Φωτο: Shutterstock

Η bad bank και οι Επιμηθείς, η ανθεκτικότητα της ΔΕΗ και η κρυμμένη αξία της Eurobank

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Μαθαίνω ότι υποχωρούν τα πάθη που αναζωπύρωσε το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία «κακής» τράπεζας. Η ψυχραιμία έχει επανέλθει, ενώ οι κάπως πιο έντονες αντιδράσεις πιθανότατα εξέφρασαν την ανησυχία ορισμένων μπλοκ μετόχων που φοβήθηκαν ότι μια bad bank, στην οποία θα μεταβιβαστεί το σύνολο των προβληματικών δανείων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές περιπέτειες.
 • Θυμίζω μόνο ότι η κεντρική bad bank αποτελεί εναλλακτικό εργαλείο, το οποίο μόνον εφόσον κρίνουν σκόπιμο και συμφέρον θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες, σε καθαρά εθελοντική βάση. Τουτέστιν, αν καταφέρουν να απαλλαγούν από το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, ή ακόμα καλύτερα αν έρθει μια μεγάλη ανάκαμψη της οικονομίας που ως εκ θαύματος θεραπεύσει όλα τα κόκκινα δάνεια, τότε η bad bank θα μείνει αχρείαστη.
 • Ωστόσο, όπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή για τα «κόκκινα δάνεια», «πρέπει να είμαστε Προμηθείς κι όχι Επιμηθείς», δηλαδή να προετοιμαστούμε για τα επερχόμενα, και να μην τρέχουμε κατόπιν εορτής. Θυμίζω ότι ο Επιμηθέας ήταν μυθολογικό πρόσωπο που το όνομά του ταυτίστηκε από την αρχαιότητα με αυτόν που βγάζει τα συμπεράσματα, μετά το γεγονός.
 • Και ο κίνδυνος είναι ζητήματα που μπορούν να προβλεφθούν και αντιμετωπιστούν, να μην τα αφήσουμε, σαν σύγχρονοι Επιμηθείς στην τύχη τους και να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις και να τρέχουμε.
 • Αυτό που ήθελε να πει ο διοικητής είναι ας κάνουμε την bad bank, τώρα που έχουμε ελπίδες να μπορέσουμε να την κάνουμε, να την έχουμε διαθέσιμη και αν δεν χρειαστεί ας μην τη χρησιμοποιήσουμε.
 • Τώρα που στεγνώνει το μελάνι των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α' τριμήνου της Eurobank, οι αναλυτές αρχίζουν να επισημαίνουν επιτακτικά ότι η μετοχή είναι πολύ υποτιμημένη. Η Wood σημειώνει στο χθεσινό πρωινό report της, όπου ως κύριο θέμα προβάλλει τα νεότερα οικονομικά στοιχεία της Eurobank, ότι η διοίκηση της τράπεζας προβλέπει πως η κερδοφορία προ προβλέψεων θα κρατηθεί φέτος στα 840 εκατ. ευρώ, έναντι 830 εκατ. ευρώ το 2019. Η αρνητική επίδραση της κρίσης στα έσοδα από τόκους και προμήθειες θα αντισταθμιστεί από τα αυξημένα έσοδα τόκων από τα «καλά» δάνεια της τράπεζας, λόγω και της αύξησης των νέων χορηγήσεων, αλλά και από τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Το κόστος ρίσκου θα είναι αυξημένο (από 90 μονάδες βάσης στις 140 - 160 μονάδες). Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, υπογραμμίζει η Wood, τα καθαρά κέρδη φέτος θα είναι κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ή και υψηλότερα, ανάλογα με το ύψος των κερδών από συναλλαγές. Αυτό το ποσό είναι πολύ υψηλότερο από τις προβλέψεις της Wood, που έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 50 εκατ. ευρώ φέτος. Με αυτά τα δεδομένα, ο οίκος υπολογίζει τη δίκαιη τιμή για τη μετοχή στα 0,70 ευρώ, εκτιμώντας ότι υπάρχει ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 84%.
 • Σήμερα, πιθανότατα, θα ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η short list για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τις οποίες είχε μεταδώσει το Business Daily, ότι στην επόμενη φάση δεν θα είναι και οι 9 αρχικοί υποψήφιοι. Δύο - τρία funds έχουν ενημερώσει ότι η κρίση άλλαξε τις προτεραιότητες τους και δεν θα συνεχίσουν στον επόμενο γύρο. Λογικά όλοι οι διαχειριστές δικτύων μένουν στο παιχνίδι. Όπως καταλαβαίνω έρχονται συνεργασίες - έκπληξη με ξένους και Έλληνες partners μέχρι τον τελικό γύρο. 
 • Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο θα ανακοινωθούν σήμερα. Όπως με διαβεβαιώνουν, τα αποτελέσματα θα επιβεβαιώσουν την αντιστροφή της τάσης, «παρά το γεγονός ότι το α' τρίμηνο έχει μέσα και τον μήνα Μάρτιο όπου η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα»
 • Κατώτερη των προσδοκιών και η χθεσινή συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει ήπια άνοδο την ώρα που το ανοδικό ράλι σε Ευρώπη και Αμερική επιταχύνθηκε (αν και μετά το κλείσιμο της εγχώριας αγοράς). Ωστόσο η διαπίστωση αυτή δεν αφορά τους πάντες: μετοχές όπως η ΓΕΚ Τέρνα (+7,56%), Μυτιληναίος (+5,34%), ΔΕΗ (+5,33%) και Motor Oil (+4,20%) έκλεψαν την παράσταση.
 • Με κέρδη έκλεισαν την ημέρα και οι εγχώριες τραπεζικές μετοχές, μακριά ωστόσο από τα υψηλά της ημέρας.
 • Έχει γίνει πολύ ισχυρός «παίκτης» στην αγορά φυσικού αερίου ο Όμιλος Μυτιληναίος και σίγουρα αυτή η συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση του. Αναφέρομαι στη μακροχρόνια συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου έως το 2030 ανάμεσα στον ελληνικό όμιλο και την Gazprom Export, δηλαδή στον εξαγωγικό βραχίονα της Gazprom. «Η μακροπρόθεσμη σύμβαση αυτή θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Mytilineos στην αγορά φυσικού αερίου της περιοχής και θα συμβάλει σημαντικά στη μεγιστοποίηση της απόδοσης των βιομηχανικών μας εγκαταστάσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολιάζοντας το deal το οποίο σιγοψήνονταν εδώ και πολύ καιρό.
 • Την 23η άδεια λειτουργίας ειδικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος η FIRST CAPITAL, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Νικόλαος Μαράντος. Ο κ. Μαράντος έχει πιστωθεί την εξαιρετικά θετική πορεία της ειδικής εκκαθάρισης της Αγροτικής (η οποία πλέον έχει περάσει υπό την διαχείριση του ενιαίου ειδικού εκκαθαριστεί PQH), και μάλιστα σε μια εποχή που οι ανακτήσεις βρίσκονταν σε εντελώς πρωτόγονη κατάσταση στη χώρα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «καμπανάκι» Στουρνάρα στις τράπεζες, οι διευκρινίσεις της Εθνικής και η αντιπολίτευση στον ΟΤΕ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «γρηγορόσημο» για εγγυημένα δάνεια, το «άδειασμα» του Γ. Ζαββού και οι φήμες για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.