ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Alpha Bank: Επιτυχές αποτέλεσμα στα τεστ, CET 1 8,9% στο δυσμενές σενάριο

Η τράπεζα έχει ολοκληρώσει ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσα στο τρέχον έτος που δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον ευρωπαϊκό έλεγχο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και ενισχύουν το CET1 κατά 1,3%.

Με επιτυχία ολοκλήρωσε η Alpha Services and Holdings την Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων 2023 (EU-wide Stress Test). Η Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων πραγματοποιήθηκε βασιζόμενη στην υπόθεση «στατικού ισολογισμού», υπό το βασικό και το δυσμενές σενάριο μακροοικονομικών παραδοχών, με χρονικό ορίζοντα τριών ετών (2023-2025). Στο πλαίσιο της Άσκησης, δεν εφαρμόστηκε κανένα ελάχιστο όριο (hurdle rate) ή όριο κεφαλαίων, αλλά σχεδιάστηκε, προκειμένου τα αποτελέσματα της Άσκησης να τροφοδοτήσουν τη συνολική εποπτική αξιολόγηση της Τράπεζας (Supervisory Evaluation Process). Σημειώνεται ότι η μεθοδολογία της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων δεν ενσωματώνει τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας κατά το α’ εξάμηνο του 2023.

Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απομόχλευση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (MEA) μέσω των συναλλαγών «Sky» και «Hermes», τη συνθετική τιτλοποίηση ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου, την έκδοση Πρόσθετων Κεφαλαιακών Μέσων της Κατηγορίας 1 (Additional Tier 1) και την αύξηση κεφαλαίου μέσω οργανικής κερδοφορίας. Οι δείκτες Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 – CET 1), Κεφαλαίων Κατηγορίας Ι (Tier I) και Συνολικού Κεφαλαίου του Δεκεμβρίου 2022 pro-forma για τις ανωτέρω ενέργειες ενισχύονται κατά περίπου 1,3%, 2,5% και 2,6% αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων.

alpha bank πινακας

 

Στο βασικό σενάριο, η δημιουργία κεφαλαίου ανέρχεται περίπου σε 2,2% σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών συμπεριλαμβανομένης και της διανομής μερίσματος της τάξεως του 30%. Από την Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων 2021, η Τράπεζα έχει μετασχηματιστεί, ενισχύοντας σημαντικά τον ισολογισμό της, μειώνοντας αποφασιστικά τα MEA. Έχει αποκαταστήσει την οργανική της κερδοφορία δημιουργώντας ιστορικό επιδόσεων στις αγορές, Εκδόσεις Μέσων Ελαχίστων Απαιτήσεων για τα Ίδια Κεφάλαια και τις Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (MREL), ενισχύοντας, έτι περαιτέρω, τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας.

Στο δυσμενές σενάριο (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν γεγονότα μετά το τέλος του έτους), η μείωση του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή  των μεταβατικών διατάξεων (CET 1 fully loaded) σε χρονικό ορίζοντα τριετίας ανέρχεται σε 3,1 % για την Τράπεζα (ήταν 6,3% στην Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2021), σε σύγκριση με 4,6% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (4,9% ήταν ο μέσος όρος της ΕΑΤ στην Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων 
Καταστάσεων του
2021).

alpha bank 2

 

Ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων καταδεικνύουν τον επιτυχημένο μετασχηματισμό της Alpha Bank που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας σημαντικά την ανθεκτικότητα του Ομίλου σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Η ανθεκτικότητά μας ενισχύθηκε περαιτέρω με μια σειρά δράσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, 
προσθέτοντας περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στον συνολικό δείκτη κεφαλαίου μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψάλτης: Η Alpha Bank 100% ιδιωτική με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας «η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για την Τράπεζά μας, αλλά, κυρίως, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΧΣ: Στην UniCredit το 9% της Alpha Bank, με 1,39 ευρώ ανά μετοχή

Αποδέχθηκε τη βελτιωμένη προσφορά της ιταλικής τράπεζας το ΤΧΣ. Η πρώτη μεγάλη επένδυση ευρωπαϊκής τράπεζας στην Ελλάδα μετά την μεγάλη κρίση. Ψήφος εμπιστοσύνης για τραπεζικό σύστημα - εγχώρια οικονομία.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ισχυρές επιδόσεις στο εννεάμηνο και αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας

Με οδηγό τα επιτοκιακά έσοδα η τράπεζα σημείωσε αύξηση καθαρών κερδών +52,1%, στο +13,9% ο δείκτης RoTE . Καθαρή πιστωτική επέκταση και μείωση του δείκτη NPEs. Ψάλτης: Καθοριστική στιγμή στην ιστορία μας το deal με τη UniCredit.
psaltis-alpha
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψάλτης: Συμφωνία ορόσημο με τη Unicredit, οι τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα

Ο CEO του Ομίλου Alpha Βank επισήμανε ότι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 13 χρόνια, και η συμφωνία-ορόσημο μεταξύ της Alpha Βank και της UniCredit σηματοδοτούν μια ιδιαιτέρως θετική συγκυρία για την οικονομία.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων της Alpha Bank στην Hoist Finance

Πρόκειται για το Project Cell και αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Με τη συναλλαγή η τράπεζα πετυχαίνει μείωση του δείκτη NPEs κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.