ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:32:57 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

Το κυνήγι του ρεκόρ στα ομόλογα, ο συνετός «καπετάνιος» και η ήττα της Εθνικής

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Πώς αλλάζουν οι καιροί: έχουν περάσει κάτι παραπάνω από εννιά χρόνια από τον τραυματικό αποκλεισμό της Ελλάδας από την αγορά ομολόγων. Και τώρα -με μεγάλη καθυστέρηση, είναι η αλήθεια- έχουμε φθάσει στο σημείο να βγαίνουμε στην αγορά χωρίς να χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα χρήματα, αφού οι δανειακές ανάγκες είναι ήδη καλυμμένες πλήρως.
  • Γιατί βγαίνουμε; Διότι είναι τόσο χαμηλές οι αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά και τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για «χαρτιά» ευρωζώνης με θετική απόδοση, που θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη η ευκαιρία να γράψουμε ένα ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού. Κανονικό επιτόκιο, από την πρωτογενή αγορά, όχι θεωρητικό της δευτερογενούς αγοράς. Με άλλα λόγια, ο αθλητής κατεβαίνει στο στίβο μόνο για να «κλειδώσει» το ρεκόρ…
  • Η στήλη δεν θα μπει στον πειρασμό να κάνει προβλέψεις για την απόδοση στη νέα δημοπρασία 10ετών. Ας το δούμε εκ του αποτελέσματος, για να χαρούμε. Θα γράψουμε μόνο κάτι που έχει σημασία για όσους παρακολουθούν την αγορά ομολόγων: ο «καπετάνιος» του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο μεθοδικός Δημήτρης Τσάκωνας, που προέρχεται από τα σπλάχνα του Οργανισμού, δεν θα εξαντλήσει όλα τα όρια της αγοράς για να γράψει στη βιτρίνα μια ιδιαίτερα μειωμένη απόδοση, αν και θα μπορούσε να το κάνει. Στο κάτω κάτω, οι επενδυτές «καίγονται» για ομόλογα, εμείς δεν καιγόμαστε για τα λεφτά τους.
  • Όμως, ο Δ. Τσάκωνας θα θελήσει και πάλι να επιβεβαιώσει ότι κινείται προσεκτικά και όχι για να κερδίζει εφήμερες εντυπώσεις. Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι είναι καλύτερα να αφήσεις το επιτόκιο δανεισμού να μην υποχωρήσει στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, αντί να πετύχεις ένα φοβερό ρεκόρ και στην πρώτη αναποδιά να πέσουν οι τιμές, να χάσουν οι επενδυτές και να χαλάσεις το καλό σου όνομα.
  • Αν αυτή η 28σέλιδη δικαστική απόφαση έγραφε στην πρώτη σελίδα της «Άρειος Πάγος», θα συζητούσαμε τώρα για ένα πολύ βαρύ πλήγμα στην Εθνική Τράπεζα. Ευτυχώς για την τράπεζα, η απόφαση με αριθμό 759/2019 εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.
  • Γράφουμε «ευτυχώς» γιατί ο δικαστής έκανε δεκτά τα σημαντικότερα επιχειρήματα των συνταξιούχων της τράπεζας. Για παράδειγμα, δέχθηκε ότι η κάλυψη των ελλειμμάτων του Λογαριασμού Επικούρησης αποτελεί εργοδοτική υποχρέωση της τράπεζας, η οποίοι οφείλει να καλύπτει τα ποσά ολόκληρων των επικουρήσεων του ΛΕΠΕΤΕ.
  • Δέχθηκε, επίσης, ότι η Εθνική Τράπεζα είναι υπεύθυνη για τη μη χρηστή διαχείριση των χρημάτων του ΛΕΠΕΤΕ, η οποία γινόταν από τα εκάστοτε στελέχη της εργοδότριας επιχείρησης, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθεματικά και να διακοπεί η πληρωμή της επικούρησης. Φυσικά, όπως έγραψε στους συνταξιούχους ο δικηγόρος Αλέξανδρος Στρίμπερης, που χειρίστηκε την υπόθεση, η Εθνική έχει ήδη ασκήσει έφεση, που θα συζητηθεί στις 28/01/2020.
  • Εμείς προσθέτουμε ότι η απόφαση που θα κρίνει την έκβαση αυτής της διαμάχης θα εκδοθεί για άλλη αγωγή, από τον Άρειο Πάγο. Η τράπεζα έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι αποκλείεται να χάσει, αλλά καλό είναι να μην προεξοφλούμε δικαστικές αποφάσεις.
  • Και κάτι τελευταίο: Μετά την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ για παραχώρηση τμήματος του λιμένα Αλεξανδρούπολης στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι φυσικό να υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όλα δείχνουν πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει στο τραπέζι και την από κοινού παραχώρηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Και έχει τουλάχιστον έναν σίγουρο επενδυτή! Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται σύντομα η προκήρυξη του διαγωνισμού καθώς η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων έχει πάει ένα χρόνο πίσω σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του Ταμείου.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ένας γίγαντας της Νορβηγίας στην Πειραιώς, το πικρό ποτήρι της ΕΤΕ και η ΛΑΡΚΟ

Η κατά 3,5 φορές υπερκάλυψη της διεθνούς προσφοράς της Πειραιώς χθες, πρώτη ημέρα της αύξησης, η κατήφεια της Εθνικής για την ασφαλιστική, το data room της ΛΑΡΚΟ, οι νέες περιπέτειες του Κ. Χατζηδάκη και η «τρομοκρατία» του ΧΑ στο κλείσιμο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο εκνευρισμός Πατέλη, τα «γκάζια» της Εθνικής και τα χαμόγελα στην Qualco

Πώς η Εθνική ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η έντονη αντίδραση Πατέλη στην κριτική από τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις και ο ρόλος της Qualco στην τιτλοποίηση της ΔΕΗ.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση Μιχαηλίδη, ο φιλόδοξος στόχος της Alpha και το «δώρο» στην Digea

Η ομαλή έξοδος Μιχαηλίδη από την Εθνική και η αναμενόμενη διαδοχή από τον Γκ. Χαρδούβελη, το στοίχημα της Alpha για μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου και η κόντρα του Στ. Μάνου με την ΕΕΤΤ για τα κανάλια.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.