ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kotsovolos

Κωτσόβολος: Εκτιμήσεις για deal 400 εκατ. μετά το πωλητήριο της Currys

Οι Βρετανοί της Currys πωλούν τη «χρυσή» θυγατρική τους στην Ελλάδα για να ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου. Έχουν ήδη πάρει με το παραπάνω όσα επένδυσαν στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Η ανακοίνωση της Currys, το πρωί της Παρασκευής, ότι θα αναζητήσει αγοραστή για την ελληνική θυγατρική της, την Κωτσόβολος ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές εκπλήξεις της χρονιάς. Ποιος πουλάει μία εταιρεία που «παίζει χωρίς αντίπαλο» στην αγορά ηλεκτρικών στην Ελλάδα; Την μόνη εταιρεία στον όμιλο του που συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία σε αντίθεση με τις άλλες εταιρείες του; Και, κυρίως, γιατί κάποιος να προαναγγείλει μία τέτοια εξέλιξη;

Ως προς το τελευταίο, πληροφορίες του Business Daily θέλουν τον βρετανικό όμιλο να είχε βολιδοσκοπήσει πιθανούς ενδιαφερόμενους στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως οι συζητήσεις να προχωρήσουν. Μέσα από αυτή την κίνηση, η Currys, που στις 6 Ιουλίου θα ανακοινώσει και επίσημα τα μεγέθη της χρήσης 2022 – 23, ξεκινάει ένα «νυφοπάζαρο» για την πιο «όμορφη» από τις θυγατρικές της. Ουσιαστικά στρέφει τον προβολέα πάνω σε μία εταιρεία που δεν την πρόσεχε κανείς καθώς την θεωρούσαν ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ομίλου.

Πλέον funds που σκουπίζουν... «ότι πετάει και ότι κολυμπάει» και άλλες αλυσίδες ηλεκτρικών που επιδιώκουν επέκταση στην χώρα μας, έμαθαν σε ένα πρωί ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών της Ελλάδας και μία από τις πιο υγιείς εταιρεία του λιανεμπορίου είναι διαθέσιμη προς πώληση. Μπορεί η αγγελία αναζήτησης γαμπρού να μην είναι ο πιο «κομψός» τρόπος να χειριστείς μία πώληση εταιρείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός αν υπάρξουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι.

Στο ερώτημα γιατί τώρα;, η απάντηση είναι αν όχι τώρα πότε; Η Κωτσόβολος τρέχει για τον όμιλο Currys σαν άλογο κούρσας για σχεδόν δέκα χρόνια. Έχει επιστρέψει μέσω μερισμάτων πολύ περισσότερα από όσα έδωσε η μητρική για να στηρίξει την ελληνική θυγατρική τα χρόνια που κατέρρεε η ελληνική οικονομία. Μέσω εκείνης της στήριξης κατάφερε να βγάζει από τη μέση τον εγχώριο ανταγωνισμό που δεν είχε πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τράπεζες και σε επενδυτικά κεφάλαια, για να απολαύσει στην συνέχεια τους καρπούς της επένδυσης της.

Σε μεγάλο βαθμό, η υψηλή κερδοφορία της Κωτσόβολος τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε σε κρατικά voucher (ψηφιακή μέριμνα, αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών, θερμοσιφώνων κ.α.) που εκτιμάται ότι θα κάνουν κάποια στιγμή τον κύκλο τους. Παράλληλα υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος φόβος. Όπως προαναφέρθηκε, η Κωτσόβολος παίζει χωρίς ανταγωνιστή στην ελληνική αγορά. Τι θα γινόταν, όμως, αν αύριο αποφάσιζε να έρθει στην Ελλάδα ένας μεγάλος παίκτης του εξωτερικού ή η Amazon. Ο συγκεκριμένος online παίκτης είναι πανίσχυρος στο χώρο των ηλεκτρικών αλλά κυρίως των ηλεκτρονικών συσκευών.

Έχοντας διαθέσει πριν περίπου 20 χρόνια, 167 εκατ. ευρώ, οι άνθρωποι της Currys προσβλέπουν, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, σε ποσό που μπορεί να υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. Στο παραπάνω ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα πλουσιοπάροχα μερίσματα που λάμβανε ο όμιλος από την ελληνική θυγατρική τα τελευταία χρόνια. Στην παρούσα φάση, όπου οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου έχουν βαλτώσει και τα επιτόκια δανεισμού είναι σε υψηλά επίπεδα, η πώληση αποτελεί μία καλή ευκαιρία που θα βοηθήσει και τον όμιλο να ενισχύσει τη χρηματοοικονομική του θέση.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τον παράγοντα «Ελλάδα». Η εικόνα που έχουν οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι μία δεκαετία πριν. Η εποχή που αλυσίδες όπως η Fnac και η Saturn έτρεχαν να φύγουν έχει δώσει την θέση της σε κυνήγι ευκαιριών για αγορά αξιόλογων ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρηματίας μεγάλου λιανεμπορικού ομίλου, σχολιάζοντας την εξέλιξη την Παρασκευή, «η Ελλάδα αυτό το διάστημα είναι επενδυτικά “σέξι” και όταν ακούγεται ότι πωλείται κάτι στην χώρα προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ – Κωτσόβολος: Από τη μεσοτοιχία του '50 στη μεγάλη συμφωνία του 2023

Οι δύο εταιρείες «γεννήθηκαν» την ίδια χρονιά και στον ίδιο δρόμο και προώθησαν, από διαφορετικές θέσεις, τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας. Τι σημαίνει η εξαγορά: τα φωτοβολταϊκά και οι αλλαγές σχεδίου για το δίκτυο της ΔΕΗ.