ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Mystakidis-Telis

Νηνεμία πριν την καταιγίδα, η Aegean ΒΒ στον Μυστακίδη και η μάχη στο ΕΒΕΑ

Αναμονή νέων επεισοδίων στην σύγκρουση κυβέρνησης - Β . Μαρινάκη, έκλεισε η εξαγορά της Aegean Baltic Bank, ο διακριτικός τραπεζίτης στη Λεωφόρο, η επιστροφή Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ, τα μπόνους στη Motor Oil και η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Μια κάποια ηρεμία έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες στο πολιτικό σκηνικό, εξαιτίας βεβαίως και της πολύ τραγικής επικαιρότητας. Οι τόνοι έχουν πέσει, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και του συγκροτήματος Β. Μαρινάκη, όμως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για την ηρεμία πριν την καταιγίδα. Τη νέα καταιγίδα για την ακρίβεια. Τα τραύματα είναι βαθιά, πολλαπλά, χρόνια πια και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής. Έτσι, κάποιες σχέσεις διακόπτονται, άλλες επανακαθορίζονται και νέες συμμαχίες χτίζονται, δημιουργώντας ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον. Όπως εκτιμάται, η σύγκρουση θα έχει συνέχεια, με σφοδρότητα, και μάλιστα σύντομα.


Στον Τ. Μυστακίδη η Aegean, άμεσα οι ανακοινώσεις.

Αίσιο τέλος στην υπόθεση της Aegean Baltic Bank, καθώς μετά από πολλές, πολλές περιπέτειες ολοκληρώθηκαν τα πάντα, οι υπογραφές μπαίνουν, και η τράπεζα περνά στον πλήρη έλεγχο του γνωστού μεγαλοεπενδυτή, Τέλη Μυστακίδη. Οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα, με τον νέο ιδιοκτήτη να δίνει ένα πρώτο δείγμα για τους στόχους του εγχειρήματος και το μπάσιμο στην τραπεζική αγορά. Όπως μαθαίνουμε, οι φιλοδοξίες του Τ. Μυστακίδη είναι μεγάλες και ευρύτερες, αναφορικά με την ανάπτυξη της Aegean Baltic Bank και την ενδυνάμωση της θέσης της στην εγχώρια τραπεζική αγορά.


Η διακριτική τραπεζική παρουσία στη Λεωφόρο

Ο επικεφαλής της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, βρέθηκε χθες στη Λεωφόρο και παρακολούθησε το ντέρμπι Παναθηναϊκού – ΑΕΚ και τη μεγάλη ανατροπή που πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Αυτό που έκανε εντύπωση σε κάποιους που τον αναγνώρισαν ήταν ότι δεν βρισκόταν στις σουίτες των επισήμων, ούτε σε κάποιο VIP σημείο του γηπέδου, αλλά σε μια θύρα με άλλους φιλάθλους, διακριτικά και με απλότητα παρακολουθώντας το ματς. Η στήλη δεσμεύτηκε να μην αποκαλύψει με πιο γκολ πανηγύρισε περισσότερο ο επικεφαλής της Alpha Bank.


Φήμες για επιστροφή Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ

Η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Γιάννη Μπρατάκου από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει διάφορες καραμπόλες, ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα είναι αυτή στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το ΕΒΕΑ. Διότι ο κ. Μπρατάκος, παρά την υπουργική του ιδιότητα, μέχρι προ ολίγων ημερών, διατηρούσε και τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ. Όσο ο κ. Μπρατάκος ήταν «εγκλωβισμένος» στο Μέγαρο Μαξίμου, η νυν πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου θεωρούσε μάλλον βέβαιη την επανεκλογή της στη θέση της προέδρου, κάτι όμως που πια δεν είναι και τόσο βέβαιο. Ήδη στο παρασκήνιο γίνονται ζυμώσεις και συζητήσεις για τις εκλογές και την επόμενη ημέρα στο ΕΒΕΑ και λέγεται πως, μετά από αρκετές παρατάσεις, τελικώς οι επιμελητηριακές εκλογές θα γίνουν προς το τέλος του χρόνου, πιθανότατα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Αν έχουν βάσει τα περί επιστροφής του κ. Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ, είναι πιθανό να δούμε μια ενδιαφέρουσα μάχη για την προεδρία, δεδομένου ότι και η κ. Κουνενάκη έχει επίσης ισχυρά ερείσματα.


Το στοίχημα της ενσωμάτωσης των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας

Με τόνο επιτακτικό κάλεσε χθες ο CEO της εταιρείας Principia (πρώην ENEL Greece), Αριστοτέλης Χαντάβας, τις ρυθμιστικές αρχές και την κυβέρνηση να λάβουν δράση για την ενίσχυση του ενεργειακού δικτύου της χώρας. Σε μια συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι με αφορμή την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, το θέμα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν η ενσωμάτωση των αποθηκευτικών μονάδων στο δίκτυο. Λογικό. Αφού οι όροι σύνδεσης σε αγορές όπως η Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό θέμα στον κλάδο ή, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Χαντάβας, το θέμα αυτή τη στιγμή είναι “talk of the town”. Ουσιαστική αναφορά στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας δεν έγινε, καθώς τώρα ετοιμάζεται ένα καινούργιο business plan με τον καινούργιο μέτοχο (Macquarie Asset Management), όπως τόνισε και ο CEO. Ευχόμαστε καλοτάξιδο να είναι το νέο όνομα και λογότυπο της εταιρείας.


Τα μπόνους στη Motor Oil

Υψηλές απολαβές έλαβαν τα μέλη του ΔΣ της Motor Oil το 2023, καθώς οι μεταβλητές αποδοχές (διανομή από κέρδη του 2022) έκαναν τη διαφορά. Ειδικότερα, o αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Βαρδινογιάννης, από μισθούς, ετήσια αποζημίωση και πρόσθετες παροχές εισέπραξε 383.939 ευρώ, αλλά έλαβε επιπλέον 4,47 εκατ. ευρώ από τις μεταβλητές αποδοχές. Ο πρόεδρος του ΔΣ, Βαρδής Βαρδινογιάννης έλαβε 30.000 ευρώ ως ετήσια αποζημίωση αλλά εισέπραξε επιπλέον 3,4 εκατ. ευρώ από μεταβλητές αποδοχές. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζανετάκης εισέπραξε από μισθούς, ετήσια αποζημίωση και πρόσθετες παροχές 493.331 ευρώ και επιπλέον 252.000 ευρώ από μεταβλητές αποδοχές. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Κοσμαδάκης εισέπραξε από μισθούς, ετήσια αποζημίωση και πρόσθετες παροχές 483.129 ευρώ και επιπλέον 252.000 ευρώ από μεταβλητές αποδοχές. Ο διευθύνων σύμβουλος και οι δύο αναπληρωτές έλαβαν και μετοχές από το χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών της εταιρείας χωρίς να καταβάλουν τίμημα και χωρίς να υπάρχει υποχρεωτική περίοδος διακράτησης. Ο Γιάννης  Βαρδινογιάννης έλαβε 150.000 ίδιες μετοχές αξίας 3,57 εκατ. ευρώ (με τιμή 14/6/2023) και οι δύο αναπληρωτές από 35.000 μετοχές αξίας 833.000  ευρώ για τον καθένα χωριστά.

-- Τα κέρδη από συγγενείς εταιρείες της Motor Oil το 2023 ήταν 5,9 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε αναλογία του ομίλου επί των οικονομικών αποτελεσμάτων των ενοποιούμενων με τη μέθοδο της καθαρής θέσης εταιρειών Ελλάκτωρ, Shell & ΜΟΗ, Kόρινθος Power, Θερμοηλεκτική Κομοτηνής και Alpha TV. Το 2022 τα αντίστοιχα κέρδη ήταν 143 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλών κερδών της Ελλάκτωρ, ύψους 67 εκατ. ευρώ, των κερδών της Kόρινθος Power, 32 εκατ. ευρώ και των κερδών 35,4 εκατ. από την πώληση του 50% της Alpha TV.

-- Η συνολική επενδυτική δαπάνη της Motor Oil  για τη χρήση 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 210 εκατ. με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά: την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου, την κατασκευή της νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, τα έργα επέκτασης των λιμενικών εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου και σειρά έργων μικρότερης κλίμακας για τη διασφάλιση υψηλού βαθμού λειτουργικότητας και ευελιξίας στην παραγωγή του διυλιστηρίου. Η Motor Oil κατέχει 2.667.418 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης τα 18,629 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχούν στο 2,41% του μετοχικού κεφαλαίου.


Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη

Μια ακόμα ισχυρή ένδειξη για τη θεσμική αποσύνθεση της χώρας αποτελεί η ραγδαία εξασθένηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη, εξασθένηση που συντελείται με τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης, κάτι που προσδίδει μια πρόσθεση αξία στο εύρημα. Στην τελευταία έρευνα της Public Issue, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι «μάλλον δεν εμπιστεύονται» την ελληνική Δικαιοσύνη και τους δικαστές έχει εκτιναχθεί στο 70%, που είναι και το υψηλότερο από το 2007 που διαθέτει στοιχεία η εταιρεία δημοσκοπήσεων. Δεν ήταν πάντα έτσι. Το 2013, για παράδειγμα, το 63% των πολιτών δήλωναν ότι «μάλλον εμπιστεύονται» την ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτή η μεταστροφή είναι, βεβαίως, άκρως ανησυχητική και θα έπρεπε να κινητοποιεί την πολιτική ηγεσία, αλλά και τους δικαστές μας. Μια γενική παρατήρηση που μπορεί να γίνει, με βάση τα διαχρονικά αποτελέσματα σχετικών ερευνών του ΟΟΣΑ, είναι η εξής: φαίνεται σταθερά ότι η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη συνδέεται απόλυτα με την αντίληψη που υπάρχει για την ανεξαρτησία της από την πολιτική εξουσία. Και στην Ελλάδα αυτή η ανεξαρτησία παραμένει ζητούμενο, όπως διαπίστωσε πρόσφατα και η Greco.

-- Η εξασθένηση της εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα και προς την κυβέρνηση, η οποία παρά το μεταρρυθμιστικό προφίλ έχει κινηθεί μάλλον αμυντικά στο θέμα των μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και αυτό το χρεώνεται. Στη Δικαιοσύνη είναι σε εξέλιξη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του υπ. Δικαιοσύνης η οποία ωστόσο δέχεται ισχυρή κριτική.

-- Αξιοσημείωτη η απάθεια των λειτουργών της Δικαιοσύνης και η απροθυμία τους να συμβάλλουν δημιουργικά στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, επιλέγοντας να κρατούν κλειστά μάτια και αυτιά, ζώντας στον γυάλινο πύργο τους.


«Γεράκια» υπέρ της μείωσης επιτοκίων

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, συγκαταλέγεται μεταξύ των «σκληρών» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά ακόμη και αυτός κατανοεί ότι φτάνει η στιγμή για μείωση των επιτοκίων, τοποθετώντας την πρώτη εξ αυτών τον Ιούνιο. Αυτό, όμως, που προβληματίζει τον Χόλτζμαν είναι μήπως η ΕΚΤ κινηθεί πολύ νωρίς και ξεπεράσει τη Fed. Εάν και η Fed δεν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση τον Ιούνιο, ο Αυστριακός τραπεζίτης εκτιμά ότι το μήνυμα προς τις αγορές θα είναι αρνητικό για την Ευρώπη και αυτές θα φροντίσουν να την τιμωρήσουν. Όσο για τη δική του εκτίμηση για τον βραχυπρόθεσμο στόχο των επιτοκίων, τον τοποθετεί στο 3% έως τα μέσα του 2025.


«Καμπανάκι» για τις πυρκαγιές

Με τις πυρκαγιές να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους για τη φετινή χρονιά, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη τους με τις φλόγες εδώ και τέσσερις μέρες στα Πιέρια Όρη, επανέρχεται η συζήτηση για την προετοιμασία της χώρας εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Η κυβέρνηση, μετά την τελευταία καταστροφική διετία όπου εκατομμύρια στρέμματα έχουν χαθεί, έχει στοχεύσει στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο, όπως επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Α. Βασιλικός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το επερχόμενο φόρουμ “EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis” που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 8 και 9 Απριλίου, «κανένας δεν μπορεί να είναι έτοιμος. Φαινόμενα που αντιμετωπίστηκαν πέρυσι σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι τα μεγέθη των απειλών αλλά και των φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει».


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δεν πείθει το ΧΑ η Lamda, το φάντασμα των e-mails και οι «πονηριές» με το ρεύμα

Γιατί μένει στο «μείον» η μετοχή της Lamda ενώ το ΧΑ «τρέχει», οι φόβοι στην κυβέρνηση για την υπόθεση των e-mails, ποιες «πονηριές» με το ρεύμα θα τιμωρούνται αυστηρότερα, γιατί έβγαλε «κίτρινη κάρτα» η GRECO στην Ελλάδα και το ράλι της βενζίνης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Μάχη» για τους γενικούς γραμματείς, Φλωρίδης κατά τραπεζών και η Δικαιοσύνη

Συνεντεύξεις και το Σαββατοκύριακο για τους νέους γ.γ., οι δύσκολες επιλογές της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και η… τοκογλυφία των τραπεζών, το deal Attica - ΑΝΕΚ και η επιστροφή του Eastmed.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ένας…«συριζαίος» στο Μαξίμου, οι εγγυήσεις του Δημοσίου και η απόφαση του ΑΠ

Ο Δ. Λιάκος επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση του Αρείου Πάγου που ανακούφισε τις τράπεζες, οι συγχωνεύσεις στην Παγκρήτια, οι περιπέτειες της PWC και το ρεκόρ εξαγωγών στην Ιταλία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Βαριά ατμόσφαιρα στην Κύπρο, το τσουνάμι στους Δελφούς, η ΕΚΤ και τα επιτόκια

Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, η λιτότητα νέου τύπου, μήνας του μέλιτος στην ABBank, «χρυσός» Μάρτιος για το Βενιζέλος, βροχή εκατομμυρίων στις συγκοινωνίες και ποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρουσίασε τη γιορτή της Τρ. Κύπρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψίθυροι για Ν. Παπαθανάση, το άλμα της ΔΕΗ και τα κανάλια Δ. Μελισσανίδη

Οι γκρίνιες για τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν φτάνουν στην αγορά, τι είπε η διοίκηση της ΔΕΗ στους αναλυτές, κοντά στην εξαγορά δυο τηλεοπτικών σταθμών ο Δ. Μελισσανίδης, ο Ν. Ταχιάος «τρέχει» για το Flyover και τα περίεργα του δικαστικού χάρτη.
businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΕΒ, οι εκπλήξεις Μυστακίδη και τα μπόνους στην Aegean

Προετοιμασία πολέμου από την κ. Ι. Τσέτη, σιγή ιχθύος για το σχέδιο Τ. Μυστακίδη για ABB, ο Σόιμπλε το διασκεδάζει με τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη, ανεβάζει στροφές στο retail η Alpha Bank και η νέα πολιτική αποδοχών της Aegean.