Φωτο: Shutterstock

Στο Λονδίνο οι τραπεζίτες, τι (δεν) αλλάζει στο ΤΧΣ και... τα μετρητά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Στο Λονδίνο θα βρεθούν σήμερα και αύριο τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών για να συμμετάσχουν στο μεγάλο συνέδριο που διοργανώνει η Merrill Lynch για τις τράπεζες.
  • Το ενδιαφέρον των ξένων είναι μεγάλο και δεδομένο, ενώ το ζήτημα της προόδου των συναλλαγών για τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο. Όπως μαθαίνω τα προγραμματισμένα ραντεβού και οι συναντήσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τον όγκο των προηγούμενων ετών.
  • Βέβαια για το APS, την τιμολόγηση, και το σε τι βαθμό θα κάνουν χρήση οι τράπεζες δεν αναμένεται να ειπωθούν και πολλά καθώς ακόμα και τα επιτελικά στελέχη των τραπεζών δεν γνωρίζουν πολλά για την τιμολόγηση.
  • Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής προσώπων στο ΤΧΣ. Μετά τις εκλογές κυκλοφόρησαν πολλά και είναι αλήθεια ότι υπήρχαν εισηγήσεις για το ξήλωμα του ΤΧΣ το οποίο άλλωστε για άλλο σκοπό είχε δημιουργηθεί, όχι για να ασκεί χρέη μετόχου. Ωστόσο η όχι κομψή αντικατάσταση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκάλεσε γκρίνιες, όχι για την ουσία αλλά για τις διαδικασίες και πρακτικές με τους θεσμούς και η κυβέρνηση το ξανασκέφτηκε.
  • Να και μια πολύ ενδιαφέρουσα καραμπόλα για τις τράπεζες: καθώς η κυβέρνηση ψάχνει μέτρα χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος για να έχει σε εφεδρεία, αν αμφισβητηθούν οι υπολογισμοί της από τους Θεσμούς των δανειστών, επανέρχεται το σενάριο μιας ακόμη μείωσης του ορίου συναλλαγών σε μετρητά, πιθανόν από τα 500 στα 300 ευρώ. Σε αρκετούς ίσως να μην αρέσει το μέτρο και αυτός είναι ο λόγος που δεν το είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως, είναι ένα θαυμάσιο μέτρο για τις τράπεζες, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειες από ηλεκτρονικές συναλλαγές. Να δούμε, τελικά, αν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ