ΓΔ: 829.89 0.59% Τζίρος: 19.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:20:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η τζιπάρα της ΕΥΑΘ, τα σχέδια εταιρειών για τον κοροναϊό και η πίεση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Για τα χειρότερα, αναφορικά με την εξέλιξη του κοροναϊού, προετοιμάζονται οι μεγάλες εταιρίες της χώρας. Πολλές έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν σχετικές δηλώσεις ότι θα εργαστούν από το σπίτι στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε μέτρα περιορισμού μετακινήσεων, ή στην περίπτωση που εκδηλωθούν κρούσματα κοροναϊού σε εργαζόμενους. Μάλιστα ορισμένες έχουν ήδη αποστείλει υπολογιστές και άλλο ειδικό εξοπλισμό στις οικίες υπαλλήλων τους, ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημίας.
 • Περιττό να αναφέρω ότι εδώ και μέρες έχουν ζητήσει από τα στελέχη να ακυρώσουν τις αεροπορικές μετακινήσεις, εκτός των απολύτως απαραίτητων, ενώ οι εταιρικές εκδηλώσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη.
 • Το συμβάν στο κτίριο διοίκησης της Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όπως αποδείχθηκε στην πράξη ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη στην διαχείριση κρούσματος κοροναϊου, λειτούργησε ως γενικός συναγερμός για πάρα πολλές εταιρίες, που έσπευσαν να καταστρώσουν σχέδια αντίδρασης και διαχείρισης της κρίσης.
 • Ως γνωστόν, η τύχη βοηθά τον καλά προετοιμασμένο.
 • Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2000.
 • Ωστόσο, η ιδανική αυτή εικόνα αποτελεί μια φωτογραφία του χθες που δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του κοροναϊού, οι οποίες καθημερινά γίνονται όλο και πιο έντονες: θέατρα, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης εμφανίζουν πολλές κενές θέσεις, πτήσεις προς το εξωτερικό είναι μισογεμάτες και πολλές κενές θέσεις υπάρχουν ακόμα και σε πτήσεις εσωτερικού, η τουριστική κίνηση στην Αθήνα είναι εμφανώς περιορισμένη, μεγάλα πολυκαταστήματα αναφέρουν υποχώρηση των tax free αγορών, ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, τον τομέα που δίνει ψωμί σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα.
 • Νέο χαμηλό 52 εβδομάδων σημείωσε χθες η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εντείνοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό για την πορεία της εταιρείας. Η μετοχή έκλεισε στα 1,1780 ευρώ (-3,44%), μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της μετοχής. Η διολίσθηση προς το 1 ευρώ προκαλεί «πονοκέφαλο» στους βασικούς μετόχους, καθώς οι αδελφοί Καλλιτσάντση είχαν αγοράσει μετοχές το καλοκαίρι του 2018, με δανεισμό από την Farallon, στο πλαίσιο της μάχης για την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σε επίπεδα τιμών άνω των 2 ευρώ.
 • Εν τω μεταξύ, η απόδοση του ομολόγου της εταιρίας, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο, και ήταν αρκετά «αλμυρή» στο χρόνο της αρχικής έκδοσης, καθώς είχε διαμορφωθεί στο 6,4%, έχει επιδεινωθεί στο 7,20%.
 • Στην αρχή μόνον οι μυημένοι γνώριζαν πώς προέκυψε το χαριτωμένο ψευδώνυμο «Ο Πυξίδας». Πολύ γρήγορα όμως ο λόγος έγινε φανερός σε όλους: ήταν η μετάφραση του αγγλικού compass, δηλαδή της επωνυμίας του μεγαλοπρεπούς τζιπ που απέκτησε η ΕΥΑΘ για τις μετακινήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Νάρκισσου Γεωργιάδη, στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως ήταν το κερασάκι στον τούρτα. Όπως μαθαίνω, ο πραγματικός λόγος που η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου, Ράνια Αικατερινάρη, ζήτησε την παραίτηση του κ. Νάρκισσου Γεωργιάδη, είναι λιγότερο διασκεδαστικός: αναθέσεις συμβάσεων σε εταιρείες συμβούλων χωρίς διαγωνισμό.
 • Στο ποδόσφαιρο, ως γνωστόν, υπάρχει το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Στο άθλημα των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών παίζει το παιχνίδι των εξαιρέσεων. Τώρα ζητάει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος οι δαπάνες για στήριξη της οικονομίας ενόψει των παρενεργειών της επιδημίας κοροναϊού. Προηγουμένως, είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και να επιτραπεί, επίσης κατ' εξαίρεση από τους κανόνες που ισχύουν ως τώρα, να μεταφέρονται πλεονάσματα πάνω από το στόχο του 3,5% στο επόμενο οικονομικό έτος.
 • Προφανής γίνεται, μέσα από όλα αυτά τα αιτήματα για εξαιρέσεις, η αγωνία του οικονομικού επιτελείου να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις και μέτρα τόνωσης της οικονομίας, έστω και αν δεν πρόκειται για πραγματικό δημοσιονομικό χώρο, αλλά για λογιστικές/στατιστικές διευθετήσεις. Να δούμε τώρα ποια από αυτά τα αιτήματα θα «περπατήσουν» στη διαπραγμάτευση και ποια θα μείνουν στο ντοσιέ που γράφει «όμορφα, ανεφάρμοστα σχέδια».
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ιδιωτικοποιήσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ, η κοροϊδία της MLS και τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ

Ο εθνικός μας super γλωσσολόγος με τη βέργα στο χέρι, οι άχαστες επιτυχίες ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, η κοροϊδία από την MLS και η υπερήφανη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μάχη» Jumbo – Mytilineos, τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ και η προσέλκυση πλούσιων

Πώς η Mytilineos βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την κεφαλαιοποίηση της Jumbo, το «αντάρτικο» του διδύμου εφοπλιστών και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει εκατομμυριούχους στην Ελλάδα.
xatzidakis, energeia
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο project manager α λα ελληνικά, η βαριά ήττα Καλλιτσάντση και η θύελλα στις αγορές

Ο στενός συνεργάτης του Κ. Χατζηδάκη που θα λύσει «αμισθί» το πρόβλημα με τις συντάξεις, η αρνητική ψήφος των εφοπλιστών στην πρόταση Καλλιτσάντση και ένας ακόμη νόμος που μένει ανεφάρμοστος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η προφητεία του Α. Ρέτσου, το νέο μυστήριο με Ελλάκτωρ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η απαισιοδοξία του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα δικαιώματα ψήφου στην Ελλάκτωρ που ασκούνται χωρίς μεταβίβαση μετοχών και πώς θα γίνονται έργα πριν αρχίσουν πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μετακόμιση Αναστ. Καλλιτσάντση και η ασυνήθιστη «συμμαχία» Eurobank - Alpha

Τα ερωτήματα για τη μετακίνηση προσωπικών αντικειμένων σε άλλο κτήριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, πώς «συντονίστηκαν» η Eurobank και η Alpha Bank για τη Σοφία Μπεκατώρου και η διπλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της Fitch.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ανοιχτά νυχάδικα - κλειστά δικαστήρια, εξελίξεις στην Εγνατία και το μπαρούτι στις υποδομές

Το παράδοξο των κλειστών δικαστηρίων που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους δικαστές, η αναμενόμενη παράταση από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την Εγνατία, τι θα ψηφίσουν οι τράπεζες στη συνέλευση της Ελλάκτωρ και η δήλωση της Λαγκάρντ.