ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Κωστής Χατζηδάκης

Παράλογη ευφορία κατά Βακάκη, o Χατζηδάκης και οι κλέφτες και μια άσκοπη δίκη

Ο μόνιμα απαισιόδοξος επικεφαλής της Jumbo, η δήλωση Χατζηδάκη για το κύκλωμα εφοριακών, η δίκη στην Καλαμάτα που έγινε άσκοπα, η παρέμβαση Μητσοτάκη για τους αγρότες, ο τραγουδιστής για τον γάμο Κασσελάκη και η οργή του ΣΕΠΕ.

Σίγουρα θα υπάρχει μια καλή γραφειοκρατική απάντηση στο γιατί το Τριμελές Κακουργημάτων Καλαμάτας έπρεπε να δικάσει το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, ενώ ήταν δεδομένο ότι ήταν αναρμόδιο, καθώς το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα. Όμως, όπως πολύ σοφά είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου, «λεφτά υπάρχουν», οπότε το δικαστήριο συνεδρίασε, δικαστές – δικηγόροι και γραμματείς πληρώθηκαν, λιμενικοί και άλλοι δεν πήγαν στη δουλειά τους γιατί παρευρέθηκαν στο δικαστήριο σαν μάρτυρες και πάει λέγοντας. Το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε και εκεί οι δικαστές ρώτησαν τους κατηγορούμενους και τους λιμενικούς αν το σκάφος εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή όχι, αυτό δηλαδή που ήταν δεδομένο ότι δεν συνέβη, με τους κατηγορούμενους και τους μάρτυρες να δηλώνουν ότι το σκάφος δεν εισήλθε σε ελληνικά ύδατα, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να δηλώσει αναρμόδιο και να κηρύξει αθώους (!) τους κατηγορούμενους Αιγύπτιους για την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς μεταναστών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

-- Για να μην γκρινιάζουμε όμως ας αναδείξουμε και μια θετική διάσταση της μικρής αυτής δικαστικής περιπέτειας: το σύστημα δουλεύει!


Τα λεωφορεία ήρθαν, αναμένονται οι φορτιστές

Και για να μείνουμε στο ίδιο μοτίβο της υπέροχης ελληνικής διοίκησης και της οργάνωσης του ελληνικού κράτους, σημειώνουμε την περιπέτεια των ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία επιτέλους έφτασαν, μετά από πολλές καθυστερήσεις, στη χώρα μας. Τα λεωφορεία έφτασαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο θα βγουν στους δρόμους σε δόσεις και με καθυστέρηση. Γιατί; Διότι ενώ παραγγείλαμε τα ηλεκτρικά λεωφορεία καθυστερήσαμε να φτιάξουμε τις υποδομές για την φόρτισή τους οπότε κάποια θα μείνουν παρκαρισμένα μέχρι να φτιάξουμε τους φορτιστές.

-- Όπως το κάναμε γενικότερα στην ενέργεια. Κάναμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και άλλα, πριν φτιάξουμε τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις.


Ο Χατζηδάκης και οι κλέφτες

Σηκώθηκαν αρκετά φρύδια, όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες με τη χθεσινή δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη για το μεγάλο κύκλωμα εφοριακών της Χαλκίδας, που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία, ύστερα από «κάρφωμα» από εκβιαζόμενο επιχειρηματία -μη τη συνήθη, σε τέτοιες περιπτώσεις, μέθοδο των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων. Φυσικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήταν αρκούντως αυστηρός στη δήλωσή του. Όμως, η διατύπωση ήταν ελαφρώς ασυνήθιστη: «Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες. Την αρχή αυτή τηρώ απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη πολιτική και το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνω  και σήμερα με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας». Ίσως, λένε όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης, ο υπουργός αισθάνθηκε να ανάγκη να πει ότι δεν μπήκε στην πολιτική για να καλύπτει κλέφτες επειδή το κύκλωμα της Χαλκίδας έχει και κομματικό χρώμα. Αρκετοί από τους συλληφθέντες έχουν σχέσεις με τη ΝΔ και μπορεί να περίμεναν ότι θα έχουν κάποιου είδους κάλυψη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Προς τιμήν του, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο για τέτοιες διευκολύνσεις και η υπόθεση θα ακολουθήσει κανονικά τον δρόμο της Δικαιοσύνης, όπως διαβεβαιώνουν από το υπ. Οικονομικών.


Ο Μητσοτάκης και οι αγρότες

Αυτοκριτική εξ ονόματος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ουκ ολίγα προβλήματα που προκάλεσε η Πράσινη Συμφωνία στους αγρότες και τους έβγαλε στους δρόμους έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Power Summit της Eurelectric. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να συνυπάρχει με άλλα επείγοντα ζητήματα. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης εδώ. Στην Ελλάδα, πέρυσι, δεν βιώσαμε μόνο καύσωνες και πυρκαγιές -είμαστε συνηθισμένοι στις πυρκαγιές- αλλά για πρώτη φορά βιώσαμε σε αυτή την κλίμακα και ιδιαίτερα καταστροφικές πλημμύρες. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Υπάρχει επίσης μια θεμελιώδης ασυνέχεια στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, μεταξύ των κονδυλίων που διατίθενται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής -και δικαίως, δεδομένων των πολύ μεγάλων φιλοδοξιών μας να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι έως το 2050-, και των πόρων που έχουν δεσμευτεί για την προσαρμογή. Διότι όταν λαμβάνουν χώρα φυσικές καταστροφές, δεν μπορώ απλώς να πάω στους αγρότες και να τους μιλήσω για την προοπτική της γεωργίας ακριβείας και την αντικατάσταση των τρακτέρ τους με ηλεκτρικά τρακτέρ. Χρειάζονται στήριξη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα απαιτήσει επίσης σημαντική προσαρμογή της χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια».

-- Αυτό είναι κι ένα παράδοξο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές: Ένα τόσο σοβαρό θέμα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ελάχιστα έχει συζητηθεί στον προεκλογικό διάλογο και έπρεπε να μιλήσει ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση ενεργειακών εταιρειών για να ακούσουμε μια σοβαρή παρέμβαση.


Πάνω από 10 δισ. τα πονταρίσματα στον τζόγο στο α' τρίμηνο

Ακλόνητη παραμένει η πίστη και η λατρεία των συμπολιτών μας στη Θεά Τύχη. Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία στο πρώτο τρίμηνο του 2024 πόνταραν στα τυχερά νόμιμα παιχνίδια το ποσό των 10,85 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Μπορεί σε ποσοστιαία βάση οι ρυθμοί ανόδου να υπολείπονται του 2023 αλλά όλα δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι άλλη μια χρονιά-ρεκόρ. Άλλωστε, οι παίκτες έχουν μπροστά τους τρία μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το Copa America και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου η παικτική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί. Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) έδωσε στη δημοσιότητα και το αναπροσαρμοσμένο TGR, δηλαδή τον πραγματικό τζίρο που κάνουν οι παίκτες αφού τα 10,85 δισ. του αρχικού TGR εμπεριέχουν επανεπένδυση κερδών και bonus των εταιρειών προς τους παίκτες. Το αναπροσαρμοσμένο TGR ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2024 στα 3,89 δισ.ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 11,4%. Σε επίπεδο ακαθάριστων κερδών (GGR) τα οποία προκύπτουν όταν από τα πονταρίσματα αφαιρέσουμε τα κέρδη των νικητών, κατεγράφη άνοδος κατά 6,3% στα 682,3 εκατ. ευρώ. Στο εξεταζόμενο διάστημα το κράτος εισέπραξε από δικαιώματα και φόρους νικητών το ποσό των 240,3 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 18% σε σχέση με πέρσι.

-- Ο ΟΠΑΠ εμφάνισε αναπροσαρμοσμένο TGR 1,78 δισ. (+8%) και GGR 358,9 εκατ. (+4%. Στα τυχερά παιχνίδια του διαδικτύου το αναπροσαρμοσμένο TGR ανήλθε  στα 1,72 δισ. (+16%) και το GGR στα 234,3 εκατ. (+9%). Στα καζίνο το αναπροσαρμοσμένο ΤGR διαμορφώθηκε στα 290,4 εκατ. (+9%) και τα GGR στα 58,1 εκατ. (+8%).


Η παράλογη ευφορία κατά Απ. Βακάκη

Επανέλαβε για άλλη μια χρονιά τις δυσοίωνες προφητείες για το μέλλον της χώρας ο Απόστολος Βακάκης, αφεντικό της Jumbo στο περιθώριο της Γενική Συνέλευσης της εταιρείας. Ο κ. Βακάκης αναρωτήθηκε από πού πηγάζει όλη αυτή η χαρά στη χώρα που βλέπει γύρω του, υπογραμμίζοντας ότι όλο αυτό στερείται λογικής και ότι ανησυχεί. Χωρίς διάθεση να αντικρούσουμε τις εκτιμήσεις του κ. Βακάκη, (ειλικρινά πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή η χώρα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τα δομικά προβλήματα που δεν λύνουμε), ωστόσο μας δημιουργείται μια απορία: αλήθεια τι είπε ο κ. Βακάκης στους ξένους επενδυτές που απέκτησαν προ ημερών το  3% των μετοχών της Jumbo; «Αγοράστε γιατί έρχεται καταστροφή»; 


Ζητείται τραγουδιστής για γάμο

Για να περάσουμε στα σοβαρά, στα πολιτικά, ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί το πανελλήνιο και ειδικά το κοινό και τους επαγγελματίες της τηλεόρασης είναι αν θα έχουμε στο γάμο του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάυλερ Μάκμπεθ κάποιο «βαρύ» καλλιτεχνικό όνομα, του λαϊκού πενταγράμμου, για να τραγουδήσει. Ακούγονται πολλά αλλά πηγές που εμπιστεύεται η στήλη υποστηρίζουν ότι αν τελικώς τραγουδήσει κάποιους λαϊκός τραγουδιστής στον γάμο αυτός θα είναι ο Αργυρός.


Φωνάζουν οι εταιρείες Πληροφορικής

Στα κάγκελα βρίσκονται οι εταιρείες Πληροφορικής μετά τη νέα υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ που δημοσιεύτηκε το Πάσχα και επιβάλλει τη διασύνδεση των ERP συστημάτων με τις ταμειακές και όχι απευθείας με τα POS. Οι εταιρείες Πληροφορικής μέσω του ΣΕΠΕ έστειλαν πολυσέλιδη επιστολή στο υπ. Οικονομικών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της τουριστικής περιόδου πως οι νέες αλλαγές που απαιτούνται θα πλήξουν την εικόνα της χώρας, καθώς τα συστήματα δεν μπορούν να είναι έτοιμα και πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να ζητούν πληρωμές και σε μετρητά. «Άντε και οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να κινούνται με μετρητά ακόμα, οι ξένοι όμως; Πώς θα μπορούν να ψωνίζουν αν τους λένε τα καταστήματα ότι δεν μπορούν να δεχθούν κάρτα; Θα είναι μεγάλο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν αν συμβεί κάτι τέτοιο», λένε πηγές του κλάδου. Ο ΣΕΠΕ ανέφερε πως η έλλειψη απευθείας επικοινωνίας των συστημάτων ERP και POS δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ολοκλήρωση των συναλλαγών και στη λειτουργία της επιχείρησης καθώς και σε υπηρεσίες όπως τα προγράμματα πιστότητας ή φιλοδωρήματα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Παράλληλα τονίζουν ότι έχει υπάρξει μια τεράστια πίεση για να εγκατασταθούν τα POS μηχανήματα και να υπάρξει η ηλεκτρονική τιμολόγηση μέχρι το 2025, αλλά η διασύνδεση γίνεται σπασμωδικά και εις βάρος των επιχειρήσεων που απειλούνται μάλιστα και με πρόστιμα. «Η κάθε επιχείρηση κινδυνεύει να πληρώσει 10.000 και 20.000 ευρώ πρόστιμα ενώ την ίδια στιγμή μπορεί και κάθε χρόνο να τους ζητάμε να εγκαταστήσουν νέα προγράμματα και να αλλάζουν εκ νέου τον τρόπο που δουλεύουν. Δεν γίνεται αυτό να προχωρήσει», λένε από τον ΣΕΠΕ.


Το πιο ακριβό… φτερό του κόσμου

Είναι γνωστό ότι οι συλλέκτες μπορεί να «κονταροχτυπηθούν» μέχρι τελικής πτώσης προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο πολυπόθητο έργο τέχνης για την προσωπική τους συλλογή. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που μάλλον δεν είναι παράλογο να αναρωτηθεί κάποιος έως που μπορεί να φθάσει η υπερβολή ορισμένων εξ αυτών. Απτή απόδειξη ότι σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τον οίκο Webb’s Auction House ένα… φτερό από -εξαφανισμένο- πουλί huia, που ζούσε στο παρελθόν στη Νέα Ζηλανδία πωλήθηκε έναντι του ποσού των 28.417 δολαρίων. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την τιμή πώλησης στα 3.000 δολάρια, αλλά τελικά η τιμή εκτινάχθηκε λόγω της υψηλής ζήτησης. Σύμφωνα, δε, με στέλεχος του οίκου δημοπρασιών, παρά το γεγονός ότι η ηλικία του φτερού έχει ξεπεράσει τα 100 χρόνια -εκτιμάται ότι τα τελευταία πουλιά αυτού του είδους εξαφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα- ήταν σε άριστη κατάσταση.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Panteliadis-Aristotelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης στη Γαλλία, οι παρεμβάσεις στην αγορά, σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές

Τι υπογραμμίζει ο Αρ. Παντελιάδης για τις παράλληλες εισαγωγές, τρώγοντας τη σκόνη της Ρουμανίας στους έξυπνους μετρητές, έρχονται (;) έξι επιπλέον Rafale, ο διοικητής της ΤτΕ έγινε... παππούς, η αντίδραση στις παρεμβάσεις στην αγορά και οι έλεγχοι στην Πληροφορική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «λίπος» της Εθνικής, πλουσιότερος ο Mr. Jumbo και το deal της Τέρνα Ενεργειακή

Γιατί ενθουσίασε τους ξένους η Εθνική, οι τελευταίες κινήσεις για το deal της Τέρνα Ενεργειακή, τα 55 εκατ. που συγκέντρωσε ο Απ. Βακάκης, τα δύσκολα για τον προϋπολογισμό και η ενεργειακή διασύνδεση με την Κύπρο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο του turnaround, ο Χατζηδάκης και τα ακίνητα και οι εξαγορές της Ideal

Οι συντηρητικοί επενδυτές που «έριξαν» 33 δισ. σε ελληνικό 30ετές ομόλογο, οι επισημάνσεις Χατζηδάκη για τα ακίνητα, τα επόμενα deals της Ideal, οι περιπέτειες του Flyover, η Reds έτοιμη για έξοδο από το ΧΑ και το καζίνο στο Μαρούσι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ώρα αποφάσεων στον ΣΕΒ, κάτι τρέχει με Novartis, επιχειρήσεις και private equities

Ο Δ. Παπαλεξόπουλος αποφασίζει αν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, η παραγγελία εισαγγελέα για Novartis, πώς τα private equities «απογειώνουν» επιχειρήσεις, ο Χατζηδάκης στο Bloomberg, η «αφανής» ανακοίνωση της ABBank και τα νέα malls της Lamda.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Λιτότητα αλά ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πάρκο και η λύση για τα νέα λεωφορεία

Η λιτότητα ρεκόρ από το κόμμα που θα τερμάτιζε τη... λιτότητα, η συνέντευξη Ψάλτη - Orcel, τα νοικοκυριά δεν αναβαθμίζουν ενεργειακά τα σπίτια τους, τα νέα λεωφορεία και οι πρώην εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Βασίλης Ψάλτης, αλπηα βανκ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Άβολες επισημάνσεις Ψάλτη, τα θαύματα του Ισραήλ και πινγκ πόνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων

Τι είπε για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις εξαγορές εγχώριων εταιριών ο επικεφαλής της Alpha, η βιασύνη από Exxon για γεωτρήσεις, γιατί ο ΥΠΟΙΚ «πιάστηκε» με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας για το RRF, η ολοένα αυξανόμενη ένταση ΑΔΜΗΕ- Κυπρίων και ο χαλκός.