ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο Νίκος Μπέης CEO Tikun Olam Europe

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης εγκαινιάστηκε στην Κόρινθο

Η επένδυση της Tikun στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ και η μονάδα στην Κορινθία αποτελεί ο hub για την Eυρώπη, ενώ ο ισραηλινός όμιλος διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε HΠA, Kαναδά και Aυστραλία.

Το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα καθετοποιημένα παγκοσμίως εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 26/1 στην Κόρινθο, αποτελώντας μια επένδυση που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ και βάζει τη χώρα μας στο «χάρτη» αυτής της καινούριας και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αγοράς.

Η επένδυση έχει ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία και χρειάστηκε να ξεπεράσει μια πληθώρα σκοπέλων, όπως το ελλιπές και ανώριμο έως πρότινος νομοθετικό πλαίσιο, γραφειοκρατικά εμπόδια και μια σειρά άλλων διαδικασιών που κωλυσιεργούσαν με διάφορους τρόπους το project.

Η επένδυση έγινε από την ισραηλινή εταιρεία Tikun Olam – Repair the World, η οποία είναι πρωτοπόρος παγκόσμια έχοντας και σε άλλες χώρες και ηπείρους μονάδες, ενώ τα πρώτα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά το Σεπτέμβριο του 2023.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την περιοχή της Κορίνθου αλλά και την Ελλάδα ευρύτερα, που φιλοδοξεί – προϊόντος του χρόνου – να γίνει hub παρασκευής τέτοιων προϊόντων και συνδυαστικά με τον τουρισμό ευεξίας να πετύχει «πάντρεμα» υπηρεσιών.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων το παρών έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός έρευνας και τεχνολογίας και βουλευτής Κορίνθου Χρήστος Δήμας, ο υφυπουργός περιβάλλοντος Νίκο Ταγαράς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, ο πρώην επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και πολλοί άλλοι παράγοντες της πολιτικής ζωής αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης το παρών έδωσε ο κ. Νίκος Καρανίκας, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που πρώτος ξεκίνησε τις διαδικασίες για να αρθούν ιδεοληψίες και εμπόδια για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα, όπως αναγνώρισε με έμφαση ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Νίκος Μπέης διευθύνων σύμβουλος της Tikun Europe τόνισε ότι η νέα επένδυση αποτελεί σταθμό για τη χώρα μας, καθώς μπαίνει στο επίκεντρο της φαρμακευτικής κάνναβης με υψηλού επίπεδου τεχνογνωσία. Επισήμανε πως ήδη η μονάδα της Κορίνθου απασχολεί 100 εργαζομένους, γεωπόνους, γεωλόγους, μηχανικούς και ερευνητές, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του εργοστασίου το οποίο έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, οι εργαζόμενοι θα φτάσουν τους 180 έως 200.

Σημείωσε πως χρειάστηκαν πέντε χρόνια σκληρής προσπάθειας για να ολοκληρωθεί η σημαντική αυτή επένδυση, η οποία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο σε ασθενείς, όσο και στην τοπική κι εθνική οικονομία. Ιδιαίτερα στάθηκε στα οφέλη που θα δημιουργεί η νέα επένδυση για τον καρκινικό και πόνο των νεφρών, καθώς και για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας κι άλλες παθήσεις. Επιπλέον, στην παρούσα φάση, διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι και δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα των προϊόντων από κάνναβη σε μια σειρά από άλλες παθήσεις όπως επιληψία αυτισμός, νόσος του Chron κι άλλες.

Επιπλέον, η συνεισφορά στην οικονομία θα έρθει και από τις εξαγωγές, που θα ξεκινήσουν σε δεύτερο χρόνο, κι αφού αρχικά καλυφθεί η εσωτερική αγορά. Σημειώνεται πως η Tikun έχει υπογράψει συμφωνία για την αποκλειστική διανομή όλων των σκευασμάτων της στην ελληνική αγορά με τις εταιρείες Lavipharm και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ, στελέχη των οποίων έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Μπέης σημείωσε πως ο στόχος είναι για δέκα τόνους συνολική παραγωγή ετησίως, με δώδεκα κωδικούς, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Σε πρώτη φάση η παραγωγή θα περιλαμβάνει ξηρό ανθό, κρέμες, εισπνεόμενα (δηλαδή προϊόντα ατμίσματος) κ.λπ.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε στη χώρα μας το 2018 αποτελεί θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam (κορυφαίο όνομα στο Ισραήλ και εκ των leader παγκοσμίως). Η εταιρεία έχει λάβει άδεια εγκατάστασης για καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, με στόχο να εγκαταστήσει στην Ελλάδα την κεντρική διαχείριση της αγοράς της Ευρώπης. Η μονάδα στην Kορινθία αποτελεί το hub για την Eυρώπη, ενώ ο ισραηλινός όμιλος διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε HΠA, Kαναδά και Aυστραλία.

Όπως προαναφέρθηκε η επένδυση της Tikun στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56 στρεμμάτων, με 21.000 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων και 3.000 τ.μ. πρότυπης καλλιέργειας κάνναβης στη θέση Εξαμίλια της Κορίνθου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tikun Europe Νίκο Μπέη, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης.

H Tikun Europe θα εστιάσει στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια και τη βιομηχανική επεξεργασία των ανθών της κάνναβης, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία φιλοδοξούν να αλλάξουν τη ζωή χιλιάδων ασθενών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στάθηκε στο γεγονός ότι καθώς ήταν η πρώτη τέτοια επένδυση στην Ελλάδα, δεν υπήρχε πεπατημένη, έπρεπε να ξεπεραστούν πολλαπλά εμπόδια, να ανοίξει «δρόμος» που δεν υπήρχε στην Ελλάδα, μια πληθώρα διαδικασιών όπως τιμολογήσεις, κανονισμοί εξαγωγών, συσκευασιών και πολλών άλλων παραμέτρων.

Σημείωσε ότι το γεγονός ότι η Tikun Olam κάνει μια τέτοια επένδυση στην Ελλάδα είναι από μόνο του ένα μεγάλο γεγονός, «καθώς είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα της. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης», τόνισε.

Ποια είναι η Tikun Olam

Η Tikun Olam είναι πρωτοπόρος εταιρεία στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ το 2005 με την ίδρυση της Tikun Olam Israel και σήμερα θεωρείται εταιρεία ηγέτης στα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ έχει καταστεί από τα πιο δυνατά brands στη βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως.

Με πάνω από 15 χρόνια κλινικών και εργαστηριακών μελετών και μεγάλη βάση δεδομένων με περισσότερους από 30.000 ασθενείς παγκοσμίως, τα προϊόντα της Tikun χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση και θεραπεία από σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνος, πάρκινσον, νόσο του Crohn, αυτισμός κ.α.

Μάλιστα είναι η πρώτη που έχει ιδρύσει και νοσοκομείο στο οποίο παρέχει στους ασθενείς εξατομικευμένη θεραπεία με φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ασθενείς που λαμβάνουν τη φαρμακευτική κάνναβη ως θεραπεία.

Το Ισραήλ θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτομίας στον χώρο της φαρμακευτικής κάνναβης με πρωτοποριακές μεθόδους άρδευσης, στηριγμένες στη γεωργία ακριβείας, εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων και τη μεγαλύτερη απόδοση των φυτών.

Nα σημειωθεί, πως ο συγκεκριμένος κλάδος είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους της χώρας (ισχυρό πλεονέκτημα ο κατάλληλος καιρός) με την γενική γραμματεία Bιομηχανίας να έχει εγκρίνει/χορηγήσει πάνω από 130 αιτήσεις για την δημιουργία εγκαταστάσεων, μονάδων επεξεργασίας και μεταποίησης με πρωταθλήτρια Περιφέρεια την Στερεά Eλλάδα με πάνω από 30 άδειες.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμο για εξαγορές το Ιατρικό Αθηνών εάν αρχίσει φυγή ξένων funds

Εναλλακτική οδός για την επέκταση του ομίλου, εάν δεν υπάρξουν εξαγορές, είναι η αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης στην Παιανία με επένδυση 150 εκατ. για τη δημιουργία πάρκου υγείας ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Iatriko Athinon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιατρικό Αθηνών: Επένδυση άνω των 2 εκατ. σε νέα τεχνολογία για τον διαβήτη

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος, δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, ο Όμιλος, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της πάθησης και μένοντας πιστός στη δέσμευσή του να οδηγεί τις εξελίξεις, έχει επενδύσει σε τεχνολογία αιχμής.
businessdaily-PRODEA-LOGISTICS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έντονη κινητικότητα στα ακίνητα: Δύο συμφωνίες 100 εκατ. σε μία ημέρα

Πρωταγωνιστής στις επιχειρηματικές εξελίξεις ο κλάδος ακινήτων με σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Η Briq απορροφά την Intercontinental σε ένα deal αξίας 60 εκατ., ενώ η Prodea επενδύει 38 εκατ. σε εταιρεία logistics.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Zeus: Επενδύει 150 εκατ. σε ξενοδοχεία από την Κάνιγγος ως την Κρήτη

Χαρτοφυλάκιο από 21 πολυτελή ξενοδοχεία έχει στην ιδιοκτησία της ή διαχειρίζεται η ZEUS International Hotels & Resorts. Ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της Αθήνας στον τουρισμό βλέπει ο επικεφαλής της εταιρείας, Χ. Σιγανός.