ΓΔ: 1199.23 -0.09% Τζίρος: 63.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:16:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
public
Είσοδος καταστήματος Public. Πηγή: Public.

Διαψεύδει ο όμιλος του Π. Γερμανού ότι ψάχνει αγοραστή για τα Public

Η Olympia Group αναφέρει ότι είναι αβάσιμα τα δημοσιεύματα περί συζήτησης με ενδιαφερόμενο και έναρξη due dilligence, ενώ ισχυρίζεται ότι αποδίδει καρπούς το σχέδιο μετασχηματισμού για να ξεπεραστούν τα ζημιογόνα αποτελέσματα.

Διαψεύδει το Olympia Group του Πάνου Γερμανού δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη λιανική και βρίσκεται σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενο για την πώληση της αλυσίδας Public. Ο όμιλος αναφέρει ότι προχωράει ο μετασχηματισμός του με τα καταστήματα νέας γενιάς και τις νέες υπηρεσίες που προσθέτει συνεχώς, ώστε να διευρύνει τα περιθώρια κέρδους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν διενεργείται due diligence στην Public Group στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για πώληση, ενώ για το ζήτημα των ζημιογόνων οικονομικών αποτελεσμάτων της αλυσίδας σημειώνεται ότι η στρατηγική που εφαρμόζει το Public Group έχει ήδη να επιδείξει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως αναφέρει η Olympia Group, το 2022 κατάφερε να ξεπεράσει τις πωλήσεις της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι καταναλωτές ανταποκρίνονται θετικά στο όραμά του Public Group για το Omniretail (πολυκαναλικό μοντέλο πωλήσεων).

Τονίζει επίσης πως, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του, ο όμιλος Olympia προχώρησε σε επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ το 2022 για τη δημιουργία του Public Group με στόχο την επιτάχυνση του αναπτυξιακού και επενδυτικού του πλάνου.

Στην ανακοίνωση του ο όμιλος επισημαίνει πως το Public Group επενδύει στην εξέλιξη του δικτύου του, δημιουργώντας 13 καταστήματα Public-MediaMarkt «Νέας Γενιάς» ενώ εξετάζει σχετικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα, επενδύει πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ σε νέες καινοτόμες υπηρεσίες που συμπληρώνουν την σύγχρονη Omniretail εμπειρία αγορών των Public και MediaMarkt, σε συνεργασία με επιτυχημένες εταιρίες όπως οι iRepair, Klarna, BoxNow, μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα σήμερα είχαν υπάρξει δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ο όμιλος Olympia Group σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση των Public, καθώς έκλεισαν το 2021 με ζημιές κοντά στα 62 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχείς είναι οι «ενέσεις ρευστότητας» από τη μητρική, σε ένα κλάδο όπως αυτός της λιανικής που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός.

Όπως έχει αναφέρει το BD, η αγορά των ηλεκτρικών συσκευών έχει μετατραπεί σε «ναρκοπέδιο» και η επίτευξη κερδοφορίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για μεγάλες αλυσίδες όπως η Public. Το 2021, ο τζίρος της Public ανήλθε στα 436,73 εκατ. ευρώ, με την λειτουργική κερδοφορία να φτάνει τα 2,29 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο όμιλος έκλεισε την χρονιά με ζημιές 61,91 εκατ. ευρώ. Ο ανταγωνισμός έχει γίνει πολύ σκληρός για τις μεγάλες αλυσίδες που επιλέγουν το πολυκαναλικό μοντέλο, καθώς απέναντι τους βρίσκονται μικρότερα καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα τους ηλεκτρονικά μέσω marketplace σε πολύ χαμηλότερες τιμές λόγω των ελάχιστων λειτουργικών εξόδων που έχουν.

To Public Group, είχε προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσει μια νέα στρατηγική, επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ σε νέας γενιάς καταστήματα, προχωρώντας σε διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας και προσθήκη σύγχρονων υπηρεσιών. Πηγές της εταιρείας σημείωναν ότι η νέα στρατηγική απέδωσε καρπούς το 2022 με αύξηση τζίρου και βελτίωση της κερδοφορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ