ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης

Δύο Κολομβιανοί καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια σε ρωσοκρατούμενη Ουκρανία

Δύο Κολομβιανοί καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο στη ρωσοκατεχόμενη Ντονέτσκ επειδή πολέμησαν με τις ουκρανικές δυνάμεις. Βίντεο τούς δείχνει με χειροπέδες να οδηγούνται στο δικαστήριο από αστυνομικούς.

Δύο πολίτες της Κολομβίας καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο στην περιφέρεια της Ντονέτσκ, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, λόγω της συμμετοχής τους στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών μέσω Telegram, οι Αλεχάντρο Άντε, 48 ετών, και Χοσέ Αρόν Μεδίνα Αράντα, 37 ετών, κρίθηκαν ένοχοι για τη συμμετοχή τους σε μάχες στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βίντεο που δημοσιεύθηκαν στη Μόσχα δείχνουν τους δύο άνδρες με χειροπέδες, ντυμένους με στολές κρατουμένων της Ρωσίας, καθώς οδηγούνται στο δικαστήριο από αστυνομικούς με καλυμμένα πρόσωπα. Οι δύο Κολομβιανοί φέρονται να πολέμησαν για λογαριασμό του ουκρανικού στρατού κατά τα έτη 2023 και 2024.

Η σύζυγος του Χοσέ Μεδίνα, Σιέλο Πας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον άνδρα της μετά τη σύλληψή του, κάνοντας λόγο για «άδικη» καταδίκη. Αντίστοιχα, η αδελφή του, Άστριντ Μεδίνα, ανέφερε πως δεν είχε καμία ενημέρωση για τη διεξαγωγή της δίκης.

Τον Ιούλιο του 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα της κολομβιανής εφημερίδας El Tiempo, οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Καράκας της Βενεζουέλας από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ φορούσαν στολές του ουκρανικού στρατού. Η Βενεζουέλα διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Μόσχα χαρακτηρίζει τους ξένους που συμμετέχουν στον ουκρανικό στρατό ως «μισθοφόρους», κατηγορία που βάσει της ρωσικής νομοθεσίας επισύρει σοβαρές ποινικές κυρώσεις. Αντίθετα, οι αρχές δεν αναγνωρίζουν την ιδιότητά τους ως εθελοντών.

Τα τελευταία τρία χρόνια, αρκετοί ξένοι, κυρίως Βρετανοί υπήκοοι, έχουν δικαστεί και καταδικαστεί από ρωσικά δικαστήρια σε ουκρανικές περιοχές υπό ρωσική κατοχή. Τον Μάιο, Αυστραλός υπήκοος καταδικάστηκε επίσης σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ τον Οκτώβριο του 2024, μοσχοβίτικο δικαστήριο επέβαλε ποινή έξι ετών και δέκα μηνών σε Αμερικανό υπήκοο που χαρακτηρίστηκε «μισθοφόρος».

Στον αντίποδα, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν τον Απρίλιο τη σύλληψη δύο Κινέζων υπηκόων, κατηγορώντας τους για συμμετοχή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη Ρωσοαυστραλού για διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών στη Ρωσία

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για απόπειρα παροχής πληροφοριών στη Ρωσία σχετικά με στρατιωτικές κινήσεις της Ουκρανίας βρίσκεται 27χρονος Ρωσοαυστραλός, που εκπαιδεύτηκε στη Ρωσία και υπηρέτησε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στόχος με 620 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα

Ο δήμαρχος Μόσχας ανακοίνωσε πως 620 drones εξαπολύθηκαν στην περιφέρεια από Ουκρανία, με 180 να καταρρίπτονται. Ο κυβερνήτης ανέφερε τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα 10χρονο κορίτσι, και φωτιά σε αποθήκη της Wildberries.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιθέσεις Ουκρανίας σε ρωσικό διυλιστήριο, πλήγματα Μόσχας σε Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν επίθεση στο διυλιστήριο Orsk της Ρωσίας, το οποίο έχει ετήσια δυναμικότητα 6 εκατ. τόνων. Αναφέρθηκε πυρκαγιά και ελέγχονται οι ζημιές. Το διυλιστήριο παράγει διάφορα πετρελαιοειδή προϊόντα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πλήγματα σε δύο ρωσικά διυλιστήρια, πυρκαγιά στη Γιαροσλάβλ

Ουκρανικά drones έπληξαν δύο ρωσικά διυλιστήρια, στη Μπασκορτοστάν και την περιφέρεια Γιαροσλάβλ, χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο. Ξέσπασε πυρκαγιά, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επιχειρούν κατάσβεση.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drone σκοτώνει 13χρονη σε παιδική χαρά στη Ρωσία

Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να χτύπησε με drone παιδική χαρά στη ρωσική Μπιέλγκοροντ, σκοτώνοντας ένα 13χρονο κορίτσι και τραυματίζοντας άλλα δύο παιδιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξάντερ Σουβάεφ.