ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
aegean
Φώτο: Shutterstock

Aegean: Σημαντική υποχώρηση των ζημιών το πρώτο τρίμηνο του 2023

Στα 229,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της αεροπορικής εταιρείας ενισχυμένος κατά 33% έναντι τα προ πανδημίας επίπεδα. Σημαντική αύξηση 72% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 σημείωσε και η επιβατική κίνηση.

Σημαντική βελτίωση των μεγεθών της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η Aegean καθώς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζεται αυξημένος κατά 90% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 αλλά και κατά 33% σε σχέση με το προ πανδημίας πρώτο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας τα 229,1 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η αεροπορική εταιρεία στην ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η επιβατική κίνηση εμφάνισε ισχυρή δυναμική, παρά το παραδοσιακά εποχικά ασθενές πρώτο τρίμηνο του έτους, συνεχίζοντας τη δυναμική του προηγούμενου έτους και καταγράφοντας αύξηση 72% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά, ο όμιλος προσέφερε 3,2 εκατ. θέσεις και μετέφερε 2,6 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων 1,6 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 82%, βελτιωμένος κατά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ισχυρά μεγέθη στο πρώτο τρίμηνο του 2023

Η υψηλότερη χωρητικότητα που διατηρήθηκε τη χειμερινή περίοδο, η αυξημένη δυναμική της ζήτησης σε συνδυασμό με την προσφορά νέων υπηρεσιών καθώς και η εξελισσόμενη ωρίμανση της αναβάθμισης του στόλου συνέβαλλαν στην επίτευξη θετικού EBITDA στο εποχικά ασθενέστερο πρώτο τρίμηνο, ήτοι κέρδη €19,3 εκατ. από ζημίες €16,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022 αλλά και ζημίες €8,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Αντίστοιχα και οι ζημίες μετά από φόρους μειώθηκαν σε €14,4 εκατ. από ζημίες €38,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ζημίες €35,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά το πρώτο τρίμηνο 2023 ο όμιλος της Aegean εμφάνισε ισχυρές καθαρές ταμειακές ροές €138,6 εκατ., απόρροια και των υψηλών επιπέδων προ-πωλήσεων για τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις να διαμορφωθούν σε €591,1 εκατ. την 31.03.2023 από 527,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους μετά και την αποπληρωμή δανεισμού ύψους €68,5 εκατ.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με το σημαντικά βελτιωμένο αποτέλεσμα του πρώτου τρίμηνου, που σηματοδοτεί, στην πιο αδύναμη περίοδο του έτους, τη δυναμική της ζήτησης αλλά και την ανταγωνιστικότητα της AEGEAN στο μετά πανδημίας περιβάλλον. Υποστηρίξαμε για άλλη μια φορά την επέκταση της τουριστικής περιόδου στην χώρα μας, μέσω της σημαντικής επένδυσης μας σε αύξηση της χωρητικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το πρώτο τρίμηνο του 2023, συμβάλλοντας σε σημαντική αύξηση της κίνησης.

Εξακολουθούμε να βλέπουμε ισχυρή ζήτηση και κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, που όπως πάντα θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα της χρονιάς. Παράλληλα, ανοίγουμε νέους προορισμούς και παρουσιάζουμε κάθε μήνα νέα προϊόντα και στοχευμένες υπηρεσίες σε όλη την αλυσίδα του ταξιδιού, ώστε να δώσουμε στους επιβάτες μας τις δυνατότητες και τις επιλογές που βελτιώνουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία και την σχέση τους με την AEGEAN».

Η AEGEAN σχεδιάζει να επιχειρεί με 76 αεροπλάνα το 2023 και να προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019. Το Δίκτυο θα καλύπτει 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από συνολικά 8 βάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aegean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: «Απογειώθηκε» στα 678,1 εκατ. ο τζίρος με άνοδο 51% στο α' εξάμηνο

Στα 37,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη, ενώ η αύξηση στην επιβατική κίνηση προήλθε κυρίως από το δίκτυο του εξωτερικού όπου σημειώθηκε άνοδος 52% από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
aegean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο δρομολόγιο της Aegean θα διασυνδέει απευθείας Σκόπια με Σαράγεβο

Η εταιρεία θα διασυνδέει τις δυο πρωτεύουσες με αεροσκάφος ATR72 600, και οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: Βραβεύτηκε ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική στην Ευρώπη

Κορυφαίες διακρίσεις για την ελληνική αεροπορική εταιρεία που εκτός τον τίτλο της « περιφερειακής πρωταθλήτριας Ευρώπης» βρίσκεται και μεταξύ των καλύτερων εταιρειών για το πλήρωμα καμπίνας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γερογιάννης (Aegean): Oι προϋποθέσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

«Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η κοινή προσπάθεια για αξιοποίηση των εσόδων από τον τουρισμό, για τη δημιουργία υποδομών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και υπηρεσιών», τόνισε ο CEO της Aegean.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συνεργασία Aegean με Cyprus για πτήσεις κοινού κωδικού

Οι αεροπορικές εταιρείας επεκτείνουν περαιτέρω το διεθνές τους δίκτυο βελτιώνοντας τη συνδεσιμότητα και των ταξιδιωτικών επιλογών για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς την Κύπρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: Αύξηση κατά 50% της επιβατικής κίνησης στο α' πεντάμηνο 2023

Η επιβατική κίνηση ξεπέρασε και τα προ πανδημίας επίπεδα με την αύξηση αυτή να οφείλεται σύμφωνα με την εταιρεία στη διεύρυνση της δραστηριότητάς της στο εξωτερικό καθώς και την ενίσχυση των συχνότητας των πτήσεων.