ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Eurobank: Δωδέκατη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στα τεστ αντοχής

Στο 12,2% ο δείκτης CET1 του 2025 στο δυσμενές σενάριο, ενώ η τράπεζα είχε τη 12η μικρότερη μείωση κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο ανάμεσα σε 70 τράπεζες.

Η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (Eurobank) ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων 2023 Άσκηση») η οποία συντονίστηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου. Η Άσκηση δεν προσδιορίζει συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό επιτυχίας/αποτυχίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της Άσκησης χρησιμοποιούνται από την ΕΚΤ ως μια σημαντική πηγή  πληροφόρησης στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικής Αξιολόγησης και Ελέγχου.
Τα αποτελέσματα της Eurobank καθώς και η ανθεκτικότητα της στις παραμέτρους του δυσμενούς σεναρίου της Άσκησης είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης Άσκησης του 2021.

Τα παρακάτω μεγέθη συνοψίζουν τα αποτελέσματα της Eurobank υπό το Βασικό και υπό το Δυσμενές σενάριο της Άσκησης. Η αφετηρία της Άσκησης είναι η οικονομική και κεφαλαιακή θέση του Ομίλου στις 30/12/2022(1). Ο χρονικός ορίζοντας της Άσκησης καλύπτει την περίοδο μέχρι το τέλος του 2025.

Υπό το Βασικό σενάριο, ο Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Fully Loaded CET1 αυξάνεται κατά 360 μ.β. κατά τη διάρκεια των τριών ετών, φτάνοντας στο επίπεδο του 18% στο τέλος του 2025.

Υπό το Δυσμενές σενάριο, ο Δείκτης Fully Loaded CET1 μειώνεται κατά 220 μ.β. στο τέλος του 2025 και διαμορφώνεται σε 12,2%. Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει μια σύγκριση  των αποτελεσμάτων υπό το δυσμενές σενάριο μεταξύ των Ασκήσεων του 2023 και του 2021.

eurobank πινακα

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, η Eurobank κατατάσσεται δωδέκατη ανάμεσα σε 70 τράπεζες, σε όρους μείωσης του Δείκτη FL CET1 στο τρίτο έτος του χρονικού ορίζοντα της  Άσκησης. Λεπτομερής πληροφόρηση για τα αποτελέσματα της Eurobank στην Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων 2023 είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (https://www.eba.europa.eu).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Περιοδεία της διοίκησης στις Κυκλάδες, νέο κατάστημα στην Πάρο

Η Διοίκηση της τράπεζας πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και θεσμικούς φορείς, ενώ επισκέφθηκαν όλο το Δίκτυο καταστημάτων στην περιοχή.
businessdaily-Papadimitriou-Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παπαδημητρίου: Η συμβολή των τραπεζών στη βιώσιμη μετάβαση των επιχειρήσεων

Στο απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργούν οι απαιτήσεις αλλά και οι προσδοκίες των κριτηρίων ESG, οι τράπεζες διαδραματίζουν ένα κρίσιμο ρόλο, τόνισε ο επικεφαλής ESG της Eurobank.