Φώτο: Attica

Αναπτύξεις νέων ακινήτων από ομίλους του λιανεμπορίου

Τα σχέδια του ομίλου Αττικά Πολυκαταστήματα για το Ελληνικό και την ανακαίνιση του City Link στην Αθήνα. Νέο εμπορικό κέντρο στην Σαλαμίνα και εννέα καταστήματα από την Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας).

Εποχές προ κρίσης θυμίζουν τα φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια των ομίλων λιανικής, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να γνωστοποιούνται φιλόδοξες επενδύσεις, μεταξύ άλλων και στην ανάπτυξη ακινήτων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μεριδίων αγοράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κινήσεις που δρομολογεί ο όμιλος των Αττικών Πολυκαταστημάτων, ο οποίος αφού κατόρθωσε να παγιώσει την θέση του κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σχεδιάζει πλέον με μεγαλύτερη άνεση τα επόμενά του βήματα. Κεντρικό ρόλο στον μελλοντικό σχεδιασμό της εταιρείας διαδραματίζει το έργο στο Ελληνικό και δη οι εμπορικές χρήσεις που αυτό περιλαμβάνει.

Στόχος των Αττικών Πολυκαταστημάτων είναι να αποκτήσουν δεσπόζουσα παρουσία στα ελκυστικότερα σημεία, όπου προβλέπεται να αναπτυχθούν εμπορικά κέντρα/καταστήματα, κυρίως δε στο πολυτελές mall που προβλέπεται να αναπτυχθεί στην παραλιακή ζώνη του ακινήτου, πλησίον των πολυτελών κατοικιών και του συγκροτήματος του καζίνο. Η εγγύτητα με ένα δυνητικό κοινό υψηλών εισοδημάτων, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους μετόχους της εταιρείας, δεδομένου ότι εκπροσωπούν αρκετές πολυτελείς φίρμες.

Μάλιστα, στόχος των μετόχων των Αττικών Πολυκαταστημάτων είναι να προσθέσουν κι άλλες πολυτελείς αλυσίδες στο «χαρτοφυλάκιό» τους, ακριβώς για να προσελκύσουν το νέο κοινό του Ελληνικού.

Παράλληλα, πολυκατάστημα της αλυσίδας αναμένεται κι εντός του έτερου εμπορικού κέντρου, που προγραμματίζει η Lamda Development στην πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης. Το εν λόγω κέντρο θα είναι το μεγαλύτερο της χώρας και η παρουσία των Αττικών Πολυκαταστημάτων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε, οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει πολύ στενή σχέση τα τελευταία χρόνια, με την εμπορική αλυσίδα να έχει σημαντική θέση σε όλα τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα της Lamda Development, έχοντας επίσης και μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Εκτός από την παρουσία στο Ελληνικό, η αλυσίδα αναμένεται να ολοκληρώσει μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο την ανακαίνιση του City Link στο κέντρο της Αθήνας, μέσω της οποίας θα προστεθούν επιπλέον χώροι λιανικής, επιφάνειας 4.000 τ.μ.

Εμπορικό κέντρο στην Σαλαμίνα

Άλλη μια σημαντική κίνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον όμιλο Πέντε Α.Ε., δηλαδή της αλυσίδας σουπερμάρκετ Γαλαξίας. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός μικρού εμπορικού κέντρου της τάξεως των 12.000 τ.μ. στην περιοχή της Σαλαμίνας. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται η κατασκευή ενός νέου καταστήματος της αλυσίδας, το οποίο θα πλαισιωθεί από περίπου 40 εμπορικά καταστήματα, με έντονο το τοπικό επιχειρηματικό στοιχείο.

Η επένδυση είναι της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, με το όλο σχέδιο να αναπτύσσεται σε ιδιόκτητη έκταση της τάξεως των 40 στρεμμάτων. Στόχος της διοίκησης Πουρσανίδη είναι η ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών του 2020, κάτι που εφόσον επιτευχθεί, θα καταστήσει εφικτή την έναρξη λειτουργίας του νέου εμπορικού κέντρου το καλοκαίρι ή έστω το φθινόπωρο του 2021.

Εκτός από το μίνι εμπορικό κέντρο, η αλυσίδα σχεδιάζει την λειτουργία εννιά νέων καταστημάτων τα επόμενα δύο χρόνια, αρχής γενομένης από ένα κατάστημα στα Μέγαρα κι ένα ακόμα στο Μεγάλο Πεύκο (άνοιξη του 2020). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα απαιτήσει επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ. Εξίσου σημαντική κρίνεται όμως και η πρόθεση για την κατασκευή κεντρικών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, σχέδιο όμως το οποίο προωθείται για μετά το 2020, καθώς αυτήν την περίοδο γίνεται ακόμα αξιολόγηση πιθανών κατάλληλων τοποθεσιών.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλμα κερδών 160% για την Prodea χάρη στην ανάκαμψη των ακινήτων

Στα 298,9 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα κέρδη της PRODEA το 2019, καθώς η εταιρεία επωφελήθηκε από την ανάκαμψη των τιμών στα ακίνητα, εγγράφοντας κέρδος 179,8 εκατ. ευρώ από αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων.