ΓΔ: 898.77 0.40% Τζίρος: 29.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:30:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο μεσάζων για επενδύσεις και ο υφυπουργός που θέλει... να αυτοκαταργηθεί

Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Μάλλον απογοητευμένοι επέστρεψαν οι τραπεζίτες από την χθεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό οικονομικών Γιώργο Ζαββό καθώς η διάρκειας περίπου μιας ώρα συνάντηση δεν τους έκανε σοφότερους ούτε για το APS ούτε για την τιμολόγηση του σχεδίου.
  • Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις, διευκολύνοντας τους επενδυτές, έχει και ορισμένες παρενέργειες: ανοίγει την όρεξη σε διάφορους παλαιάς κοπής «παράγοντες» για business α λα ελληνικά. Άτομα με πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό και σε μέλη της κυβέρνησης, που υπόσχονται σε επίδοξους επενδυτές ότι θα τους ανοίξουν πόρτες και θα τους λύσουν προβλήματα, φυσικά με το αζημίωτο.
  • Δεν λέω, ίσως έχουν μια κάποια χρησιμότητα και αυτοί οι «σύμβουλοι», ωστόσο πρόκειται για μοντέλο ξεπερασμένο. Η Ελλάδα πρέπει να φύγει μπροστά, όχι με λογικές του χθες. Το ζήτημα για τους επενδυτές δεν είναι να βρουν τον κατάλληλο άνθρωπο για να κάνουν business, αλλά να ξέρουν ότι υπάρχουν δομές και διαδικασίες που λειτουργούν. Διότι όση καλή θέληση και να έχει ένας υπουργός, όση διάθεση και αν έχει να δει τα θέματα και να δώσει λύσεις, η ημέρα έχει 24 ώρες και αυτό δημιουργεί περιορισμούς. Το ζητούμενο είναι η δουλειά να γίνεται χωρίς την ανάγκη υπουργικής παρέμβασης.
  • Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε αυτό, ωστόσο η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι δουλεύει εντατικά και στην κατεύθυνση αυτή. Ο Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, αθόρυβα καταγράφει αναλυτικά όλες τις πράξεις της διοίκησης, με στόχο σύντομα να αποκτήσουμε μια δημόσια διοίκηση απλούστερη, λειτουργική και αυτόματη. Με άλλα λόγια, ο στόχος του κ. Γεωργαντά είναι πολύ φιλόδοξος και εντελώς ασυνήθιστος: να καταργήσει το ρόλο του ως υφυπουργού!
  • Έχει η δημόσια διοίκηση τα προβλήματά της, έχει όμως και ο ιδιωτικός τομέας τα δικά του. Όποιος παρακολουθεί το σίριαλ της Creta Farms, μπορεί άνετα να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα ρίχνουμε την εταιρική διακυβέρνηση... στα γουρούνια. Καθημερινά, ο εμφύλιος των δύο αδελφών και μεγαλομετόχων οδηγεί από τραγελαφικές σε ακόμη πιο τραγελαφικές καταστάσεις, αφού κατάφεραν να γελοιοποιήσουν ακόμη και την έννοια της γενικής συνέλευσης μετόχων με όσα έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία 24ωρα. Αν δούμε στο youtube και βίντεο με την... καθόλου ηρωική έξοδο ενός εκ των δύο πάνω σε καρότσα φορτηγού μεταφοράς χοίρων, θα έχουμε φθάσει στο αποκορύφωμα της γελοιότητας.
  • Το κακό είναι ότι όλα αυτά δεν πρόκειται για δυο αδέλφια που μαλώνουν για ένα περίπτερο, ή για κάποιο χωράφι. Ανάμεσά τους βρίσκεται μια άλλοτε ισχυρή εισηγμένη εταιρεία, με σημαντική, κάποτε, θέση στην αγορά, αρκετούς εργαζόμενους και μικρομετόχους. Για να μην πούμε για τις τράπεζες που κινδυνεύουν να χάσουν εκατομμύρια. Ευρύτερα, τι εικόνα δίνουμε άραγε στους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν τόσο εύκολα μια επιχειρηματική υπόθεση μετατρέπεται σε παρωδία γουέστερν; Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δημόσια αρχή, που να μπορεί να σταματήσει αυτό τον ξεπεσμό...
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα στην Coca Cola, το μήνυμα Ψάλτη και η προειδοποίηση του Ν. Βέττα

Η παραβατική συμπεριφορά της Coca Cola HBC στα θέματα ανταγωνισμού, η προτροπή από τον CEO της Alpha Bank στο προσωπικό για στήριξη των επιχειρήσεων, η επισήμανση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη και η καχεξία του Χρηματιστηρίου.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.