ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα χρυσά μερίσματα 1 δισ. ευρώ από το Αεροδρόμιο και οι διεκδικητές τους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
«Μαγνήτης» για μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής τα μερίσματα του Αεροδρομίου Αθηνών που αναμένεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ ως το 2046. Ποιοι ενδιαφέρονται για το 30% των μετοχών.

Στο παιχνίδι για το 30% του ΔΑΑ (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) που έχει τη διαχείριση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» έμειναν τα εννέα από τα δέκα σχήματα που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον. Η υψηλή μερισματική απόδοση, που θεωρείται από τις πλέον ελκυστικές στην Ευρώπη και τα σημαντικά κέρδη που προβλέπονται μέχρι το 2046, οπότε και λήγει η σύμβαση παραχώρησης, κράτησαν στο παιχνίδι τα ηχηρά ονόματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, αν το ΤΑΙΠΕΔ διατηρούσε το 30% που πωλεί θα μπορούσε μέχρι το 2046 να εισπράξει από μερίσματα περί το ένα δισ. ευρώ. Ο ΔΑΑ έχει διπλασιάσει τους επιβάτες που διακινεί την τελευταία επταετία και πέρυσι σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης με 25,57 εκατομμύρια επιβάτες.

Με δική της πρωτοβουλία αποχώρησε κατά πληροφορίες, η επενδυτική APG Asset Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων της Ολλανδίας. Οι εννέα όμιλοι ή κοινοπραξίες που πέρασαν στο δεύτερο στάδιο θα κληθούν προς το τέλος του δευτέρου τριμήνου να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια που επενδύουν στον τομέα των υποδομών. Τέτοια παραδείγματα είναι η αυστραλιανή Macquarie, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, αλλά και η αμερικανική Global Infrastructure Partners (GIP), με τεράστιο χαρτοφυλάκιο στον τομέα των υποδομών και ειδικά των αεροδρομίων – μεταξύ άλλων ελέγχει και το αεροδρόμιο Gatwick στο Λονδίνο. Στους διεκδικητές περιλαμβάνεται και η κοινοπραξία της αμερικανικής KKR με τη γαλλική EGIS που λειτουργεί τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και άλλα 15 αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τους πλέον φιλόδοξους ομίλους στο χώρο της διαχείρισης αεροδρομίων είναι και η γαλλική Vinci Airports η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Για το Καστέλι δεν κατέθεσε προσφορά, αλλά πέρυσι κέρδισε το διαγωνισμό διαχείρισης του αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα» στο Βελιγράδι. Η επίσης γαλλική ADP, που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια «Charles de Gaulle», «Orly» και «Le Bourget» στο Παρίσι, καθώς και άλλα 23 αεροδρόμια διεθνώς. Οι Ισπανοί της Ferrovial είχαν έρθει στην Ελλάδα μέσω της συμμετοχής στις κοινοπραξίες για τους οδικούς άξονες, αλλά αποχώρησαν στη συνέχεια.

Στη μάχη για το 30% συμμετέχει και η Avialliance, η θυγατρική του καναδικού ομίλου PSP που κατέχει σήμερα το 40% του ΔΑΑ καθώς και τη διαχείριση του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο κατάλογος των υποψηφίων, όπως τον ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής:

  1. ADP GROUPE

  2. AVIALLIANCE GMBh

  3. FERROVIAL INTERNATIONAL SE

  4. FIRST STATE INVESTMENTS

  5. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS

  6. VINCI AIRPORTS

  7. Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV – RAIF

  8. Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS

  9. Κοινοπραξία εταιρειών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

AviAlliance: Tο «Ελ. Βενιζέλος», οι ζημιές και η «μάχη» με τον Όρμπαν

Η καναδική εταιρία πέτυχε κυβερνητική στήριξη 130 εκατ. ευρώ για την Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ωστόσο στην Ουγγαρία η κυβέρνηση Όρμπαν επιχειρεί να κρατικοποιήσει το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης.
Aerodromio Makedonia, Macedonia Airport, Fraport
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φλερτάρει» η γερμανική Fraport και τα μικρά αεροδρόμια της χώρας

Ο γερμανικός όμιλος διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παραχώρηση 23 μικρότερων αερολιμένων. Πιο ελκυστικά όσα βρίσκονται σε τουριστικά νησιά.