0,4 δισ. ευρώ. Στην EBRD το 30% του χαρτοφυλακίου.