ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Η κ. Veronica Squinzi, CEO & Co-owner της Mapei S.p.A και του Δρ. Σπύρου Παπαγιαννάκη, Γενικού Διευθυντή της Mapei Hellas.

Mapei: Σχέδια για δεύτερο εργοστάσιο στην Ελλάδα, ανοιχτή σε εξαγορές

Ανθεκτική στις συνεχείς κρίσεις αποδεικνύεται η Mapei Ελλάς, η θυγατρική του ιταλικού κολοσσού των δομικών υλικών. Γιατί οι Ιταλοί θεωρούν την Ελλάδα χώρα στρατηγικής σημασίας.

Την ενίσχυση της παρουσίας της στην χώρα μας επιδιώκει ο ιταλικός όμιλος Mapei όπως ανέφερε χθες σε δημοσιογραφική εκδήλωση η Veronica Squnzi, η οποία μαζί με τον αδελφό της είναι η τρίτη γενιά που συνεχίζει στο τιμόνι του ιταλικού κολοσσού που ιδρύθηκε το 1937 και σήμερα είναι παρούσα σε 57 χώρες με 90 εργοστάσια. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια και CEO του ομίλου, είναι χώρα στρατηγικής σημασίας για την Mapei.

Ο όμιλος που το 2022 έκλεισε με κύκλο εργασιών 4 δισ. ευρώ και απασχολεί σχεδόν 12.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο αναμένει φέτος για την Ελλάδα να παρουσιάσει πωλήσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. ευρώ το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων (22%) πραγματοποιούνται στην Αττική, ενώ δεύτερη μεγαλύτερη αγορά (17%) είναι η Κρήτη και ακολουθεί η Βόρεια Ελλάδα με ποσοστό (10%).

Η αγορά της Βορείου Ελλάδας, όπως εξήγησε στην παρουσίαση ο επικεφαλής της Mapei Ελλάς Σπύρος Παπαγιαννάκης, είναι αυτή που εμφανίζει την μεγαλύτερη δυναμική και αυτό καθώς η εταιρεία άνοιξε πρόσφατα υποκατάστημα στην Θεσσαλονίκη και ενίσχυσε την παρουσία της στην περιοχή με logistic center. Στην παρουσίαση η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι εξετάζει και την δημιουργία εργοστασίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το οποίο αν πραγματοποιηθεί αναμένεται να καλύπτει και τις γειτονικές χώρες.

Όπως προαναφέρθηκε η διοίκηση θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα στρατηγικής σημασίας και αυτό αποδεικνύεται και από τις επενδύσεις που συνέχισε να πραγματοποιεί εν μέσω οικονομικής κρίσης στην χώρα μας και capital controls. Μέχρι το 2016, στην Mapei Ελλάς που έχει δημιουργηθεί από το 2001 ως εμπορική εταιρεία, η μητρική είχε επενδύσει συνολικά 12,5 εκατ. ευρώ ενώ οι επενδύσεις εντάθηκαν την περίοδο 2016 έως σήμερα καθώς έφθασαν τα 17 εκατ. ευρώ. Για το 2024 οι επενδύσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 3 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως στην ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού.

Περίπου 30% του κύκλου εργασιών που πραγματοποιεί η Mapei Ελλάς αφορά σε εξαγωγές κυρίως προϊόντων που παράγονται στο εργοστάσιο που λειτουργεί από το 2010 στην Ριτσώνα. Κάτι παραπάνω από το μισό των εξαγωγών (52%) αφορά την αγορά της Κύπρου, ενώ σημαντικές είναι και οι εξαγωγές σε Λίβανο (23%), Λιβύη (13%) και Ισραήλ (5%).

Η κα Squinzi δεν απέκλεισε ο όμιλος της Mapei να πραγματοποιήσει και κάποια εξαγορά στην χώρα μας. Όπως σημείωσε στην γιγάντωση του ομίλου οι εξαγορές, 18 στον αριθμό με πλέον πρόσφατη αυτή της Profilpas πέρυσι τον Σεπτέμβριο, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο να φτάσει στα σημερινά του μεγέθη. «Οι εξαγορές είναι σημαντικές γιατί μας επιτρέπουν να μπαίνουμε σε νέες αγορές και να ενισχύουμε τη θέση μας» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Squinzi.

Η εταιρεία η οποία απασχολεί σήμερα 94 εργαζόμενους, έναντι 50 το 2016, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από την κρίση και τον πληθωρισμό καθώς τα προϊόντα της απευθύνονται κυρίως στα μεγάλα έργα και τον ξενοδοχειακό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ εκτιμάται ότι κατέχει την τρίτη θέση στον κλάδο, στον τομέα του b2b φέρεται να κατέχει ηγετική θέση. Προϊόντα της Mapei έχουν χρησιμοποιηθεί μεταξύ των άλλων σε έργα όπως τα μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε γέφυρες της Εγνατίας Οδού, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (Grande Bretagne, Hilton, Costa Navarino) κ.α..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

The Heritage: Οικιστική ανατροπή για ένα ιστορικό αρχοντικό της Κηφισιάς

Τα χαρτιά της για την αξιοποίηση ενός εμβληματικού κτηρίου άνοιξε η Hellenic Properties. Πώς το ακίνητο της Παναγή Τσαλδάρη, που έχει συνδεθεί με σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα θα μεταμορφωθεί στο The Heritage.
intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Winex: Γιατί επενδύσαμε 70 εκατ. στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ποιο είναι το σχέδιο

Η εταιρεία των Μπάκου - Καϋμενάκη - Εξάρχου σημειώνει πως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ πληροί όλα επενδυτικά κριτήριά της και έχει σημαντικές προοπτικές βελτίωσης μεγεθών. Το μήνυμα προς τους παλαιούς μετόχους.
Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινάει στις 6 Ιουλίου η προσφορά για το πράσινο ομόλογο της Lamda

Η διάθεση των ομολογιών του Ομολογιακού Δανείου θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα , ενώ οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 13 Ιουλίου.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επέστρεψε σε κερδοφορία η Ελλάκτωρ, σε θετικό έδαφος και η κατασκευή

Καθαρά κέρδη μετά φόρων μετά από 11 ζημιογόνα τρίμηνα στο α' πρώτο τρίμηνο. Ευθ. Μπουλούτας: «Αφήνουμε πίσω μία μακρά διαδρομή αρνητικών αποτελεσμάτων, σε τροχιά επίτευξης των στόχων μας για το 2022».
The Ellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα αλλάξει τις αστικές αναπλάσεις η Lamda, η συνεργασία με τη Mace-Jacobs

Μέσα από την αστική ανάπλαση του Ελληνικού θα υπάρξει η εισαγωγή έξυπνων υποδομών «πράσινης ενέργειας» και υψηλών πρότυπων βιωσιμότητας που θα αποτελέσουν ορόσημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη τα ερχόμενα χρόνια.