ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΙΚΕΑ - The Mall Athens
ΙΚΕΑ - The Mall Athens

Φουρλής: Ισχυρή αύξηση των πωλήσεων, προβληματίζουν τα επιτόκια

Ξεπέρασε το 20% η αύξηση πωλήσεων του πρώτου τριμήνου και συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Ο τριπλασιασμός των επιτοκίων πιέζει την κερδοφορία, αντίβαρο η αναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων.

Την εκτίμηση ότι το θετικό περιθώριο κερδοφορίας του 2022 θα διατηρηθεί και στο σύνολο του 2023 διατύπωσε μεταξύ άλλων η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, κατά την διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους σε αναλυτές κι εκπροσώπους των ΜΜΕ. Όπως σημείωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Δημήτρης Βαλαχής, η χρονιά εξελίσσεται με θετικούς οιωνούς, με το πρώτο τρίμηνο να σημειώνεται ανοδική μεταβολή στα έσοδα του ομίλου συνολικά, κατά 21,1%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και το θετικό μομέντουμ να διατηρείται μέχρι στιγμής και κατά τους μήνες του Απριλίου και του Μαΐου.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυξάνεται η επισκεψιμότητα αλλά και του μέσο καλάθι αγορών, τόσο για την ΙΚΕΑ όσο και για την Intersport μέσα στο έτος, καθώς τα προβλήματα ελλείψεων κωδικών έχουν λυθεί σε ποσοστό 85% για την πρώτη και η τιμολογιακή πολιτική είναι πολύ ευέλικτη και στις δύο περιπτώσεις, οδηγώντας σε αύξηση των μεριδίων αγοράς των δύο αλυσίδων έναντι του ανταγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο τρίμηνο προστέθηκαν δύο νέα καταστήματα Intersport στο εγχώριο δίκτυό της, κι ένα ακόμη μικρό κατάστημα θα λειτουργήσει στην Βουλγαρία στο τέλος του 2023, ενώ τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση ενός pick-up point της ΙΚΕΑ, από την Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος CEO του ομίλου, κ. Απόστολος Πεταλάς, ανέφερε ότι δεν αναμένονται νέες αυξήσεις τιμών από τους προμηθευτές των δύο αλυσίδων και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε πρωταθλητή ως προς τις επιδόσεις των δραστηριοτήτων του ομίλου, στον απόηχο της αύξησης του ΑΕΠ και της βελτίωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών. Στον αντίποδα, από τις τέσσερις αγορές όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται, η Ρουμανία είναι η χώρα που προβληματίζει περισσότερο, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται στα επίπεδα του 25%, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και κατ΄ επέκταση επηρεάζοντας τις επιδόσεις των δύο αλυσίδων. Ο όμιλος εκτιμά ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί κι έχει προϋπολογίσει στον σχεδιασμό του για το σύνολο του έτους τον παράγοντα αυτό.

Κατά τα άλλα, τα επενδυτικά κεφάλαια του ομίλου θα ανέλθουν σε 23 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. αφορούν σε έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη -όπως είναι η ανακαίνιση καταστημάτων της Intersport- ενώ τα υπόλοιπα αφορούν στην μεταφορά των κεντρικών γραφείων του ομίλου δίπλα στο κατάστημα ΙΚΕΑ στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, καθώς και τη μείωση του εμβαδού του συγκεκριμένου καταστήματος σε 15.000 τμ από 25.000 τμ.

Ως προς τις προκλήσεις που ο όμιλος Φουρλή αντιμετωπίζει, η έλλειψη ταλαντούχου προσωπικού που θα στελεχώσει τα καταστήματα των δύο αλυσίδων είναι η κορυφαία -ενδεικτικά σημειώθηκε ότι υπάρχουν αυτήν την στιγμή 50 διαθέσιμες θέσεις εργασίας που πρέπει να καλυφθούν από στελέχη πωλήσεων για την ΙΚΕΑ και την Intersport. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο όμιλος προχώρησε σε αυξήσεις μισθών στο προσωπικό του, ως απάντηση στον αυξημένο πληθωρισμό σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται. 

Επιπλέον, ο σχετικά ζεστός χειμώνας υποχρέωσε τον όμιλο να κάνει σημαντικές προσφορές στα είδη της Intersport προκειμένου να κινηθεί το εμπόρευμα, περιορίζοντας το περιθώριο κερδοφορίας της αλυσίδας. Εκτιμάται ωστόσο ότι ο σχετικός δείκτης θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους στα επίπεδα του 44,4%, με την ΙΚΕΑ να καταγράφει ελαφρώς βελτιωμένες επιδόσεις της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Σχετική πίεση δημιουργεί επίσης στον όμιλο η αύξηση του επιτοκίου Euribor στο 3% περίπου από 1% πέρσι, συμπιέζοντας την κερδοφορία προ φόρων. Το στοιχείο αυτό φάνηκε και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του ομίλου, καθώς οι ζημίες προ φόρων διατηρήθηκαν, αν και μειωμένες κατά 1,6 εκατ ευρώ συγκριτικά με πέρσι. Ως προς τις λειτουργικές δαπάνες του ομίλου, η επαναδιαπραγμάτευση αρκετών μισθωμάτων για το δίκτυο καταστημάτων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, καθώς μαζί με το κόστος μισθοδοσίας αποτελεί το βασικό τμήμα των δαπανών του.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, οι προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο του έτους προδιαγράφονται θετικότερες, στην βάση της αυξημένης τουριστικής κίνησης, της πλήρους επαναφοράς στην κανονικότητα ως προς την επισκεψιμότητα στα καταστήματα αλλά και της σταθεροποίησης των τιμών.

Θετικά είναι πάντως τα μηνύματα από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των τριών πρώτων καταστημάτων της Holland & Barrett στην Αθήνα, με τη λειτουργία του αντίστοιχου e-shop να βρίσκεται στην τελική ευθεία. Όπως είχε αναφέρει το BD, ο όμιλος σχεδιάζει το άνοιγμα τριών ακόμη καταστημάτων μέσα στο 2023, με τουλάχιστον ένα εξ αυτών να βρίσκεται επίσης στην πρωτεύουσα.

Σε ό,τι αφορά τέλος την θυγατρική Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η εισαγωγή της στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών προγραμματίζεται για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τις αποδόσεις για τους μετόχους να υπολογίζονται περί το 7,5%. Ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι οι επενδύσεις σε εμπορικά πάρκα και logistics, με την μικτή εκτιμώμενη αξία των ακινήτων της να αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ ευρώ μέσα στα επόμενα 7 έτη, από 300 εκατ ευρώ σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Φουρλή: Κοντά στα 500 εκατ. ο τζίρος με αύξηση 12% φέτος

Ο όμιλος βρέθηκε αντιμέτωπος με την εκτίναξη των λειτουργικών του δαπανών φέτος και με ελλείψεις στα IKEA. Προσδοκά εξομάλυνση το 2023 και ανάπτυξη σε διψήφιο ποσοστό. Ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου από την Τουρκία.
IKEA - The Mall Athens
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ οι φετινές πωλήσεις του Ομίλου Φουρλή

Πάνω από τα επίπεδα του 2019 οι πωλήσεις Ιουλίου και Αυγούστου, προϊδεάζουν για δυναμικό δεύτερο εξάμηνο. Στρατηγικός σχεδιασμός για αύξηση του τζίρου στα 750 εκατ. έως το 2025 και σημαντική βελτίωση του περιθωρίου κέρδους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγικός επενδυτής στην Trade Estates πριν εισέλθει στο Χρηματιστήριο

Η Φουρλής εξετάζει διάθεση μετοχών της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων στους μετόχους της. Κοντά στα επίπεδα του 2019 οι πωλήσεις του α' τριμήνου 2022. Πώς επηρεάζουν τον όμιλο τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στον τζίρο του 2019 η Φουρλής μέσα στο α' τρίμηνο του έτους

Ο όμιλος συνολικά επένδυσε 52 εκατ. ευρώ την περσινή χρήση, με το ήμισυ περίπου αυτών των κεφαλαίων να κατευθύνεται στις δύο δραστηριότητες λιανικής και το υπόλοιπο να αφορά τη θυγατρική ακινήτων Trade Estates.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το shopping έτοιμο για τη ρεβάνς, οι μεγάλοι ανοίγουν καταστήματα

Η επανεκκίνηση του εμπορίου θα φέρει «έκρηξη» της κινητικότητας στα φυσικά καταστήματα και πτώση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ποιες ισχυρές αλυσίδες ετοιμάζονται να ανοίξουν νέα σημεία πώλησης.