Φώτο: Shutterstock

Τα καλά νέα για τον ΟΠΑΠ, ο άθλος της Eurobank και η μάχη οπισθοφυλακών της Forthnet

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Αιφνιδίασε ευχάριστα χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ με το +10%. Η αντίδραση ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενη, καθώς η μετοχή είχε μείνει πίσω, ωστόσο η χθεσινή δυναμική οφείλεται στις προσδοκίες για ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία που τα πρακτορεία ΟΠΑΠ μπορούν να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα με τους όρους που ισχύουν στην εστίαση, ενώ φαίνεται ότι τα έσοδα από τις δραστηριότητες της εταιρείας αυτές τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας είναι καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων.
 • Με το χθεσινό άλμα η μετοχή του ΟΠΑΠ ανήλθε στα 8,8 ευρώ. Λυπάμαι μόνο τους πανικόβλητους που εκείνη την καταραμένη ημέρα του Μαΐου έδωσαν τα χαρτάκια τους στα 5,7 ευρώ!
 • Με μαύρο δάκρυ, ακούω, πως κλαίνε σε κάποιες χρηματιστηριακές. Ο λόγος είναι οι τραπεζικές μετοχές, το... πρόωρο ράλι των οποίων προκαλεί μεγάλες στεναχώριες. Κάποιοι είχαν προτρέψει τους πελάτες τους να πουλήσουν τραπεζικές μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα και πιο πριν, ποντάροντας σε νέες πιέσεις λόγω αναδιάρθρωσης MSCI, που θα τους επέτρεπε να αγοράσουν πολύ χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα.
 • Άλλοι, που τώρα είναι σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, προχώρησαν σε ανοιχτές πωλήσεις, επίσης ποντάροντας σε πτώση των τραπεζών τόσο λόγω MSCI, όσο και των εκτιμήσεων για νέο κύμα «κόκκινων» δανείων που θα προκαλέσουν νέες κεφαλαιακές περιπέτειες στις τράπεζες.
 • Το τραπεζικό άλμα της Δευτέρας και της Τρίτης προκάλεσε πανικό σε όσους είχαν πουλήσει και οι οποίοι χθες αγόραζαν τραπεζικές μετοχές όσο – όσο. Κάπως έτσι, στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις η μετοχή της Eurobank σημείωσε άλμα +37%, της Εθνικής +36% της Alpha Bank +22% ενώ με το +38% η Πειραιώς (η οποία δεν επηρεάζεται από την αναδιάρθρωση του MSCI) συνέτριψε το τεχνικό όριο του 1,41 ευρώ και κοιτά για ακόμα υψηλότερα.
 • Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου από Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα όχι τόσο για το τι θα γράψει το κοντέρ στο τρίμηνο, όσο για τα μηνύματα που θα μεταδώσουν οι διοικήσεις των δυο τραπεζών για την επόμενη ημέρα.
 • Πανηγυρική αναμένεται να είναι η ατμόσφαιρα αύριο Παρασκευή για την Eurobank, καθώς μαζί με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναμένονται να παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής, την πώληση της FPS στην doValue και την τιτλοποίηση Cairo, η οποία εξασφάλισε την κρατική εγγύηση στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».
 • Η αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου Επιτάχυνση, που ανακοινώθηκε στο τέλος του 2018, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και παρά το σοκ της πανδημίας αποτελεί πραγματικό άθλο της διοίκησης της Eurobank.
 • Μάχες οπισθοφυλακών μέχρι την τελευταία στιγμή δίνει η διοίκηση της Forthnet ώστε να παρατείνει το πολυετές παζάρι για την πώληση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Πώς αλλιώς μπορούν να εξηγηθούν οι πληροφορίες για την στάση της απέναντι στο σχέδιο ενδιάμεσης χρηματοδότησης που προτείνει η United Group; Η σερβική εταιρεία που ανήκει στην BC Partners αναμένεται εντός των ημερών να κλείσει το θέμα με την εξαγορά των δανείων. Μέχρι να οριστικοποιηθεί το deal, όμως, η Forthnet θα χρειαστεί σημαντικά κεφάλαια. Γι’ αυτό και υπάρχει πίεση ώστε να βρεθούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αλλά στην Κάντζα δεν βιάζονται!
 • Για την ακρίβεια όχι μόνο δεν βιάζονται αλλά κάποιοι προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές στην συμφωνία. Ο λόγος; Πιθανότατα γιατί ελπίζουν να μην αλλάξει τίποτα, το σημερινό status quo να παραμείνει ως έχει και οι τράπεζες να εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση μεταφέροντας στο διηνεκές την αναζήτηση λύσης. Και όσο θα παρατείνεται οι εκκρεμότητα, οι διοικούντες θα μένουν στις θέσεις τους, απολαμβάνοντας και τις αρκετά υψηλές αμοιβές τους. Αυτό τουλάχιστον είναι το σχέδιο, αλλά μάλλον δεν θα βγει,
 • Άλλοι ψάχνουν ρευστότητα και δεν βρίσκουν, άλλοι έχουν τόση διαθέσιμη ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση, που πληρώνουν πρόωρα τα δάνειά τους. Σε αυτή, τη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται ο Όμιλος Μυτιληναίος, που αποφάσισε να αποπληρώσει δύο χρόνια νωρίτερα από τη λήξη του το ομόλογο που είχε εκδώσει το 2017, για να αντλήσει τότε 300 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,10%. Χθες το ομόλογο είχε κλείσει με τιμή 99,87 και απόδοση στη λήξη 2.89%.
 • Ο Όμιλος προχωρά σε αυτή την κίνηση επειδή στις σημερινές συνθήκες των πολύ χαμηλών (μηδενικών ή αρνητικών) επιτοκίων ένας εκδότης με τόσο καλό προφίλ μπορεί να αντλήσει δανεισμό με πολύ χαμηλότερο κόστος δανεισμού από ό,τι το 2017. Και αυτό ακριβώς αναμένεται ότι θα κάνει προσεχώς ο Όμιλος Μυτιληναίος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ