ΓΔ: 873.37 1.15% Τζίρος: 67.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στο Λονδίνο οι τραπεζίτες, τι (δεν) αλλάζει στο ΤΧΣ και... τα μετρητά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Στο Λονδίνο θα βρεθούν σήμερα και αύριο τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών για να συμμετάσχουν στο μεγάλο συνέδριο που διοργανώνει η Merrill Lynch για τις τράπεζες.
  • Το ενδιαφέρον των ξένων είναι μεγάλο και δεδομένο, ενώ το ζήτημα της προόδου των συναλλαγών για τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο. Όπως μαθαίνω τα προγραμματισμένα ραντεβού και οι συναντήσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τον όγκο των προηγούμενων ετών.
  • Βέβαια για το APS, την τιμολόγηση, και το σε τι βαθμό θα κάνουν χρήση οι τράπεζες δεν αναμένεται να ειπωθούν και πολλά καθώς ακόμα και τα επιτελικά στελέχη των τραπεζών δεν γνωρίζουν πολλά για την τιμολόγηση.
  • Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής προσώπων στο ΤΧΣ. Μετά τις εκλογές κυκλοφόρησαν πολλά και είναι αλήθεια ότι υπήρχαν εισηγήσεις για το ξήλωμα του ΤΧΣ το οποίο άλλωστε για άλλο σκοπό είχε δημιουργηθεί, όχι για να ασκεί χρέη μετόχου. Ωστόσο η όχι κομψή αντικατάσταση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκάλεσε γκρίνιες, όχι για την ουσία αλλά για τις διαδικασίες και πρακτικές με τους θεσμούς και η κυβέρνηση το ξανασκέφτηκε.
  • Να και μια πολύ ενδιαφέρουσα καραμπόλα για τις τράπεζες: καθώς η κυβέρνηση ψάχνει μέτρα χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος για να έχει σε εφεδρεία, αν αμφισβητηθούν οι υπολογισμοί της από τους Θεσμούς των δανειστών, επανέρχεται το σενάριο μιας ακόμη μείωσης του ορίου συναλλαγών σε μετρητά, πιθανόν από τα 500 στα 300 ευρώ. Σε αρκετούς ίσως να μην αρέσει το μέτρο και αυτός είναι ο λόγος που δεν το είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως, είναι ένα θαυμάσιο μέτρο για τις τράπεζες, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειες από ηλεκτρονικές συναλλαγές. Να δούμε, τελικά, αν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί...
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο περιορισμός των «Ελλήνων» στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, τι μετράνε στη Eurobank και το ΧΑ

Οι νέοι συσχετισμοί στη διοίκηση του ΟΠΑΠ μετά την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, η «πράσινη» απογραφή στη Eurobank, οι αποφάσεις για την αύξηση της Intralot, ο καταστροφικός Μάιος στο ΧΑ και οι αργές διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων.
Patelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό ρίσκο στο ΧΑ, το ψαλίδι Πατέλη και η υπεροχή της Phoenix Mez

Οι κίνδυνοι στις αγορές και η απειλή της απλής αναλογικής στο Χρηματιστήριο, το ψαλίδισμα των λογαριασμών ρεύματος, η διανομή στους μετόχους της Phoenix και τα καλά νέα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δομικές αλλαγές και η μεταγραφή στην Alpha, τι «ψήνεται» στην Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο αιφνιδιασμός από τον Β. Ψάλτη με σημαντικές αλλαγές στις διοικητικές δομές της Alpha Bank, οι διεργασίες μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δυσάρεστες ανακοινώσεις της Attica Bank χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και οι έπαινοι της Moody's στην Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα εξαγορά (;) της Πειραιώς, το βήμα σημειωτόν της Attica, οι ξένες αγορές και το ΧΑ

Οι πληροφορίες για νέο «χτύπημα» από την Πειραιώς στον χώρο του asset management, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Attica Bank, η κίνηση του χρηματιστηρίου κόντρα στο διεθνές ρεύμα και η έξοδος της TotalEnergies από την Κρήτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψάχνοντας λεφτά για μέτρα στήριξης, οι ακριβές ΑΠΕ, οι έρευνες για αέριο και η ΔΕΠΑ

Τα σχέδια για έξοδο στην αγορά ομολόγων μετά το Πάσχα, οι καταγγελίες για ρεύμα από φωτοβολταϊκά με αστρονομικές τιμές, οι «πονοκέφαλοι» στις έρευνες για αέριο και ο γρίφος για τη ΔΕΠΑ με τις πληρωμές σε ρούβλια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο outperform του ΧΑ, το deal ΔΕΗ - ΑΒΑΞ και η δυσαρμονία στην Attica

Τι σημαίνει η συστηματικά καλύτερη κίνηση του χρηματιστηρίου από τις ξένες αγορές, τι συμφώνησε η ΔΕΗ με την ΑΒΑΞ, πώς παρεμβαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank, οι έρευνες για φυσικό αέριο και το τέλος του East Med.