ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η παρέμβαση Σταϊκούρα, ο «Ηρακλής» και στο βάθος η ΤτΕ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Κάτι παραπάνω από καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στην υπόθεση «Ηρακλής», η οποία είχε μπει σε επικίνδυνο μονοπάτι. Μπορεί ο κ. Ζαββός, λόγω εμπειρίας και αρμοδιότητας, να ήταν αυτός που δούλεψε το τεχνικό κομμάτι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν είχε την εποπτεία του εγχειρήματος. Εξού και η άμεση αντίδραση.
  • Δεν υπάρχει δημόσια τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα που να μην υπογραμμίζει την ανάγκης άμεσης ενίσχυσης των τραπεζών και θα ήταν αδύνατο για έναν υπουργό οικονομικών να αφήσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στον αυτόματο.
  • Έτσι, μετά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής των τραπεζών αποφασίστηκε το αυτονόητο: ότι το ζήτημα, δηλαδή η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, είναι μείζον εθνικό ζήτημα και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία και η λειτουργικότητα του σχεδίου. 
  • Ξεπερνιούνται έτσι τα προβλήματα και οι τεχνικές αστοχίες που δημιουργούν αμφιβολίες για τη λειτουργικότητα του σχεδίου; Όχι. Συμφωνήθηκε όμως να εξεταστούν σε βάθος οι τεχνικές πτυχές και τα ζητήματα που θέτουν οι τράπεζες ώστε να γίνει μια προσπάθεια να περάσουν κάποιες τεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο που έχει κατατεθεί στην διεύθυνση ανταγωνισμού.
  • Τώρα, στην ερώτηση αν εδώ που είμαστε μπορούν να γίνουν πολλά η απάντηση είναι μάλλον όχι. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι ο «Ηρακλής» θα είναι λειτουργικός όχι όμως με ιδανικούς όρους για τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες τράπεζες ίσως έχουν δυσκολίες να αξιοποιήσουν όσο θα ήθελαν το σχέδιο.
  • Και σε μια τέτοια περίπτωση το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος θα επανέλθει με ορμή στο προσκήνιο...
  • Ο Μπομπ Ντάιαμοντ υπήρξε δαιμόνιος τραπεζίτης, αν και έκλεισε με ρετσινιά την καριέρα του στην Barclay's, αποχωρώντας από τη θέση του CEO όταν άρχισε η έρευνα της Τράπεζας της Αγγλίας για την εμπλοκή στελεχών της τράπεζας στο σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του Libor. Γνωστός έχει γίνει και στα δικά μας πράγματα, από τότε που επένδυσε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ο ίδιος και η ομάδα του, στο στήσιμο της Praxia Bank, της «100% digital τράπεζας», η οποία φιλοδοξεί να φέρει το banking στην digital εποχή.
  • Όμως, ο Ντάιμοντ έχει και πολλές άλλες επενδύσεις. Μία από αυτές είναι στη χρηματιστηριακή του Σίτι, Panmure Gordon, την οποία εξαγόρασε ο Ντάιμοντ για να τη μετατρέψει στην επενδυτική τράπεζα του 21ου αιώνα. Η Atlas Merchant Capital του Ντάιμοντ και της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ έχει επενδύσει πάνω από 60 εκατ. λίρες στη μικρή χρηματιστηριακή εταιρεία, αλλά, όπως διαβάζουμε στους FT, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας υπό τον Ντάιμοντ, η Panmure Gordon έγραψε αισίως ζημιά 24 εκατ. λιρών. Αυτές πρέπει να λέγονται «ζημιές του 21ου αιώνα» στο... κατά Ντάιμοντ ευαγγέλιο.
  • Στο μεταξύ, η Praxia πληροφορούμαστε ότι έχει το αντίθετο πρόβλημα από τις άλλες ελληνικές τράπεζες: έχει τριψήφιο (!) δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (123,7% στο τέλος του '18) και ψάχνει εναγωνίως πελάτες από τον επιχειρηματικό κόσμο για να δώσει δάνεια. 
  • Πάντα καταφέρνει το ελληνικό κύκλωμα καυσίμων να «τσιμπάει» κάτι παραπάνω όταν επικρατεί αναταραχή, όπως συνέβη πρόσφατα με τις επιθέσεις στην Aramco. Βλέποντας κανείς τα στατιστικά που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνει ότι η αμόλυβδη στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,32% στις τρεις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, ενώ στην ευρωζώνη η αντίστοιχη μέση αύξηση ήταν 1,07%. Στο μάτι δεν φαίνεται μεγάλη η διαφορά, αλλά αν σκεφθούμε τους τζίρους που γίνονται στην αμόλυβδη βενζίνη καταλαβαίνουμε ότι βγήκε πάλι καλό μεροκάματο για όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό γίνεται πάντα στις αγορές με ατελή ανταγωνισμό...
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Theodorikakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απωθημένα Θεοδωρικάκου, ο πονοκέφαλος για servicers - fund και η ΔΕΗ

Τι κρύβει η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για ακύρωση του διαγωνισμού για τις ταυτότητες, πώς τα δικαστήρια σταματούν τις πράξεις εκτέλεσης για «κόκκινα» δάνεια, οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ για το α' εξάμηνο και τα γερμανικά μέτρα για το ρεύμα με άρωμα Ελλάδας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ΕΤΕ και οι Σαουδάραβες, το «κάρφωμα» της Total, η Intrakat και ο Αστέρας

Τι συμβαίνει με την Εθνική και τους Σαουδάραβες, το «κάρφωμα» της Total για τις έρευνες στην Κρήτη, οι κυπριακές κινήσεις του CVC, η αντίδραση της Επ. Κεφαλαιαγοράς σε χορηγία της Intrakat και η πώληση βουλγαρικής θυγατρικής της Δέλτα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τσιγκουνιές της Ένωσης Εφοπλιστών, το ριμπάουντ των τραπεζών και η Sunlight

Η χαμηλή προσφορά της Ένωσης Εφοπλιστών για το ακίνητο της ΤτΕ, γιατί δεν θα έχουμε νέο «κύμα» NPLs στις τράπεζες, το «θαύμα» του Π. Γερμανού με την Sunlight, η αντίδραση της Τιτάν και οι παγίδες στα νέα τιμολόγια για το ρεύμα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανησυχία της βιομηχανίας για το αέριο, το μήνυμα Στουρνάρα και οι αγορές

Οι φόβοι των βιομηχάνων για ευρωπαϊκούς περιορισμούς στην παροχή φυσικού αερίου, η παρέμβαση Στουρνάρα υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, η ΓΣ της Μπλε Κέρδος και γιατί σήμερα είναι «μεγάλη» ημέρα για τα χρηματιστήρια.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ρευστότητα των τραπεζών, η περιπέτεια της Δωδώνη και το άδειασμα του Bitcoin

Πώς έγιναν οι ελληνικές τράπεζες πρωταθλήτριες σε ρευστότητα, η διψήφια μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ, η πυρκαγιά που απείλησε το εργοστάσιο της Δωδώνη και το σοκ στους θιασώτες του Bitcoin από τη μεγάλη ρευστοποίηση θέσης της Tesla.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα τραπεζικά παράλογα, η χαμηλή πτήση της AVAX και η ανακωχή στην Ελλάκτωρ

Πώς οι τράπεζες «ματώνουν» για να δανείζουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, γιατί η AVAX έχει ανεκτέλεστο 2,2 δισ. και χρηματιστηριακή αξία μόνο 100 εκατ. ευρώ, το θάψιμο των τσεκουριών στην Ελλάκτωρ και η κρίση στα γαλακτοκομικά.