ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ADMHE-Zakynthos
Φωτο: ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κυλλήνης - Ζακύνθου

Ο Διαχειριστής υλοποίησε το έργο μέσα σε μόλις ένα χρόνο από τη διενέργεια  του διαγωνισμού και την  υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Fulgor.

Σε λειτουργία έθεσε, σήμερα (28/7), ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) την αναβαθμισμένη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης 150 kV Κυλλήνης - Ζακύνθου, με την οποία θωρακίζεται, πλήρως, η ασφαλής τροφοδοσία των Ιόνιων Νησιών.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με την επιτυχή ηλέκτριση του νέου καλωδιακού συστήματος που εγκατέστησε ο Διαχειριστής, η παρωχημένης τεχνολογίας διασύνδεση που λειτουργούσε, ανελλιπώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποσύρθηκε, οριστικά, από το Σύστημα Μεταφοράς. 

Ο ΑΔΜΗΕ υλοποίησε το έργο μέσα σε μόλις ένα χρόνο από τη διενέργεια  του διαγωνισμού και την  υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Fulgor, επιτρέποντας την άμεση αντικατάσταση του προηγούμενου καλωδίου που λόγω της παλαιότητάς του ήταν επιρρεπές σε τεχνικές βλάβες και δυσλειτουργίες.

Κατά το 2022, που η παλιά διασύνδεση εμφάνισε, επανειλημμένα, προβλήματα, ο Διαχειριστής προχώρησε στην εγκατάσταση Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) ως εφεδρείες για την εξασφάλιση της ασφαλούς και αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης των καταναλωτών της Ζακύνθου και των υπόλοιπων διασυνδεδεμένων νησιών της περιοχής (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη).

Χάρη στην τεχνογνωσία και τον εξαιρετικό συντονισμό των αρμόδιων στελεχών και συνεργείων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλέκτριση της νέας γραμμής πραγματοποιήθηκε με ταχείες διαδικασίες και χωρίς όχληση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, παρά τις συνθήκες καύσωνα.

Από τεχνικής άποψης, η νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελείται από τριπολικό καλώδιο, μόνωσης τύπου XLPE, με μεταφορική ικανότητα 200 MVA. Διαθέτει ενσωμάτωση οπτικών ινών και έχει συνολικό μήκος περίπου 23 χλμ. 

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Με τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κυλλήνης -Ζακύνθου, ο ΑΔΜΗΕ αναβαθμίζει την ενεργειακή ασφάλεια και στο Ιόνιο. Το καλώδιο που ηλεκτρίσαμε, σήμερα, λύνει, οριστικά, τα προβλήματα της παλιάς διασύνδεσης και διασφαλίζει την κάλυψη των φορτίων του νησιού στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Μέχρι το 2025 θα εκσυγχρονίσουμε κρίσιμες ηλεκτρικές υποδομές και στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά, ενδυναμώνοντας, σημαντικά, το Σύστημα Μεταφοράς και στο δυτικό τμήμα της χώρας. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους του ΑΔΜΗΕ και στην ανάδοχο εταιρεία για την άριστη συνεργασία, με αποτέλεσμα τη γρήγορη και άρτια ολοκλήρωση του έργου».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Manousakis-Manos-ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Πόσο αναγκαία είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη υπογράμμισε τη νευραλγική σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της νέας γραμμής.
businessdaily-Manousakis-Manos-ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Σημαντική η συμβολή του ΑΔΜΗΕ στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

«Χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και διηπειρωτικές διασυνδέσεις μεταξύ Βορρά και Νότου και μεταξύ Ανατολής και Δύσης», τόνισε ο CEO του ΑΔΜΗΕ.
energeia_revma
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι λένε κύκλοι του ΑΔΜΗΕ για πυρκαγιές και ηλεκτρικά δίκτυα

Η δαιμονοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων και της αιολικής ενέργειας αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση μεγάλων και απαραίτητων επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση. Τα μέτρα για την προστασία των δασών.