ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Jumbo: Άλμα 17% των πωλήσεων στο εννεάμηνο, ξεχωρίζει η Ρουμανία

Τη διανομή έκτακτου μερίσματος ύψους 1,47 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισαν οι μέτοχοι της εταιρείας. Διψήφια η άνοδος των πωλήσεων σε Ελλάδα και υπόλοιπες χώρες σημειώθηκε στο εννεάμηνο.

Το «πράσινο φως» άναψαν οι μέτοχοι της Jumbo για έκτακτη χρηματική διανομή συνολικού ποσού 200.008.000 ευρώ από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, που αντιστοιχεί σε ποσό μικτό 1,47 ευρώ ανά μετοχή, με τον όμιλο να ανακοινώνει ενισχυμένα μεγέθη στο εννεάμηνο του έτους.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ομίλου Jumbo, οι μέτοχοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για την πορεία των πωλήσεων κατά το 9μηνο του 2023. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο 2023, οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου JUMBO κατέγραψαν αύξηση 13% περίπου, ενώ στο εννεάμηνο του έτους, εμφανίζονται αυξημένες κατά 17% περίπου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το τελευταίο και πιο σημαντικό -για τα συνολικά μεγέθη του ομίλου- τρίμηνο του έτους.

Στρατηγική απόφαση της JUMBO εξακολουθεί να είναι η ανταμοιβή των καταναλωτών μέσω συνεχών μειώσεων στις τιμές των προϊόντων. Η διοίκηση του ομίλου ενημέρωσε τους μετόχους-συνεταίρους της ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ιδιόκτητου υπερκαταστήματος στην πόλη Iasi (Ρουμανία) ενώ στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο μισθωμένο υπερκατάστημα στο κέντρο του Plovdiv (Βουλγαρία).

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ένα από τα δύο καταστήματα στη Λάρισα και το κατάστημα στην Καρδίτσα παρέμειναν κλειστά και δεν αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε όλες τις εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Με βάσει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η Διοίκηση επανέλαβε την εκτίμησή της, για αύξηση των πωλήσεων φέτος κατά 12% περίπου, για μείωση του μεικτού περιθωρίου μικρότερη από 200 μονάδες βάσης και αύξηση κατά 15% περίπου στα κέρδη του ομίλου. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις περιλαμβάνουν προβλέψεις για ασφαλιστική αποζημίωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας που αφορούν τα δυο καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω των πλημμυρικων φαινομένων.

Η Διοίκηση θα συνεχίσει να ενημερώνει εγκαίρως και αδιαλείπτως την επενδυτική κοινότητα για την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Αναλυτικά η πορεία των πωλήσεων Σεπτεμβρίου 2023

Ελλάδα: Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά 8% περίπου. Συνολικά για το 9μηνο του έτους 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά 18% περίπου σε σχέση με το 2022.

Κύπρος: Οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Σεπτέμβριο του 2023 αυξήθηκαν κατά 6% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το 9μηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 15% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Βουλγαρία: Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά 15% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το εννεάμηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 15% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ρουμανία: Οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 31% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το 9μηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 16% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jumbo: Στα 106,45 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο α' εξάμηνο με άνοδο 35,50%

Αύξηση 20% των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο που ανήλθαν στα 424,83 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να αναμένει ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία μπορεί να μειώσει τις πωλήσεις στο 12% έναντι της εκτίμησης για 15%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση 18% σημειώνουν οι πωλήσεις της Jumbo από την αρχή του έτους

Τον Αύγουστο οι πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 8% έναντι της περυσινής χρονιάς όπου είχε υπεραποδώσει η Ρουμανία. Στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος των πωλήσεων στο οκτάμηνο του 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jumbo: Διψήφια άνοδος του τζίρου στο εννεάμηνο, ξεπέρασε τα 600 εκατ.

Ο όμιλος εκτιμά ότι οι φετινές πωλήσεις του Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνες του 2019, συνεχίζοντας την διψήφια άνοδο των τελευταίων μηνών. Ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας με άνοδο 8,6% των EBITDA στο εννεάμηνο καθώς ανήλθαν σε 207,7 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στόχος η αύξηση τζίρου και κερδών 8 -10% το 2024 για την Jumbo

Η εταιρεία δεσμεύεται για διατήρηση των τιμών των προϊόντων, σε επίπεδα συμβατά με την εξέλιξη των εισοδημάτων των καταναλωτών και συνεχής επιβράβευση των μετόχων-συνεταίρων, για την επενδυτική τους εμπιστοσύνη.