ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Η αισιοδοξία για την Εθν. Ασφαλιστική, το ακριβό πόρισμα για την MLS και η αντίδραση της Motor Oil

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Με τη λακωνική αυτή φράση σχολίασε το φλέγον αυτό θέμα, για την Εθνική Τράπεζα, καλά πληροφορημένη πηγή. Λέγεται ότι η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ζητήσει βελτιωμένη προσφορά από το fund CVC και, αν αυτή έρθει, τότε προς το τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της τράπεζας για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
  • Αν είναι έτσι, έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η βελτιωμένη προσφορά έχει να κάνει με το τίμημα, που οι πληροφορίες τοποθετούν στη ζώνη 440 – 450 εκατ. ευρώ ή με διάφορες άλλες τεχνικές πτυχές (όπως οι εγγυήσεις που απαιτεί ο αγοραστής από την «μαμά» εταιρία) οι οποίες στην πραγματικότητα είναι πιο σημαντικές από το τίμημα.
  • Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αισθητή βελτίωση της προσφοράς του CVC, τότε η ΕΤΕ πιθανότατα θα ενεργοποιήσει το plan "b", την εισαγωγή των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο, κίνηση που εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει καλύτερη αποτίμηση.
  • Αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης στο χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, κυρίως για τις ρυθμίσεις που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση. Ο υπουργός υποσχέθηκε σημαντικές αλλαγές και μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής, ωστόσο οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουν να δουν τις διατάξεις. Μέχρι τότε κρατούν μικρό καλάθι.
  • Τι κοινό έχουν ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ένας Έλληνας αγρότης και ένας Έλληνας μισθωτός; Ότι είναι όλοι βιοπαλαιστές. Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο αλλά δυστυχώς δεν είναι. Είναι η εγχώρια πραγματικότητα. Διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΑΑΕΔΕ, το 74,5% των φορολογούμενων με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώνουν έως 10.000 ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους αγρότες είναι στο 95,66%. Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι μισθωτοί, με την πλειοψηφία ωστόσο να δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα, καθώς το 51,87% δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
  • Το είδαμε με την Folli Follie, αργότερα με την Creta Farms, τώρα με την MLS Πληροφορική. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητάει έναν έλεγχο από εταιρεία ορκωτών, ο έλεγχος γίνεται και στο τέλος η εισηγμένη δηλώνει ότι δεν έχει λεφτά να πληρώσει τον ελεγκτή για να πάρει το πόρισμα! Αυτή τη δικαιολογία χρησιμοποίησε και ο νέος CEO της MLS, μιλώντας στους ομολογιούχους: η εταιρεία δεν έχει 80.000 ευρώ να πληρώσει την Deloitte για το πόρισμα. Δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν, βέβαια, οι ομολογιούχοι ότι ο βασικός μέτοχος, Ιωάννης Καματάκης, δεν έχει ρευστότητα για να κάνει μια ταμειακή διευκόλυνση στην MLS και να παραδοθεί, επιτέλους, το πόρισμα που θα ρίξει φως στη διαχείριση που έγινε επί των ημερών του, και ιδιαίτερα στο «φουσκωμένο» κονδύλι των άυλων στοιχείων ενεργητικού.
  • Άραγε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που έχει δώσει την εντολή να διενεργηθεί ο έλεγχος, τι λέει για όλα αυτά; Μάλλον δεν χρειάζεται να πει τίποτα καθώς είναι βέβαιο ότι κάπου θα υπάρχει ένας νόμος ή μια διάταξη που θα λέει ότι αυτό δεν είναι δουλειά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οπότε όλα καλά.
  • Δυναμική ήταν η αντίδραση για τη μετοχή της Μotor Oil χθες, παρά το γεγονός ότι το γενικότερο κλίμα δεν ήταν θετικό. Με ένα +3,18% η μετοχή επανήλθε πάνω από τα 9 ευρώ. Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα η στήλη, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι που τροφοδοτούν την πίεση στην μετοχή, ωστόσο τιμές χαμηλότερες των 9 ευρώ αντιστοιχούν σε αποτίμηση μικρότερη του 1 δισ. ευρώ για ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στην ΝΑ Ευρώπη.
  • Σε μια κακή ημέρα για την αγορά, η μετοχή της Intralot έκλεισε χθες, με άνοδο 8,46%, στα 0,141 ευρώ, τιμή που αποτελεί υψηλό 30 ημερών και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το υψηλό τριμήνου (0,148). Η πιο πεζή εκδοχή για να εξηγηθεί αυτή η «αναλαμπή» λέει ότι ήταν μια τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση, καθώς η μετοχή βρίσκεται από τις 12 του μήνα στην... κατηφόρα, έχοντας υποχωρήσει από τα 0,139 στα 0,116 ευρώ. Επειδή, όμως, δεν συνηθίζονται τέτοιες τεχνικές αντιδράσεις σε κακές συνεδριάσεις, οι πιο «πονηρεμένοι» υποθέτουν ότι ίσως πλησιάζει η από καιρό εξαγγελθείσα συμφωνία με τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του χρέους. Άλλωστε, ανοδικά κινούνται εδώ και αρκετό καιρό και οι τιμές των δύο ομολόγων της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία με τους ομολογιούχους έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά και η εταιρεία δεν έχει την πολυτέλεια άλλης αναμονής.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Εθνική Ασφαλιστική, η δίκη της ΔΕΠΑ και η χαλαρότητα στα αεροδρόμια

Το σίριαλ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η επιτάχυνση στον πτωχευτικό, η αλήθεια για τις πιθανές απώλειες της ΔΕΠΑ, η «εξέγερση» των φτωχών στη Wall Street και πώς «νίκησαν» τον κορονοϊό στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση στην Alpha Bank, το buyback της ΔΕΗ και η νέα σύμβαση στην Πειραιώς

Πώς η Alpha επανέρχεται σε ηγετική θέση στα επιχειρηματικά δάνεια, σε ποιο εύρος τιμών θα αγοράσει ίδιες μετοχές η ΔΕΗ, γιατί είναι win-win η εργασιακή σύμβαση στην Τρ. Πειραιώς και η εξαγορά της EVO Payments μετά το deal με την Εθνική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απρόσμενα συγχαρητήρια στις τράπεζες και οι προβληματισμοί για ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Πώς Eurobank και Εθνική κέρδισαν τις καρδιές των αναλυτών, τι προβληματίζει τον Τζoν Πόλσον και τη γαλλική SUEZ στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και πώς «άλλαξαν πίστα» οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη Mytilineos.