ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Italgas: Στο 1 δισ. οι επενδύσεις στην Ελλάδα για δίκτυα φυσικού αερίου

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Π. Γκάλο, οι επενδύσεις που προγραμματίζονται θα επιτρέψουν τη διανομή ανανεώσιμων αερίων όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την επέκταση του δικτύου διανομής στα 11.000 χλμ. το 2029.

Στα 900 εκατ. ευρώ φτάνει το ύψος των επενδύσεων για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των δικτύων διανομής φυσικού αέριου στην Ελλάδα που σχεδιάζει η Italgas για την περίοδο 2023-2029, η μητρική εταιρεία της ΔΕΠΑ Υποδομών, βάσει των όσων ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πάολο Γκάλο στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης στην αγγλική πρωτεύουσα. 

Συγκεκριμένα, το συνολικό επενδυτικό πλάνο του ομίλου ανέρχεται στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ με ειδική στόχευση στην ανάπτυξη των δικτύων σε Ιταλία και Ελλάδα, σε δραστηριότητες ενεργειακής απόδοσης και στον τομέα των υδάτων.  

Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, το στρατηγικό πλάνο 2023-2029 επιβεβαιώνει την ισχυρή του δέσμευση για την δημιουργία ενός πλήρως ψηφιοποιημένου δικτύου, έτοιμο να υποδεχθεί ανανεώσιμο αέριο και να υπηρετήσει περαιτέρω τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.  
Η Italgas βασίζεται στην αποτελεσματική και συμπαγή δομή που έχει αναπτυχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρά την όποια αστάθεια καταγράφεται σε μακροοικονομικό επίπεδο. το στρατηγικό πλάνο της Italgas θέτει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την εκπλήρωση ESG κριτηρίων.  

«Μετά από 20 χρόνια, το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Italgas επεκτείνεται πλέον και στην Ελλάδα, όπου η εφαρμογή των προηγμένων τεχνολογιών της εταιρείας θα ενισχύσει την αποδοτικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών διανομής φυσικού αερίου και την δουλειά των εργαζομένων του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάλο κατά την παρουσίαση του Πλάνου. 

Οι επενδύσεις που προγραμματίζει η ΔΕΠΑ Υποδομών θα προωθήσουν τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε περιοχές όπου δεν έχει ακόμα φτάσει και θα επιτρέψουν την διανομή ανανεώσιμων αερίων όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου από 7.941 χλμ. στο τέλος του 2022 σε περίπου 11.000 χλμ. στο τέλος του 2029 (αύξηση 47%).   

Βάσει σχεδίου της Italgas, μέρος των πόρων θα  χρησιμοποιηθούν για την λειτουργική ενοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών στον ιταλικό όμιλο, περιλαμβανομένων των συστημάτων πληροφορικής.  Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής εντάσσεται και η αναδιοργάνωση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής) οι οποίες θα συγχωνευθούν σε έναν ενιαίο Διαχειριστή Δικτύων Διανομής, κάτι που θα έχει σημαντικά οφέλη από πλευράς αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και μεταφοράς τεχνογνωσίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πλεονεκτήματα του Ομίλου Μυτιληναίος για ανθεκτικά μεγέθη στην κρίση

Τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, το ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής του Τομέας Μεταλλουργίας και τα αμυντικά χαρακτηριστικά του Τομέα Ενέργειας - Φυσικού Αερίου υπογραμμίζει ανάλυση στο seekingalpha.com.