ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα ραντεβού της ΤτΕ για την bad bank, το ερωτηματολόγιο της Εθνικής και ο λαβύρινθος της Vivartia

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Σήμερα ολοκληρώνονται οι συναντήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος με τις διοικήσεις των τραπεζών για την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου της για τη δημιουργία bad bank. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται σε ξεχωριστές συναντήσεις, όπου επιτελείο της ΤτΕ αναλύει το σχέδιο για τη δημιουργία της bad bank και για σήμερα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις με την διοίκηση της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς. Προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η παρουσίαση του σχεδίου στις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Attica Bank ενώ η αυλαία των παρουσιάσεων άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα στην διοίκηση της Alpha Bank.
  • Και ποια είναι η ανταπόκριση των τραπεζών; Σαφέστατα θετική. Το σχέδιο έχει πολύ  νόημα, «το καταλαβαίνουν» για να το πούμε πιο λιανά και φαίνεται ότι έχει σαφώς όφελος.
  • Ωστόσο, στις παρουσιάσεις έμφαση δόθηκε στο γενικό πλαίσιο αρχών και όχι στις τεχνικές παραμέτρους, οι οποίες και θα κρίνουν το λογαριασμό. Και οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι περισσότερο θέμα της κυβέρνησης.
  • Στις θυρίδες της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τους, οι υπάλληλοι της Εθνικής βρήκαν ένα ερωτηματολόγιο. Όπως συνηθίζεται διεθνώς, σε μεγάλους ομίλους, η διοίκηση της τράπεζας κάλεσε το προσωπικό να δώσει (προαιρετικά) απαντήσεις για την εργασιακή του εμπειρία στην Εθνική, ώστε να γίνει η τράπεζα «ακόμη καλύτερη».
  •  Πολλές ερωτήσεις ζητούσαν σχολιασμό των πρακτικών της διοίκησης: «Εμπιστεύεστε τη διοίκηση»; «Θέτει βιώσιμους στόχους»; «Έχει συνέπεια λόγων και πράξεων»; «Αντιμετωπίζει ισότιμα τους εργαζόμενους»; «Είναι δίκαιες οι αποδοχές σας; Αντανακλούν την ποιότητα της εργασίας σας»; Και άλλα πολλά τέτοια ερωτήματα, που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα τα απαντούσαν οι υπάλληλοι αν αισθάνονταν απόλυτα ελεύθεροι να εκφράσουν τη γνώμη τους.
  • Πολλοί υποψιάζονται, πάντως, ότι μέσα σε αυτό το ογκώδες ερωτηματολόγιο, η σπουδαιότερη ερώτηση ήταν αυτή που κρυβόταν στο τέλος και με την οποία ζητήθηκε να εκφράσουν οι εργαζόμενοι τη γνώμη τους για την τηλεργασία. Ο Παύλος Μυλωνάς δεν έχει κρύψει, από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού, ότι βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσα την προοπτική επέκτασης της τηλεργασίας στην Εθνική. Ίσως, λοιπόν, όπως λένε οι πιο καχύποπτοι, να έχει σοβαρούς λόγους που θα ήθελε να αποσπάσει και θετικές γνώμες από το προσωπικό για την τηλεργασία, μέσα από αυτή την εσωτερική «δημοσκόπηση».
  • Αν και πολλοί άνθρωποι κοντά στη MIG, διατυπώνουν την πεποίθηση ότι το deal με την CVC για την πώληση της Vivartia είναι σε πολύ καλό δρόμο και σύντομα θα ολοκληρωθεί, ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σύνθετη. Κάτω από την Vivartia υπάρχουν δεκάδες θυγατρικές, με δεκάδες δάνεια και ένα ατελείωτο πλέγμα συναλλαγών με collateral που συνθέτουν ένα πραγματικό λαβύρινθο.
  • Διορθωτικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής σημειώθηκαν στον πτωχευτικό σε μια προσπάθεια να απαντηθούν οι πολλές ανησυχίες που έχουν διατυπώσει οι τράπεζες. Οι αλλαγές έγιναν στην κατεύθυνση του περιορισμού της περιμέτρου των ενήμερων δανειοληπτών που μπορούν να κάνουν χρήση του νέου πλαισίου. Οι αλλαγές δεν είναι ασήμαντες, ωστόσο τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι ο περιορισμός της περιμέτρου είναι μικρός ενώ οι σχετικές διατάξεις επιδέχονται αρκετές αναγνώσεις.
  • Για το νέο πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους θα πραγματοποιηθεί σήμερα διαδικτυακή συζήτηση στη Βουλή με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς. Θα συμμετέχει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (Γ. Χατζηνικολάου, Στ. Ιωάννου και Χ. Απαλαγάκη) καθώς και η Ένωση Διαχειριστών Ελλάδος (Τ. Πανούσης και Σπ. Ανδρίτσος).
  • Είναι γεγονός η πρώτη τιτλοποίηση επί ελληνικού εδάφους από το 2010, που «πιάνει» την επενδυτική βαθμίδα. Τράπεζες δεν το έχουν καταφέρει ως τώρα, αλλά το πέτυχε η Olympic, η κοινή εταιρεία του τουρκικού ομίλου Κοτς και της Avis Budget Group, που λειτουργεί στην Ελλάδα τη γνωστή εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων Avis Budget. Η Olympic τιτλοποίησε συμβάσεις μίσθωσης αυτοκινήτων αξίας 186,4 εκατ. ευρώ για να αντλήσει 130 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,4% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, την EBRD και ένα θεσμικό επενδυτή από την Ολλανδία. Η τιτλοποίηση βαθμολογήθηκε από την Fitch και την S&P με «BBB+». Καθόλου άσχημα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέρασε» από το Δ.Σ. της ΕΤΕ το deal με την Evo, τα χαμόγελα για την ΕΚΤ και η Ελλάκτωρ

Η οριστικοποίηση της συνεργασίας Εθνικής - Evo στον τομέα των καρτών, τα χαμόγελα στην ΤτΕ για τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, οι προσδοκίες των Ολλανδών για έξοδο των εφοπλιστών από την Ελλάκτωρ και η ανησυχία του Χ. Μπρουμίδη της Vodafone για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δύσκολες εθελούσιες της ΕΤΕ, η επίθεση Τζάκρη στην ΤτΕ και η ΑΜΚ της Aegean

Πώς προσπαθεί η διοίκηση Μυλωνά να αυξήσει τη συμμετοχή στην εθελούσια έξοδο, τι κρύβει ο εκνευρισμός της Θ. Τζάκρη και γιατί ανακάμπτει η μετοχή της Aegean πριν την αύξηση κεφαλαίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το τέλος της εμπλοκής της ΤτΕ με τα «κόκκινα» και η μεγάλη εβδομάδα για MIG

Πώς έφθασαν ως το Χρηματιστήριο Αθηνών οι παγωμένοι άνεμοι από το Τέξας, με ποιο τρόπο σηματοδότησε ο Γ. Στουρνάρας τη λήξη της πρωτοβουλίας του για τα «κόκκινα» δάνεια και οι ειδικοί όροι στο διαγωνισμό για ΔΕΔΔΗΕ.