ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Μ. Nowak και του καθηγητή Μ. Yunus, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας με τη Διοίκηση της Eurobank, στα γραφείο της Τράπεζας στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2019. Στη φωτογραφία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Φ. Καραβία.

Εurobank και AFI αποχαιρετούν την «τραπεζίτη της ελπίδας» Μαρία Νόβακ

Η ιδρύτρια της Adie αποτέλεσε πρωτοπόρο στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσω του θεσμού των μικροπιστώσεων στην Ευρώπη.

Η Διοίκηση της Eurobank και η AFI (Action Finance Initiative) αποχαιρετούν με θλίψη την Maria Nowak, ιδρύτρια της Adie και πρωτοπόρο στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσω του θεσμού των μικροπιστώσεων (microfinancing) στην Ευρώπη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022.

Η Maria Nowak, ιδρύτρια της Adie (Association pour le Droit à l' Initiative), βασικού οργανισμού προώθησης των μικροπιστώσεων στη Γαλλία αλλά και διεθνώς, άνοιξε νέους δρόμους για την ενίσχυση χιλιάδων νέων επιχειρηματιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Ενδεικτικό της καταλυτικής της συνεισφοράς είναι το ότι στα 35 χρόνια δράσης της, η Adie έχει δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ανέργους, γυναίκες και νέους χωρίς κεφάλαια με δυσκολίες πρόσβασης σε τραπεζικές πιστώσεις, να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Η Maria Nowak υπήρξε, επίσης, η ιδρύτρια του European Microfinance Network (EMN), του Ευρωπαϊκού Δικτύου οργανισμών μικροπιστώσεων, ενώ, παράλληλα, ως συνιδρύτρια της Microstart στο Βέλγιο και της Microlux στο Λουξεμβούργο, συνεισέφερε στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου μικροπιστώσεων σε όλη την Ευρώπη.

Γεννημένη στις 27 Μαρτίου 1935, στο Λβιβ της (τότε) Πολωνίας, έφτασε στη Γαλλία ως παιδί με την οικογένειά της προσπαθώντας να διαφύγει από το ναζιστικό καθεστώς. Οι πρώτες αυτές εμπειρίες ζωής, σμίλεψαν μία προσωπικότητα αποφασισμένη να σταθεί αλληλέγγυα στους συνανθρώπους της προκειμένου να έχουν μία ευκαιρία για μία νέα, καλύτερη ζωή. Καθοριστική ήταν η συνάντησή της με τον βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006, καθηγητή Muhammad Yunus, πρωτοπόρο στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσα από το θεσμό των μικροπιστώσεων, γνωστό ως «τον τραπεζίτη των φτωχότερων από τους φτωχούς». Ο καθ. Μ. Yunus ίδρυσε την Grameen Bank στο Μπαγκλαντές και ανέδειξε τον θεσμό της μικροπίστωσης ως αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Από κοινού με την κα Μ. Nowak, έκαναν πράξη την ιδέα ότι τα μικρά δάνεια μπορούν να δώσουν σε άνεργους άνδρες και γυναίκες χωρίς κεφάλαιο τα μέσα για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, δήλωσε: «Η Maria Nowak αποτέλεσε φάρο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και άφησε ένα έργο που δικαιώνει τις Αρχές του δυτικού πολιτισμού για μία κοινωνία Δικαιοσύνης και Ισότητας. Με ισχυρό όραμα και αλύγιστη δύναμη, κατάφερε να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να αλλάξουν τη ζωή τους ενισχύοντας το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Την αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη, υποσχόμενοι να διατηρήσουμε ζωντανό το όραμά της».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της AFI, κ. Θεόδωρος Πετρουλάς, ανέφερε: «Η AFI οφείλει τεράστια ευγνωμοσύνη στη Maria Nowak, που έδρασε καταλυτικά για την ανάπτυξη του θεσμού των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα και τη δημιουργία του Οργανισμού μας. Χωρίς εκείνη, δεν θα υπήρχε AFI και πολλοί άνθρωποι δεν θα είχαν βρει στήριξη και ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Ήταν μια γυναίκα που έδωσε τα πάντα στη ζωή της σε αυτούς που δεν είχαν τίποτα, ώστε να αποκτήσουν μια καλύτερη ευκαιρία. Είχε πάντοτε ένα αισιόδοξο όραμα για τον Άνθρωπο. Η Μαρία ήταν μια εξαιρετική γυναίκα, φτιαγμένη από δύναμη, θάρρος, αλληλεγγύη και ακλόνητη εμπιστοσύνη στην ανθρωπιά μας».

Η Εurobank έχει δεσμευθεί στην προώθηση της ιδέας των μικροπιστώσεων ως μιας από τις κεντρικές δράσεις κοινωνικής ευθύνης και σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί συνεργασία από το 2016 με την AFI, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2014 από την ActionAid Hellas και την Adie. Στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης και η στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις, ανέργους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυτοαπασχολούμενους χωρίς εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, για να δημιουργήσουν τη δική τους θέση εργασίας ή να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Maria Nowak είχε επισκεφθεί τα γραφεία της Eurobank, τον Απρίλιο του 2019 στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας με τη Διοίκηση της Τράπεζας προς τιμήν του καθηγητή Muhammad Yunus, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις δυνατότητες και προοπτικές περαιτέρω δράσεων στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Business Banking Τουρισμός από την Eurobank, για ενδυνάμωση των επιχειρήσεων

Το Πρόγραμμα που έχει υποστηρίξει έως σήμερα περισσότερες από 52.000 επιχειρήσεις, προσφέρει φέτος νέα προνόμια και ανταγωνιστικές, αναβαθμισμένες λύσεις τραπεζικών προϊόντων & υπηρεσιών.
Trapeza-Ipeirou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο κλάδος των Συνεταιριστικών Τραπεζών έχει κάνει μεγάλα βήματα εξέλιξης

O Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Ιωάννης Βουγιούκας, συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες για την ανάπτυξή  των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Εξαγοράζει τις μετοχές της από το ΤΧΣ, υψηλή κερδοφορία το 2022

Με τα κεφάλαια που είχε προϋπολογίσει για διανομή μερίσματος, η Eurobank εξαγοράζει το 1,4% των μετοχών της και αποδεσμεύεται από το ΤΧΣ. Στα 1,2 δισ. τα κέρδη προ προβλέψεων, ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Eurobank, Ioannou, Ioannu
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στ. Ιωάννου: Στόχος η ενδυνάμωση της Εurobank σε Ελλάδα, Κύπρο & Βουλγαρία

H Εurobank προχώρησε στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία, Eurobank Direktna, όπου κατέχει το 70%, στην AIK Banka Beograd με αποτίμηση που ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ για το 100% της Τράπεζας.