ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-AEGEAN - CAE_Mr. Dimitris Gerogiannis, Mr. Nick Leontidis & Mr. Eftichios Vassilakis
Aπό αριστερά: Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, o κ. Nick Leontidis, Group President, Civil Aviation της CAE και o κ. Eυτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN.

Επενδύσεις... αέρος - εδάφους από την Aegean, άνω των 140 εκατ. ευρώ

Η νέα τεχνική βάση και το εκπαιδευτικό πτητικό κέντρο αναμένεται να φέρουν επιπλέον έσοδα στην εταιρεία, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος αλλά και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος. Ρευστότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Η Aegean έχει αφήσει πίσω τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας και επεκτείνεται όχι μόνο στον αέρα αλλά και στο... έδαφος με τη δημιουργία τεχνικής βάσης και εκπαιδευτικού πτητικού κέντρου. Η συνολική επένδυση των 140 εκατ. ευρώ αναμένεται να φέρει επιπλέον έσοδα στην εταιρεία, να μειώσει το λειτουργικό κόστος αλλά και να δημιουργήσει  οικονομίες κλίμακος.

Η εταιρεία θα μισθώσει τη μεγάλη τεχνική βάση της πρώην κρατικής ΟΑ από το ΔΑΑ για 46 χρόνια και θα «στήσει» μια νέα και σύγχρονη τεχνική βάση που θα καλύψει τις ανάγκες της εταιρείας αλλά θα της επιτρέψει να παρέχει τεχνική υποστήριξη και σε τρίτους ενισχύοντας τα έσοδά της. 

Χθες η Aegean ανακοίνωσε joint venture με την καναδική εταιρεία CAE για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Το κέντρο θα έχει  χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης και θα αποτελέσει μέρος της νέας τεχνικής βάσης της Aegean  συνολικής έκτασης 85.000 τετραγωνικών μέτρων. Η επένδυση μόνο για το κέντρο εκπαίδευσης θα ανέλθει στα 36 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει μέρος της συνολικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ.

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της Aegean και της CAE αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2023. Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το  Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Aegean, αυτό το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Η Aegean σχεδιάζει να επιχειρεί με 76 αεροπλάνα το 2023 και να προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800.000  περισσότερες από το 2019.

Στις 15 Μαρτίου του 2023, η Aegean ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του τελευταίου τμήματος του έκτακτου δανεισμού που είχε λάβει από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τρία χρόνια ταχύτερα από την προθεσμία εξόφλησης του. Μετά και την πλήρη αποπληρωμή, η άμεσα διαθέσιμη ρευστότητα σε καταθέσεις και χρηματοοικονομικά ισοδύναμα παραμένει πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Στόχος της εταιρείας είναι να κρατά ικανό κεφαλαιακό απόθεμα τόσο για τη νέα επένδυση δημιουργίας του Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης και Προσομοιωτών Πτήσεων, όσο και για τη δυνατότητα εξαγοράς των δικαιωμάτων του Δημοσίου μετά από πιθανή άσκηση των warrants που κατέχει. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,34 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 98% σε σχέση με το 2021, τα EBITDA έφτασαν τα 275 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 106,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 57,6 εκατ. ευρώ το 2021. Σε χθεσινό της report για τη μετοχή η Eurobank Equities δίνει τιμή στόχο τα 9 ευρώ από 7,8 προηγουμένως, επισημαίνοντας «πως η ανάπτυξη θα συνεχιστεί ανεμπόδιστη, ενώ καταγράφεται υγιής ισορροπία ζήτησης-προσφοράς». Η χρηματιστηριακή για το 2023 προβλέπει για την Aegean έσοδα 1,54 δισ. και EBITDA 300 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πετάει» το περιθώριο κέρδους της Aegean: Δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη

Σε νέες αγορές στρέφεται η Aegean, όπως Ινδία, Κόλπος, Κεντρική Αφρική, καθώς και σε νέες δραστηριότητες εκπαίδευσης και συντήρησης. Η νέα τεχνική βάση είναι έτοιμη να υποδεχθεί τρίτες αεροπορικές εταιρείες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριάντα εκατ. επιβάτες και περιθώριο κέρδους 60% «βλέπει» το Αεροδρόμιο

Το πρώτο τρίμηνο η επιβατική κίνηση σημείωσε άνοδο 16,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ποιες είναι οι νέες αγορές που μπαίνουν στο στόχαστρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal της Aegean με Pratt & Whittney: Θα αποζημιωθεί για τους κινητήρες

Το ύψος της αποζημίωσης δεν ανακοινώθηκε από την εταιρεία. Θα είναι σημαντικό, αλλά δεν θα καλύψει πλήρως τις απώλειες από την καθήλωση αεροσκαφών. Μετά το μεγάλο μέρισμα στους μετόχους, μπόνους και στους εργαζόμενους.