ΓΔ: 1496.35 -0.43% Τζίρος: 102.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Elpen
Η μονάδα της ELPEN στην Κερατέα

Η ELPEN «ψηφίζει» Ελλάδα και σχεδιάζει επενδύσεις 155 εκατ. ως το 2025

Υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κερατέα από τη φαρμακοβιομηχανία ELPEN με επένδυση 55 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής του ομίλου, Θ. Τρύφων τονίζει ότι υπήρχαν προτάσεις από γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους, αλλά επιλέχθηκε η Ελλάδα.

Επένδυση 55 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία νέου –και μοναδικού στην Ελλάδα– υπερσύγχρονου εργοστασίου στην Κερατέα Αττικής ολοκλήρωσε η φαρμακοβιομηχανία ELPEN. Αυτή η επένδυση είναι μέρος του μεγάλου πλάνου ανάπτυξης συνολικής αξίας 155 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία με ορίζοντα το 2025, που αφορά νέες παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ., εκτός από την Κερατέα, στο Πικέρμι, στην Τρίπολη με δύο νέες μονάδες παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων, αλλά και μεγάλο πάρκο βιοϊατρικής έρευνας και καινοτομίας και ανάπτυξης στα Σπάτα.

Το εργοστάσιο στην Κερατέα ήδη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, όμως τα εγκαίνια θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2023. Όπως τόνισε χθες κατά την παρουσίαση του νέου εργοστασίου στην Κερατέα ο αντιπρόεδρος, συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Eνωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων, «με τις νέες επενδύσεις δημιουργούμε 800 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων το 30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

Με τον τρόπο αυτό δίνουμε διέξοδο στους νέους Έλληνες επιστήμονες της χώρας μας ενώ παράλληλα συμβάλλουμε στον περιορισμό του brain drain, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων, που στην προηγούμενη δεκαετία, αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό».

Σημειώνεται πως η επένδυση της ELPEN στην Κερατέα είχε μπει στις στρατηγικές επενδύσεις και ήταν αρχικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ο νόμος στρατηγικών επενδύσεων είχε εγκρίνει project που αφορά τον συνδυασμό παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης, όπως είναι το συγκεκριμένο εργοστάσιο στην Κερατέα.

Μάλιστα ο κ. Τρύφων εξήρε τη συνδρομή τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της τωρινής, σημειώνοντας ότι είναι μια υπερκομματική επένδυση που αναβαθμίζει τον κλάδο. Ήδη στο εργοστάσιο απασχολούνται περί τα 100 στελέχη, ενώ στην πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του 2024, θα απασχολούνται πάνω από 300 εργαζόμενοι.

Το εργοστάσιο αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καθετοποιημένης δραστηριότητας έρευνας – ανάπτυξης – παραγωγής – προώθησης νέων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (value added pMDIs), που στοχεύουν στη θεραπεία οξέων και χρόνιων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα – χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια).

Όπως είπε ο κ. Τρύφων, είναι το μοναδικό τέτοιο στην Ελλάδα και μόλις το 5ο στην Ευρώπη, με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να επιβεβαιώνει τον πρωτοποριακό της χαρακτήρα αλλά και το διεθνές της εκτόπισμα, σε μια συγκυρία που η συζήτηση για την αυτονομία της Ευρώπης (ειδικά) στα θέματα της υγείας και των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως ασφαλώς είναι τα φάρμακα, είναι σε κορυφαίο επίπεδο.

Το συγκρότημα της ELPEN έχει κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό κατά 80%, αφού βεβαίως καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ανάγκες της χώρας μας. Η ζήτηση που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές για τέτοιου είδους φάρμακα είναι μεγάλη. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε στρατηγική θέση, κοντά στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας (Πειραιάς και Λαύριο), αλλά και πλησίον του Αεροδρομίου.

«Επενδύουμε συνειδητά στην Ελλάδα»

Όπως τόνισε ο κ. Τρύφων, «μπορούσαμε να πάμε σε γειτονικές χώρες όπου το κόστος θα ήταν 50% μικρότερο όπως Βουλγαρία, Ρουμανία ή Σκόπια», ενώ φωτογράφισε χωρίς να την ονοματίσει και την Τουρκία. Τόνισε όμως με ιδιαίτερη έμφαση πως «μένουμε Ελλάδα, εδώ είναι το DNA μας, παράγουμε στη χώρα, στηρίζουμε την ελληνική οικονομία, τον Έλληνα εργαζόμενο και κυρίως τον Έλληνα ασθενή. Πιστεύουμε στη χώρα μας και το δείχνουμε αυτό. Αρνηθήκαμε να πάμε σε εναλλακτικές που μας προσέφεραν μεγάλες εκπτώσεις».

Παράλληλα τόνισε πως το νέο εργοστάσιο της ELPEN είναι το πρώτο νέο παραγωγικό εργοστάσιο που δημιουργείται στην Αττική μετά από πολλά χρόνια, καθώς στο νομό δεν δίνονται κίνητρα για παραγωγικές μονάδες παρά μόνο για ερευνητικές, εξού και «μπουμ» που έχει γίνει σε data centers και άλλα παρόμοια projects.

Επίσης, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, «στόχος ήταν να δείξουμε ότι μετά από την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην υγεία και στο φάρμακο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε πλαίσιο σημαντικών κινήτρων για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία τώρα αναπτύσσουν ένα οικοσύστημα φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα».

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που όπως τόνισε χαρακτηριστικά «διώκεται διαρκώς», κάνοντας αναφορά στις διατάξεις του clawback που πλήττουν άδικα τις εταιρείες, ενώ γνωστοποίησε πως «θα πιέσουμε με κάθε τρόπο να σταματήσουν οι παράλογες και υπέρογκες επιβαρύνσεις». 

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής παραγωγής, σημειώνοντας πως «με τα 45 εργοστάσια του κλάδου δίνουμε μια απάντηση. Είναι εθνικά επικίνδυνο να εισάγουμε και να μην παράγουμε. Και να έχουμε εισαγωγές αμφίβολες ποιοτικά. Από το 75% σήμερα εισαγόμενα, κινδυνεύουμε να πάμε στο 90% αν δεν αλλάξει η κατάσταση», τόνισε.

Το εργοστάσιο

Το νέο εργοστάσιο έχει έκταση 10.000m2 και διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις). Σε πλήρη λειτουργία με τις δύο μονάδες παραγωγής του και με τρεις βάρδιες/ημέρα μπορεί να παράξει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Αναφορικά με την παραγωγή εισπνεόμενων, έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, ενώ αναφορικά με την παραγωγή στέρεων μορφών, με τη λειτουργία της αντίστοιχης μονάδας, για δισκία και κάψουλες, η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της επάρκειας φαρμάκων τονίζοντας με κάθε τρόπο θα πρέπει να διασφαλιστεί η επάρκεια της αγοράς σε ποιοτικά φάρμακα που αναπτύσσονται και παράγονται από Έλληνες επιστήμονες. Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3.500.000 ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα, θα καλύψει άμεσα περισσότερους από 6.000.000 ασθενείς.

Η λειτουργία του νέου εργοστασίου διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με φάρμακα εγχώριας παραγωγής, γεγονός που συνεπάγεται την βελτίωση της εικόνας του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στο φάρμακο και την μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ELPEN, τα φάρμακα που θα παράγει το νέο εργοστάσιο, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (E.E., Μ. Ανατολή, ΗΠΑ). Αυτό σημαίνει βελτιωμένη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα για την εθνική μας οικονομία. «Είμαστε περήφανοι γιατί τόσο ως όμιλος ELPEN, όσο και συνολικά ως μεταποιητικός κλάδος, αναπτύσσουμε εμπορικά αξιοποιήσιμη τεχνογνωσία και διεκδικούμε με αξιώσεις μερίδιο στην διεθνή αγορά, με διαβατήριο την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων μας», τόνισε ο κ. Τρύφων.

Κλείνοντας, επισήμανε: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εθνικός πυλώνας ανάπτυξης. Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδιασμού του κλάδου θα σημάνει την αναβάθμιση των παραγωγικών και ερευνητικών δυνατοτήτων της χώρας μας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την υγεία και την οικονομία. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη διαθέτουμε και η ανάδειξη της χώρας σε ευρωπαϊκό «hub» παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».

Σημειώνεται ότι η ELPEN το 2022 είχε κύκλο εργασιών 170 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο όμιλος 300 εκατ. ευρώ. Η ELPEN απασχολεί 1.150 εργαζόμενους και συνολικά ο όμιλος 1.350. Η εταιρεία εξάγει σε τέσσερις ηπείρους και σε 50 χώρες παγκοσμίως φάρμακα, ενώ το 60% έως 70% των κερδών προέρχεται από τις εξαγωγές, που έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλάνο για υπερδιπλασιασμό πωλήσεων από τη Lavipharm έως το 2026

Τα επόμενα βήματα μετά την αύξηση κεφαλαίου. Ανάπτυξη πωλήσεων μέσω των διαδερμικών σκευασμάτων και άνοιγμα στη φαρμακευτική κάνναβη. «Είπαμε "όχι" στην έξοδο από το Χρηματιστήριο», δηλώνει ο Τ. Λαβίδας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

​​​​​​​«Απόβαση» στην Αθήνα από την κρητική εταιρεία Τσατσαρωνάκης

Στην πιο αναπτυξιακή φάση της 76χρονης ιστορίας βρίσκεται η χανιώτικη εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ καθώς ετοιμάζεται να δημιουργήσει μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Αθήνα, ενώ μετατρέπεται σε όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΖΑΓΟΡΙΝ: Ένα success story 108 ετών από τον Συνεταιρισμό του Πηλίου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το μακρινό 1916 και παράγει τα φημισμένα μήλα Ζαγορίν. Ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κατοχύρωσε ΠΟΠ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορές φαρμάκων και θεραπευτική κάνναβη δίνουν ώθηση στη Lavipharm

Η διανομή της θεραπευτικής κάνναβης και τα νέα προϊόντα αλλάζουν τη φυσιογνωμία της εταιρείας. Αλλαγή στρατηγικής και στα γενόσημα. Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ φέτος. Μέρισμα το 2025 από τα κέρδη της χρήσης του 2024.
masoutis_kerkyra
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ανοίγει νέα καταστήματα η Μασούτης, γιατί δημιουργεί εταιρεία ακινήτων

Το 18ο κατάστημά της στην Κέρκυρα εγκαινίασε η Μασούτης, ενώ δρομολογεί το άνοιγμα και στη Λευκάδα. Τρία καταστήματα σε Αττική και Χαλκίδα. Αξιοποιούνται ακίνητα αξίας 250 εκατ. ευρώ με νέα εταιρεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία από τη Zeus International

Στις εξαιρετικές προοπτικές του τουρισμού στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται εξακολουθεί να ποντάρει η ελληνικών συμφερόντων Zeus International υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις εξαγορών ξενοδοχείων και ανακαινίσεων.