ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Viohalco: Στα 3,4 δισ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο

Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε στα 269 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μικρής πτώσης του κύκλου εργασιών και των πληθωριστικών πιέσεων.

Σταθερά παρέμειναν τα μεγέθη της Viohalco παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με την εταιρεία να σημειώνει ότι η ισχυρή παραγωγική βάση, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και το εκτεταμένο ανεκτέλεστο υφιστάμενων έργων και νέων αναθέσεων, στήριξαν τις επιδόσεις παρά την κάμψη της ζήτησης για προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 6,5% (πρώτο εξάμηνο 2022: 3,6 δισ. ευρώ) κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα, καθώς και των χαμηλότερων τιμών μετάλλων, εξισορροπήθηκε όμως από τις ισχυρές επιδόσεις των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα. 

Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 269 εκατ. ευρώ έναντι 355 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022. Η κάμψη του κύκλου εργασιών και οι πληθωριστικές πιέσεις υπήρξαν οι κύριες αιτίες της μείωσης αυτής. Το ενοποιημένο EBITDA μειώθηκε στα 225 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2022: 412 εκατ. ευρώ). 

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ έναντι 293 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, έχοντας περαιτέρω επηρεαστεί από τα αυξημένα επιτόκια.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι οικονομικές επιδόσεις παρέμειναν ισχυρές κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, χάρη στην ισχυρή παραγωγική βάση, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και το εκτεταμένο ανεκτέλεστο υφιστάμενων έργων και νέων αναθέσεων. Τα παραπάνω στήριξαν τις επιδόσεις της Viohalco παρά την κάμψη της ζήτησης για προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023 οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση στους κλάδους καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, χάρη στην πρόοδο των υφιστάμενων ενεργειακών έργων και στην εξασφάλιση νέων. Οι κλάδοι αλουμινίου και χάλυβα επέδειξαν συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα έναντι της φθίνουσας ζήτησης και των δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών, αυξάνοντας παράλληλα το μερίδιο αγοράς τους. Ο κλάδος χαλκού επέδειξε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία, κυρίως χάρη στις βελτιώσεις της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικής θέσης της θυγατρικής Sofia Med

Τέλος, ο τομέας ακινήτων κατέγραψε επίσης θετικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα η Noval Property προχωρεί βάσει χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω δημόσιας προσφοράς. Παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, οι εταιρίες της Viohalco συνέχισαν να επενδύουν στις δραστηριότητές τους με στόχο τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών τους, ενώ παρέμειναν επικεντρωμένες στην υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων τους, καθώς και στην υλοποίηση των ευρύτερων κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων τους.

Οι επιδόσεις ανά τομέα

Ο κύκλος εργασιών του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 3.347 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 55 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 81% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 260 εκατ. ευρώ. Ο βιομηχανικός τομέας της Viohalco αποτελείται από τους εξής κλάδους: αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα και χάλυβα. 

Σε μια αγορά πληθωριστικών πιέσεων και εύθραυστης ζήτησης, ο κλάδος αλουμινίου επέδειξε την ανθεκτικότητά του και την ισχυρή θέση του, καθώς προσαρμόστηκε αποτελεσματικά στις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, παράλληλα με την σωστά ισορροπημένη εμπορική παρουσία του σε παγκόσμιες αγορές υψηλών προδιαγραφών. 

Ο κλάδος χαλκού κατέγραψε ισχυρή αναπροσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία, κυρίως χάρη στις επιδόσεις της Sofia Med, θυγατρικής της ElvalHalcor. Το γενικό μακροοικονομικό περιβάλλον είχε αντίκτυπο στη ζήτηση στους περισσότερους τομείς της αγοράς, επηρεάζοντας κυρίως τα προϊόντα διέλασης κραμάτων χαλκού και τους σωλήνες χαλκού. Παρά τη χαμηλότερη ζήτηση, η Sofia Med συνέχισε να κερδίζει μερίδιο αγοράς και να αυξάνει την παραγωγή και τις πωλήσεις, στηρίζοντας σημαντικά την κερδοφορία του κλάδου. 

Στον κλάδο καλωδίων, η αποτελεσματική εκτέλεση έργων υποβρύχιων καλωδίων υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις γραμμές παραγωγής, ευνόησε την ανάπτυξη και βελτίωσε τις λειτουργικές επιδόσεις. Τα καλώδια ισχύος χαμηλής και μέσης τάσης κατέγραψαν ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, συμβάλλοντας σε αυξημένα περιθώρια κέρδους. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το ενισχυμένο μείγμα προϊόντων, καθώς και την έγκαιρη και αποτελεσματική εκτέλεση έργων, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας. Η ανάθεση συμβάσεων για αρκετά νέα έργα αύξησε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου στο ποσό ρεκόρ του 1,85 δισ. ευρώ

Μετά από δύο έτη σημαντικών αναταράξεων στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, το τέλος του 2022 σηματοδότησε την ανάκαμψη για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, η οποία συνεχίζεται δυναμικά και το 2023 από την αρχή του έτους. Η αυξημένη κερδοφορία ήταν απόρροια του υψηλού ποσοστού αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας και της ανάθεσης νέων σημαντικών έργων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, βοήθησαν ώστε η Σωληνουργεία Κορίνθου να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση και να αυξήσει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, καταλαμβάνοντας ηγετική θέση στις τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, όπως οι αγωγοί δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και μεταφοράς υδρογόνου. Ως επακόλουθο των παραπάνω, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών ανήλθε σε 0,63 δισ. ευρώ

Ο κλάδος χάλυβα διατήρησε την κυρίαρχη θέση του στις αγορές της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Κύπρου, παρά την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε λόγω της ύφεσης στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό τομέα και της δυσμενούς δυναμικής του τομέα μηχανολογικών εφαρμογών, στοιχεία που αναμένεται να συνεχιστούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2023. Οι πωλήσεις λαμαρινών με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα αυξήθηκαν, κυρίως στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης. Οι όγκοι πωλήσεων των ειδικών χαλύβων και των προϊόντων μορφοσίδηρου διατηρήθηκαν, ενώ η ζήτηση για χάλυβα οπλισμού και χονδρόσυρμα στις αγορές της Ευρώπης και των Βαλκανίων επηρεάστηκε αρνητικά. Ο ελληνικός κατασκευαστικός τομέας αποδείχτηκε θετική εξαίρεση, με συνεχή αύξηση της ζήτησης για οικιστικά έργα και έργα υποδομών, μολονότι με πιο συγκρατημένο ρυθμό σε σχέση με το 2022

Τέλος, στον τομέα ακινήτων, η Noval Property κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα παρά τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που επηρεάζουν τον κλάδο. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη συνεχή ενεργή διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων και την πρόοδο του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο οδήγησε στην αύξηση τόσο της εύλογης αξίας του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, όσο και των κερδών προ φόρων της εταιρίας. Αξιοσημείωτη ήταν η αυξημένη επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων της Noval Property, σε συνδυασμό με αυξημένα έσοδα από τα εν λόγω ακίνητα και τις υψηλότερες αναπροσαρμογές μισθωμάτων στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η πρόοδος των έργων ανάπτυξης και κατασκευής ιδίων ακινήτων της εταιρίας βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, γεγονός που θα προσθέσει περισσότερα βιώσιμα και περιβαλλοντικά πιστοποιημένα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο αυτής.

 Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Viohalco εφαρμόζει το μοντέλο του ιστορικού κόστους στις επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ ορισμένες θυγατρικές του τομέα ακινήτων (όπως η Noval Property) εφαρμόζουν το μοντέλο εύλογης αξίας. Με βάση το μοντέλο εύλογης αξίας, τα αποτελέσματα προ φόρων της Noval Property για το πρώτο εξάμηνο του 2023 πριν από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 24,4 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των περιουσιακών της στοιχείων στις 30.6.2023 (συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων μισθώσεων) ανήλθε σε 524,5 εκατ. ευρώ και η καθαρή της θέση (Ίδια Κεφάλαια) σε 386,8 εκατ. ευρώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Viohalco: Αύξηση 45% του τζίρου στο α΄εξάμηνο, ανήλθε στα 3,59 δισ. ευρώ

Στα 355 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του κλάδου αλουμινίου.