Φώτο: Shutterstock

Το πέπλο αδιαφάνειας της Lidl και το σοβιετικό ανέκδοτο που ταιριάζει γάντι στο ΧΑ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Πώς πάει το Χρηματιστήριο; Μέτρια. Χειρότερα από πέρυσι αλλά καλύτερα από του χρόνου. Η μικρή αυτή παραλλαγή του παλιού σοβιετικού ανεκδότου νομίζω περιγράφει τέλεια την κατάσταση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς την τελευταία δεκαετία -και βάλε.
 • Χθες για παράδειγμα, η αγορά έκλεισε, ασθμαίνοντας, στο +0,67% όταν η Γερμανία ήταν στο +2%. Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για το που βρίσκονται οι διεθνείς αγορές από τις αρχές του έτους και πού εμείς...
 • Ό,τι και να λέμε, στην αγορά δεν υπάρχουν... καύσιμα. Οι επενδυτές δε φαίνεται να πιστεύουν την αγορά, κάτι που αποτυπώνεται στις συναλλαγές. Το ότι το ΧΑ έχει μείνει... θεαματικά πίσω δεν αποτελεί επαρκή λόγο ανόδου. Άλλωστε, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές παραμένουν με μετρητά περιμένοντας να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και στα ελληνοτουρκικά.
 • ΔΕΗ, Mytilineos, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα έκλεισαν με σημαντικά κέρδη στο υψηλό ημέρας (η ΔΕΗ και σε υψηλό 52 εβδομάδων) και ήταν οι μετοχές που κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτη ήταν και η αντίδραση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που από -11,5% έκλεισε στο +0,53% -κάποιες και κάποιοι έβγαλαν καλό μεροκάματο.
 • Περιττό να σημειώσω ότι η σημερινή Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ (όπως και της REDS...) αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πηγές της εταιρίας αναφέρουν ότι ο θόρυβος των τελευταίων ημερών οφείλεται σε κακόπιστα δημοσιεύματα.
 • Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα αποτελέσματα της ΟΠΑΠ στο δεύτερο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα της εταιρίας, σε Ελλάδα και Κύπρο, ήταν κλειστά κατά το μεγαλύτερο μέρος του τριμήνου. Η θετική έκπληξη ήρθε τόσο από την καλύτερη, σε σχέση με αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, «στοιχηματική δραστηριότητα» όσο και από τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους.
 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σούπερ μάρκετ Lidl αποτελούν μια λαμπερή ιστορία επιτυχίας. Μια εταιρεία που ξεκίνησε την λειτουργία της στην Ελλάδα το 1999 και σήμερα φιγουράρει στις τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής με εκτιμώμενο τζίρο πάνω από 1,7 δισ. ευρώ. «Σήμερα η Lidl Ελλάς λειτουργεί 224 καταστήματα και 5 κέντρα logistics και απασχολεί συνολικά περισσότερους από 5.800 εργαζόμενους στην Ελλάδα», μας ενημερώνει το εταιρικό site με υπερηφάνεια.
 • Ωστόσο, πρόκειται και για μια ιστορία αδιαφάνειας, καθώς για κάποιους λόγους η εταιρία έχει επιλέξει, όπως κάνει και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται, να κρατήσει στο σκοτάδι τα μεγέθη της.
 • Η Lidl Ελλάς είναι ένα... μυστηριώδες νομικό πρόσωπο, αφού έχει επιλεγεί εταιρική μορφή που παραπέμπει όχι σε ένα γίγαντα του οργανωμένου λιανεμπορίου, αλλά σε... μπακάλικο: δεν είναι Ανώνυμη Εταιρεία, δεν είναι καν Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, είναι μια απλή Ομόρρυθμη Εταιρεία.
 • Η εταιρεία που ανήκει στον ισχυρό γερμανικό όμιλο Schwarz άρχισε την παρουσία της στην Ελλάδα από τη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, με τη σκέψη ότι εκεί υπήρχαν κάτοικοι που είχαν επιστρέψει από τη Γερμανία όπου ως μετανάστες ήταν πελάτες. Το κατάστημα, όπως και όλο το δίκτυο που αναπτύχθηκε αργότερα πανελλαδικά, ανήκει στην «ταπεινή» εταιρεία Lidl Hellas & Σία ΟΕ και ορισμένοι νόμιζαν ότι από σεμνότητα δεν ίδρυσαν μια «κανονική» Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ), όπως οι άλλοι.
 • Το κίνητρο βέβαια δεν ήταν η σεμνότητα αλλά η αδιαφάνεια.
 • Έτσι, σμερα στα αποτελέσματα που ενοποιεί ο πανίσχυρος όμιλος, η ελληνική αγορά εκπροσωπείται από την «άσημη» Lidl Hellas & Σια O.E, λες και πρόκειται για συνοικιακό μαγαζάκι, παρότι σε αυτήν ανήκουν τα εκατοντάδες καταστήματα και οι άλλες εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρίας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται ενοχλητικές ασχολίες, όπως δημοσίευση ισολογισμών, δήλωση αναλυτικών στοιχείων πωλήσεων, αγορών, τιμών, συνθηκών ανταγωνισμού κ.ο.κ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απάντηση - σπαζοκεφαλιά της ΕΤΕ, η Ελλάκτωρ και η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Η προσπάθεια της Εθνικής να υποβαθμίσει το συμβάν με τις κάρτες, ο καταιγισμός σεναρίων για την Ελλάκτωρ που δεν απασχόλησαν την εποπτική αρχή και το ιστορικής σημασίας γύρισμα στο Χρηματιστήριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δικαστές σε ιδεολογική σύγχυση και η κρίσιμη εβδομάδα για το ΧΑ

Οι δικαστές που θέλουν πλήρη αναστολή λειτουργίας στα δικαστήρια, αλλά όχι και απαγόρευση στις πορείες και η κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων από το Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική αμνησία του ΣΥΡΙΖΑ, το κακό τρίμηνο της Aegean και η φτώχεια των ΑΧΕ

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί που ξέχασαν την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς με 0,003 ευρώ, οι κακές εκπλήξεις στις αερομεταφορές το καλοκαίρι και οι χρηματιστές που ζουν με ψίχουλα.