ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:18:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Jumbo: Πώς ο Βακάκης έβαλε τα... γυαλιά σε ξένους θεσμικούς επενδυτές

Τρία χρόνια μετά την κόντρα με τους ξένους θεσμικούς, που πίεζαν για εξαγορές και μεγαλύτερα μερίσματα, η Jumbo έχει διπλασιάσει τον τζίρο της με οργανική ανάπτυξη και έχει μοιράσει στους μετόχους περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.

To Νοέμβριο του 2019, στη γενική συνέλευση της Jumbo, όλα τα θέματα ψηφίστηκαν με πλειοψηφία άνω του 90%, εκτός από ένα: την εκλογή νέου ΔΣ (ουσιαστικά είχε προταθεί το υφιστάμενο) που συγκέντρωσε μόλις 56% των ψήφων. Ήταν μια έμμεση αποδοκιμασία θεσμικών επενδυτών από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από το εξωτερικό, για την πολιτική που ακολουθούσε η διοίκηση, δηλαδή ο κ. Απόστολος Βακάκης.

Πού διαφωνούσαν όμως οι θεσμικοί επενδυτές; Ήθελαν η Jumbo να αξιοποιήσει τα διαθέσιμά της, κάνοντας εξαγορές για ταχύτερη επέκταση και να διανείμει περισσότερα χρήματα ως μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Τότε, τα διαθέσιμα της Jumbo είχαν διαμορφωθεί στα 500 εκατ. ευρώ. Ο κ. Βακάκης σήκωσε το γάντι και δήλωσε πως «όσο ηγούμαι εγώ της εταιρείας η πολιτική ανάπτυξης δεν θα αλλάξει».

«Επιζητούμε την οργανική ανάπτυξη, όχι τη γιγάντωση. Δεν πιστεύω στις αχανείς εταιρείες. Εγώ είμαι εδώ για να κρατώ ισορροπίες. Τα Βαλκάνια είναι μια ιδιαίτερη αγορά, πολύ δύσκολη, που ξένοι θεσμικοί, ιδίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν μπορούν να καταλάβουν. Αν δεν είχαμε την κρίση στην Ελλάδα, δεν θα είχαμε επεκταθεί ούτε στα Βαλκάνια», είχε υποστηρίξει τότε ο κ. Βακάκης και είχε χαρακτηρίσει «εφιάλτη» να κάνει η Jumbo εξαγορά. Όσο για τη διανομή μεγαλύτερων μερισμάτων είχε πει πως αυτό θα γίνει μόνο «αν πλημμυρίσουμε στο χρήμα». Το 2019 η χρήση ήταν υπερδωδεκάμηνη και ο τζίρος του ομίλου είχε ανέλθει στα 512 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 113 εκατ. ευρώ

Χθες, η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στα 20,98 ευρώ (+4,9%), ενώ ενδοσυνεδριακά πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό στα 20,1 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα μερίσματα. Ήταν μια ιδιαίτερη θετική συγκυρία για την εταιρεία, καθώς οι μέτοχοι ενέκριναν στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας νέα  χρηματική διανομή και η διοίκηση παρουσίασε τις ευοίωνες προβλέψεις της για το 2023.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η έκτακτη χρηματική  διανομή 1,1550 ευρώ ανά μετοχή (1,097 καθαρά) συνολικού ποσού ευρώ 157.149.021,65 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρεία είχε διανείμει και προμέρισμα για τη χρήση 2022 ύψους 0,36575 ευρώ ανά μετοχή καθαρό.

Για το 2023, η διοίκηση προέβλεψε αύξηση τζίρου κατά 15% από 949 εκατ. σε 1,1 δισ, ευρώ και καθαρά κέρδη γύρω στα 275 εκατ. ευρώ. Προέβλεψε επίσης ότι το περιθώριο μικτού κέρδους θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 54%. Σημειώνεται πως στο τέλος του 2022 τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του ομίλου έφτασαν τα 794 εκατ. ευρώ.

Έτσι, λοιπόν, σχεδόν τρία  χρόνια μετά την κόντρα με τους θεσμικούς επενδυτές, ο Απόστολος Βακάκης παίρνει την εκδίκησή του. Παρουσιάζει μια εταιρεία με τζίρο 1,1 δισ.ευρώ από 512 εκατ. ευρώ το 2019, στηριζόμενη στην οργανική της ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων καταστημάτων, παρά τα 2 χρόνια της πανδημίας που ταλαιπώρησε το λιανεμπόριο. Τα κέρδη από 113 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν στα 275 εκατ. ευρώ το 2023 και οι χρηματικές διανομές σπάνε κάθε ρεκόρ, επειδή όντως η εταιρεία... «πλημμύρισε στο χρήμα».

Από τις 23/4/2019 έως και σήμερα -αν υπολογίσουμε και τα 157 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν χθες από τη γενική συνέλευση- η εταιρεία έχει στείλει τους μετόχους 12 φορές ταμείο, με τα διανεμηθέντα ποσά να ανέρχονται σε 605 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση των παραγγελιών, αλλά έμειναν χαμηλά οι τιμές

Η εταιρεία στέλνει για τρίτη φορά τους μετόχους στο ταμείο εντός του 2023. Προβλέπει ότι τα συγκρίσιμα EBITDA φέτος θα ανέλθουν στα επίπεδα του 2022. Σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στηρίζουν την κερδοφορία της Jumbo τα μειωμένα κόστη των προμηθευτών

Μειώσεις τιμών σε αρκετά προϊόντα για την προστασία των μεριδίων αγοράς. Χάρη στα υψηλά διαθέσιμα του ομίλου, φέτος οι μέτοχοι μοιράστηκαν 401 εκατ. ευρώ ή 2,94 ευρώ ανά μετοχή με τη μερισματική απόδοση να ξεπερνά το 12%.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Trust Ανδρομέδα: Πώς κατάφερε να μειώσει το discount της μετοχής

Η απουσία τραπεζών από τις μεγάλες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιορίζει την πτώση του ενεργητικού σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Μερισματική απόδοση κοντά στο 6%, με τη δεύτερη διανομή μερίσματος εντός του 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απ. Βακάκης: Απειλή και για τα Jumbo από τον πληθωρισμό των τροφίμων

Στον κλάδο της εταιρείας καταγράφεται αποκλιμάκωση τιμών, αλλά οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Χρηματικές διανομές -ρεκόρ 401 εκατ. ευρώ στους μετόχους εντός του 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαίνουν στο ΧΑ τα malls της Lamda, τι λέει για φήμες για το Ελληνικό

Δημόσια εγγραφή για άντληση 150 εκατ. από τη νέα θυγατρική το 2024. Οδυσσέας Αθανασίου εφ΄όλης της ύλης: Διαψεύδει τις φήμες για αποχώρηση τραπεζών από το χρηματοδοτικό σχήμα, τι λέει για την πρόοδο του έργου.