ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
LabrosPapakonstantinou
Ο πρόεδρος του ομίλου IDEAL, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Ideal: Πωλήσεις άνω των 100 εκατ. το 2023 από τον τομέα πληροφορικής

Μεγαλύτερη συνεισφορά από την πληροφορική σε σχέση με τη βιομηχανία λόγω της μειωμένης ζήτησης για μεταλλικά πώματα. Παραμένουν οι προβλέψεις για EBITDA άνω των 29 εκατ. ευρώ. Εξετάζονται τέσσερις πιθανές εξαγορές.

Η διοίκηση της Ideal Holdings, στα πρότυπα των εισηγμένων εταιρειών του εξωτερικού, επιχειρεί κάθε τρίμηνο να δημοσιοποιεί  τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023, η διοίκηση της Ideal Holdings δεν προχώρησε σε αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων για το σύνολο της χρήσης σε σχέση με το guidance που είχε δώσει τον Φεβρουάριο.

Παραμένει για φέτος ο στόχος για πωλήσεις περί τα 185 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA άνω των 29 εκατ. ευρώ έναντι πωλήσεων 175 εκατ. ευρώ και EBITDA 27,4 εκατ. ευρώ το 2022.

Αυτό που μάλλον αλλάζει είναι η συνεισφορά των δύο κλάδων του ομίλου –βιομηχανία και πληροφορική- στην τελική επίδοση, αν και είναι νωρίς ακόμη, δεδομένου ότι στα επόμενα τρία τρίμηνα μπορεί να μεταβληθούν οι συνθήκες.

Ειδικότερα, στον βιομηχανικό τομέα, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται με τις εταιρείες Astir Vitogiannis και Coleus Packaging στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων εκτιμάται ότι στο σύνολο του έτους οι όγκοι μπορεί να υπολείπονται του 2022 και αυτό γιατί το 96% των πωλήσεων γίνεται στο εξωτερικό, όπου καταγράφεται μειωμένη ζήτηση. Αντιθέτως, από τον όμιλο θεωρούν ότι σε επίπεδο κερδών EBITDA τα μεγέθη του βιομηχανικού τομέα το 2023 θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2022, λόγω των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων, όπως ενεργειακό και μεταφορικό κόστος.

Σε μία εταιρεία ο κλάδος της πληροφορικής

Στον τομέα της πληροφορικής, η Ideal Holdings δραστηριοποιείται με την Byte στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, με την Adacom  στην κυβερνοασφάλεια και με την Ideal Electronics στη διανομή προϊόντων. Μάλιστα, αυτή την περίοδο δρομολογείται η μεταφορά των Adacom και Ideal Electronics ως 100% θυγατρικών στην Byte, με στόχο η εταιρεία Βyte να δημοσιεύσει ενοποιημένο ισολογισμό του τομέα πληροφορικής το 2023.

Στον κλάδο της πληροφορικής, οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 17% και τα EBITDA κατά 38%. Το δεύτερο εξάμηνο από τον όμιλο υποστηρίζουν ότι θα είναι ακόμη καλύτερα τα μεγέθη, τόσο σε πωλήσεις προϊόντων, όσο και σε έργα, αν και επισημαίνουν ότι στην πορεία ο ρυθμός αύξησης των κερδών EBITDA θα εξισωθεί με το ρυθμό αύξησης του τζίρου.

Η αρχική πρόβλεψη για τον κλάδο πληροφορικής ήταν πως φέτος θα κάνει τζίρο 95 εκατ. ευρώ αλλά φαίνεται πως οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία στη γενική συνέλευση στις 30 Μαΐου θα προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου 0,19 ευρώ ανά μετοχή (7,6 εκατ. ευρώ), όσο και πέρσι.

Υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερη χρηματική διανομή εντός του 2023, αλλά μόνο αν η εταιρεία δεν προχωρήσει σε κάποια νέα εξαγορά. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις  περιπτώσεις που εξετάζονται, τόσο στη βιομηχανία, όσο και στην πληροφορική αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ και ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA διαμορφώνεται στο 0,55.

Ο όμιλος έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» δανεισμό έως και 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μελλοντικών συμφωνιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σκανάρει» η Ideal την αγορά για εξαγορές, εντόπισε έξι πιθανούς στόχους

Ευκαιρίες σε βιομηχανικό τομέα και πληροφορική, δυνατότητα άντλησης δανεισμού έως 70 εκατ. για χρηματοδότηση συμφωνιών. Αναμένεται αύξηση μεγεθών από τις λειτουργικές δραστηριότητες. Οι εκτιμήσεις για την αξία της μετοχές.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IDEAL Holdings: Νέο μοντέλο ανάπτυξης με φιλοσοφία private equity fund

Η μικρή εταιρεία πληροφορικής με δραστηριότητα και στις ηλεκτρικές συσκευές έχει μετατραπεί σε έναν επενδυτικό φορέα με πέντε θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό αξιοποιώντας τις δυνατότητες της χρηματιστηριακής αγοράς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απ. Βακάκης: Απειλή και για τα Jumbo από τον πληθωρισμό των τροφίμων

Στον κλάδο της εταιρείας καταγράφεται αποκλιμάκωση τιμών, αλλά οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Χρηματικές διανομές -ρεκόρ 401 εκατ. ευρώ στους μετόχους εντός του 2023.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Το χρώμα του χρήματος θα δουν οι μέτοχοι τον επόμενο χρόνο

Τη χρηματική διανομή προς τους μετόχους της Ελλάκτωρ μετά από χρόνια προανήγγειλε ο CEO του ομίλου Ευθ, Μπουλούτας. Καμία άλλη πώληση asset του ομίλου το β' εξάμηνο του 2023, εκτός από Άκτωρ και Smart Park.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαίνουν στο ΧΑ τα malls της Lamda, τι λέει για φήμες για το Ελληνικό

Δημόσια εγγραφή για άντληση 150 εκατ. από τη νέα θυγατρική το 2024. Οδυσσέας Αθανασίου εφ΄όλης της ύλης: Διαψεύδει τις φήμες για αποχώρηση τραπεζών από το χρηματοδοτικό σχήμα, τι λέει για την πρόοδο του έργου.