ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κέντρο παραγωγής και εξαγωγής η Ελλάδα για την φαρμακευτική κάνναβη

Αλλαγή - κλειδί στη νομοθεσία: επιτρέπονται πλέον οι εξαγωγές ακόμη και αν τα τελικά προϊόντα δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ. Έντονο ενδιαφέρον από το Ισραήλ, με την Tikun Europe να επενδύει 40 εκατ. ευρώ.

Καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης όλων των μορφών, με πιο σημαντικό τον ξηρό ανθό και το άνοιγμα των εξαγωγών χωρίς να χρειάζεται η άδεια του ΕΟΦ, δείχνουν να ενεργοποιούνται μετά από καιρό, σειρά από επενδυτικά σχέδια που θα φέρουν την ελληνική κάνναβη στις διεθνείς αγορές δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

Με τη νέα νομοθετική παρέμβαση, απλοποιούνται οι διαδικασίες έγκρισης, ξεμπλοκάροντας επενδύσεις που είχαν πάρει έγκριση, αλλά παρέμεναν στάσιμες, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ώριμες αγορές όπως των ΗΠΑ, καθώς η γεωγραφική θέση και το κλίμα που επικρατεί καθιστούν την χώρα μας ιδανικό προορισμό για την καλλιέργεια κάνναβης.

Ο κλάδος της φαρμακευτικής κάνναβης εξελίσσεται ραγδαία με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για μια αγορά που η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2028 η αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη θα ανέλθει στα 56 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί στην Ελλάδα 94 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και περίπου 90 καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, με την υλοποίηση των επενδύσεων να έρχεται αντιμέτωπη με το «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας, αποθαρρύνοντας μέχρι πρότινος την υλοποίηση τους.

Χαρακτηριστικά, από τις αιτήσεις για εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης, μόνο η Tikun Europe, θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam Israel, έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει στη δημιουργία εργοστασίου στη Κόρινθο, ενώ υπάρχει ισραηλινό ενδιαφέρον και για επένδυση στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με μελέτες, η βιομηχανία κάνναβης μπορεί να συνεισφέρει περίπου 60 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το πρώτο έτος, ενώ σε βάθος 12ετίας μπορεί να προσθέσει 1,2 δισ. ευρώ.

Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, διευκολύνεται η εξαγωγική διαδικασία αφού δίνεται η ευκαιρία σε ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης να κυκλοφορήσει στη χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών

Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Από τον Ιούνιο του 2017, έχει νομιμοποιηθεί η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα και το 2018 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εισαγάγει νόμο, με τον οποίο επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, ξεσηκώνοντας «θύελλα» αντιδράσεων από την ΝΔ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με τον ίδιο νόμο επετράπη και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους, ανοίγοντας την διάθεση για νέες επενδύσεις στον χώρο.

Με τις τελευταίες αλλαγές στον νόμο, ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης όλων των μορφών, συμπεριλαμβανομένου του ξηρού ανθού σε συσκευασίες των 30 γραμμαρίων αποκλειστικά και μόνο για εξαγωγή, ανεξάρτητα από το εάν στη χώρα εισαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή ως πρώτη ύλη για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

Με τη νομοθετική παρέμβαση, ικανοποιούνται πάγιες ανάγκες της αγοράς, αλλά και η ζήτηση ξηρού ανθού κυρίως από την Ευρώπη. Η ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από απλοποίηση εγκριτικών διαδικασιών, βελτίωση ζητημάτων χωροθέτησης, διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης διάθεσης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του Ε.Ο.Φ., για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Κύριος στόχος της είναι να ξεμπλοκάρουν εγκεκριμένες επενδύσεις που παραμένουν στάσιμες στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση νέων από ώριμες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ.

Επίσης με τις αλλαγές στο νόμο, επιτρέπεται υπό όρους, η εξαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού ποικιλιών κάνναβης Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%. Παράλληλα απαγορεύεται από εδώ και πέρα η εγκατάσταση της δραστηριότητας καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Ωστόσο οι αποφάσεις έγκρισης εγκατάστασης που έχουν εκδοθεί μέχρι να τεθεί σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο εξακολουθούν να ισχύουν.

Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον από το Ισραήλ

Οι αλλαγές που πέρασαν την περασμένη εβδομάδα με το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη δημιουργούν τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στην ολοένα και γρηγορότερα αναπτυσσόμενη αγορά, με την Tikun Europe που έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ στη χώρα μας να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δυναμικό άνοιγμα έχοντας ως «ορμητήριο» το εργοστάσιο επεξεργασίας που ολοκληρώνεται στη Κόρινθο.

«Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης. Το κανονιστικό πλαίσιο καθώς και η πρόσφατη προσθήκη του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.  Η Tikun Europe, η μοναδική μέχρι σήμερα εταιρεία που ολοκληρώνει την επένδυσή της στην Ελλάδα, αξιοποιεί την τεχνογνωσία της Tikun Olam Israel και τη μακρόχρονη εμπειρία κλινικών ερευνών, με στόχο να ηγηθεί της αναπτυσσόμενης αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Tikun Europe Νίκος Μπέης.

Η Tikun Europe, εταιρεία παραγωγής καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, ιδρύθηκε το 2018 στην Ελλάδα, και αποτελεί θυγατρική της Tikun Olam Israel, αξιοποιεί ήδη τα πλεονεκτήματα της χώρας και την τεχνογνωσία που διαθέτει, επενδύοντας στη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ. στην Κόρινθο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.

Η εταιρεία θα εστιάσει στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια και τη βιομηχανική επεξεργασία των ανθών της κάνναβης, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία θα αλλάξουν τη ζωή χιλιάδων ασθενών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η επένδυση αυτή αναδεικνύει τη δυναμική που έχει η Ελλάδα να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να εξάγεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, επένδυση συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή αρχικά βιομηχανικής και ακολούθως φαρμακευτικής κάνναβης, που θα εξάγεται κυρίως στην Ευρώπη και το Ισραήλ, πραγματοποιεί στην παραθαλάσσια περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης επιχειρηματικό σχήμα αποτελούμενο από Ισραηλινούς ιδιώτες επενδυτές.

Η πρώτη φάση της επένδυσης, ύψους 1 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε ήδη και περιλαμβάνει την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης σε έκταση 40.000 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων χώρων ξήρανσης της πρώτης ύλης και αποθηκών), με προοπτική η πρώτη συγκομιδή να γίνει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2021.

Η δεύτερη φάση, ύψους 5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να μπει στη γραμμή εκκίνησης το 2022 και προβλέπει τη δημιουργία και μεταποιητικής μονάδας ιατρικής/ φαρμακευτικής κάνναβης, και στην τελική της φάση, η επένδυση θα απασχολεί περί τους 40 εργαζομένους, οι οποίοι θα αυξάνονται εποχικά (π.χ. κατά την περίοδο της συγκομιδής). Στη δεύτερη φάση της επένδυσης, το σχήμα των επενδυτών από το Ισραήλ θα αξιοποιήσει τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την πώληση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, περιεκτικότητας THC άνω του 0,2%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστίαση, Εστιατόριο, Καφέ, Restaurant, Bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για την επανεκκίνηση της εστίασης

Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες της εστίασης για το άνοιγμα στις 3 Μαΐου, εκφράζουν φόβους για νέα αναβολή. Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα που θα προσφέρει ρευστότητα θα ανοίξει στις 10 Μαΐου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχουν οι αλλαγές για να «ανθίσει» η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την καλλιέργεια και εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης θα μπορούσε να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Kyvernisi, Oikonomou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης εάν υπάρξει ταχύτερη ανάπτυξη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να μην υπάρξουν «αθέμιτες πρακτικές και συνθήκες αισχροκέρδειας».
digital nomad-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μεγάλα εμπόδια που «χωρίζουν» την Ελλάδα από τους ψηφιακούς νομάδες

Στα ισχυρά σημεία της χώρας είναι το κλίμα, το χαμηλό κόστος ζωής και τα κίνητρα προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων. Τα υποβαθμισμένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και η κοινωνική ανισότητα αποτελούν μεγάλα εμπόδια.
super market, trofima, emporio, times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε βασική επιλογή των καταναλωτών εξελίσσονται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Σταθερά κερδίζουν «έδαφος» τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στο καλάθι των καταναλωτών που θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα αξίζουν τα λεφτά τους. «Αντίβαρο» οι προσφορές των επώνυμων προϊόντων.
vitalis-feta-dodoni
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιωάννης Βιτάλης: Σοβαρός κίνδυνος ανεπανόρθωτης ζημιάς στις εξαγωγές φέτας

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της Δωδώνη μιλώντας στο Business Daily κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα περιστατικά νοθείας φέτας που υπονομεύουν το εθνικό μας προϊόν.