ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι άνδρες στρέφονται στα καλλυντικά και έφεραν «έκρηξη» πωλήσεων 44%

Έξι στους δέκα ερωτηθέντες σε έρευνα της Nielsen ανέφεραν ότι αγοράζουν εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης, κυρίως για τη φροντίδα του προσώπου. Τρεις στις δέκα αγορές γίνονται αυθόρμητα, βασικό κριτήριο επιλογής η τιμή.

Δυναμική παρουσία στην αγορά των καλλυντικών αποκτά και στην χώρα μας το ανδρικό κοινό, με την περιποίηση του δέρματος να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων ολοένα και περισσότερων ανδρών, από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Nielsen, η οποία εκπονήθηκε στην Ελλάδα, η κατηγορία της ανδρικής περιποίησης προσώπου παρουσίασε ετήσια αύξηση πωλήσεων κατά 44,3% το 2021, προϊδεάζοντας για περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον και ξεπερνώντας σαρωτικά κάθε άλλη κατηγορία που αφορά στην προσωπική περιποίηση.

Περαιτέρω, από τα στοιχεία της Nielsen προκύπτει ότι τα εξειδικευμένα προϊόντα καθημερινής φροντίδας κερδίζουν τις προτιμήσεις του ανδρικού κοινού, αποσπώντας σημαντικά μερίδια ακόμη και στις πιο ώριμες κατηγορίες προϊόντων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αποσμητικών και των αφρόλουτρων, τα οποία στο σύνολο τους παρουσιάζουν οριακή ανάπτυξη περί του 6% ή και στασιμότητα, όμως στις υποκατηγορίες των σχετικών προϊόντων που απευθύνονται αποκλειστικά στο ανδρικό κοινό η μέση ετήσια ανάπτυξη ανέρχεται σε 6,9% και 9% αντίστοιχα, αποδεικνύοντας ότι οι άνδρες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τα προϊόντα που τους αφορούν, κι όχι τα unisex.

Η ίδια έρευνα της Nielsen αναδεικνύει επίσης τον συχνά αυθόρμητο χαρακτήρα αυτών των αγορών, καθώς όπως προκύπτει, 3 στις 10 αγορές προϊόντων ανδρικής περιποίησης γίνονται εκτός προγραμματισμού, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να μεγεθύνουν τα μερίδια αγοράς τους μέσα από στοχευμένες προωθητικές ενέργειες. Συνολικά, 6 στους 10 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι φροντίζουν το πρόσωπο τους χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προϊόντα και ενυδατικές κρέμες, ενώ το 79% ανέφερε ότι ενδιαφέρεται για την εμφάνιση του συνολικά. Η τιμή αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής των προϊόντων περιποίησης και για το ανδρικό κοινό ωστόσο, η φήμη της εταιρείας καθώς και οι αρχές βιωσιμότητας που ακολουθεί αποτελούν επίσης σημαντικά κριτήρια επιλογής. Το 62% των ερωτηθέντων δείχνει ενδιαφέρον για προϊόντα που περιέχουν φυσικά συστατικά, ενώ το 64% επιλέγει εταιρείες που λειτουργούν με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως προς τα κανάλια μέσω των οποίων οι άνδρες προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους, τα καταστήματα καλλυντικών διατηρούν σημαντική δυναμική για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και τις εξειδικευμένες αντιρυτιδικές κρέμες, αποτελώντας την επιλογή σχεδόν ενός στους τρεις, ενώ το 28% επιλέγει το φαρμακείο ειδικά για προϊόντα καθαρισμού προσώπου. Συνολικά ωστόσο, τα σούπερ μάρκετ αποτελούν το κύριο κανάλι επιλογής για το ανδρικό κοινό, καθώς περιλαμβάνουν το σύνολο των προϊόντων που αφορούν στην περιποίηση προσώπου και σώματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έκρηξη» σε εξαγωγές ελληνικών καλλυντικών, θα φτάσουν φέτος τα 600 εκατ.

Η διεθνής αγορά προϊόντων περιποίησης δέρματος αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 5% μέσα στην επόμενη διετία. Εξαγωγές και πωλήσεις μέσω φαρμακείων δίνουν ώθηση στις ελληνικές εταιρείες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατακτούν αγορές τα ελληνικά καλλυντικά, άλμα εξαγωγών 26% στο 9μηνο 2022

Τα μηνύματα είναι θετικά και για την εγχώρια αγορά καλλυντικών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2023, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αγκάθι για τον κλάδο αποτελεί το θέμα των ακριβών πρώτων υλών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρές πωλήσεις έκλεισαν το έτος τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Ο τζίρος επανήλθε στα επίπεδα του 2019 τη χρονιά που πέρασε, χάρη στην βελτίωση της αγοραστικής κίνησης ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και στην πολύ καλή τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες.
Καλλυντικά, Αγορά, Εμπόριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με εντυπωσιακές εκπτώσεις κερδίζουν συνεχώς μερίδια τα e-φαρμακεία

Ο τζίρος των ηλεκτρονικών φαρμακείων άγγιξε τα 201 εκατ. ευρώ το φετινό εννεάμηνο, ενώ οι πώλησεις τους μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 18%, σύμφωνα με έκθεση της Convert Group.