ΓΔ: 899.48 0.23% Τζίρος: 22.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:09:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Το σχόλιο της Moody's για την Πειραιώς και τα πρόστιμα της Κεφαλαιαγοράς

Γιατί βγαίνει κερδισμένη η Πειραιώς από τη μετατροπή των CoCos, ποια είναι τα «ψιλά γράμματα» του σχεδίου διάσωσης της Aegean και οι απελπιστικές καθυστερήσεις της Επ. Κεφαλαιαγοράς.
 • Πιστωτικά θετική για την Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζει ο οίκος Moody's την επικείμενη μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Όπως σημειώνει ο οίκος, θα ενισχυθεί με 2 δισ. ευρώ η βασική κεφαλαιακή επάρκεια και η τράπεζα θα έχει μεγαλύτερο «μαξιλάρι» κεφαλαίων για να απορροφήσει ζημιές από τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της. Πρόσθετη ενίσχυση των κεφαλαίων, κατά 495 εκατ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2022, θα έχει η Πειραιώς από την εξοικονόμηση των τόκων που θα πλήρωνε τα επόμενα χρόνια για τα CoCos. Η Moody's κάνει και μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: παρότι το μερίδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αυξηθεί στο 61%, ο οίκος δεν θεωρεί ότι αυτό συνιστά κρατικοποίηση, επειδή δεν θα γίνουν μεταβολές στη διοίκηση. Τονίζει, πάντως, την ανάγκη να επανέλθει σε ιδιώτες μετόχους η τράπεζα το συντομότερο, για να αποφευχθεί επιρροή του κράτους στην εταιρική διακυβέρνηση και την πολιτική χορήγησης δανείων.  
 • Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου από την Τράπεζα Πειραιώς, λόγω των πρόσφατων και πολύ πυκνών εξελίξεων στην τράπεζα. Τα αποτελέσματα θα είναι καλά, δεδομένων των συνθηκών, ωστόσο η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις για την επιτάχυνση του βηματισμού της τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 • Η διοίκηση της τράπεζας θα παρουσιάσει έναν ανανεωμένο οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με πιο φιλόδοξους στόχους. Ένα είναι βέβαιο: ότι ο όλος σχεδιασμός θα στηρίζεται σε οργανικές κινήσεις και δεν θα υπάρξει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου.
 • Αύριο ανακοινώνει η Aegean τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου - 9μήνου, αλλά τα βλέμματα επενδυτών και αναλυτών δεν θα είναι στραμμένα στα ίδια τα αποτελέσματα, αλλά στο σχολιασμό από τη διοίκηση του σχεδίου που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για διάσωση του αερομεταφορέα με κρατικά κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ, υπό τον όρο ότι θα εισφέρουν άλλα 60 εκατ. ευρώ οι μέτοχοι. Η είδηση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Πρόσφατα το Business Daily επισήμαινε ότι η Aegean πετάει σε καταιγίδα με «καμένα» το 60% των κεφαλαίων της, τα οποία θα πέσουν κάτω και από τα 100 εκατ. ευρώ μετά την εγγραφή των ζημιών του γ’ τριμήνου, έναντι 328,4 στην αρχή της χρήσης.
 • Πολύ σημαντικό για την επενδυτική αξιολόγηση της μετοχής είναι να εξηγηθεί ο μηχανισμός αυτής της κρατικής ενίσχυσης. Το Δημόσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, έχει ζητήσει από την Κομισιόν να μην πάρει απευθείας μετοχές για τα 120 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει, αλλά να λάβει warrants (δικαιώματα) για απόκτηση μετοχών σε μελλοντικό χρόνο και σε χαμηλή τιμή. Εν προκειμένω, θα έχουν μεγάλη σημασία οι όροι αυτών των warrants, από τους οποίους θα εξαρτηθεί το πόσο πιθανό και σε ποιο βαθμό είναι να υποστούν αραίωση (dilution) της συμμετοχής τους στο μέλλον οι ιδιώτες μέτοχοι. Επίσης, θα πρέπει να δούμε όχι μόνο αν η Κομισιόν θα εγκρίνει την ενίσχυση, αλλά και ποιους άλλους όρους ενδέχεται να επιβάλει στην Aegean (η Lufthansa, για παράδειγμα, υποχρεώθηκε να παραχωρήσει slots σε ανταγωνιστές). Όσο για τα 60 εκατ. ευρώ που καλούνται να εισφέρουν οι μέτοχοι της Aegean, πρόκειται για μάλλον μικρό ποσό, σε σχέση με τις κεφαλαιακές πιέσεις που έχει δεχθεί η εταιρεία και, εκτός απροόπτου, δεν θα είναι δύσκολο να καλυφθεί.
 • Την περασμένη Παρασκευή, μερικές εβδομάδες πριν γιορτάσουμε την είσοδο στο έτος 2021, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θυμήθηκε να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα από 20.000 ευρώ στην Alpha Bank και στην Eurobank για την παράβαση, στην οποία φέρονται ότι υπέπεσαν το σωτήριο έτος 2015!
 • Η παράβαση, όπως πληροφορείται η στήλη, ήταν ότι οι δύο τράπεζες ενημέρωσαν πρώτα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα στοιχεία που αφορούσαν τις επικείμενες, τότε, αυξήσεις κεφαλαίου και στη συνέχεια ενημέρωσαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το επενδυτικό κοινό. Με την αυστηρή ερμηνεία που έκαναν οι νομικοί της Ε.Κ., αυτό συνιστά γνωστοποίηση προνομιακής πληροφορίας, συνεπώς επιβλήθηκε στις δύο τράπεζες το προαναφερθέν χρηματικό πρόστιμο.
 • Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, το ερώτημα είναι: Πώς μπορεί να πάρει κάποιος στα σοβαρά μια εποπτική αρχή που κάνει πέντε χρόνια να αποφασίσει για μια τυπική παράβαση;
 • Στις παλιές εποχές της οδού Σοφοκλέους, καθημερινά ακούγονταν ιστορίες για μεγάλα deal με «οχήματα» και συχνά αρκετοί ευκολόπιστοι επενδυτές έμεναν με τον «μουτζούρη». Θυμηθήκαμε εκείνες τις εποχές με αφορμή όσα συμβαίνουν με την Εριουργία Τρία Άλφα (εισηγμένη στην Κύρια Αγορά) και την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για την εξαγορά της από την Diversa (εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά και τελούσα σε αναστολή διαπραγμάτευσης). Η Τρία Άλφα ανακοίνωσε πρώτη ότι υπήρξε ένα σχετικό μνημόνιο το καλοκαίρι, αλλά δεν εκπληρώθηκε η υποχρέωση για due diligence εντός 60 ημερών και, έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει.
 • Την Παρασκευή, όμως, η Diversa παρουσίασε την υπόθεση πολύ διαφορετικά σε δική της χρηματιστηριακή ανακοίνωση, όπου έλεγε ότι θα προχωρήσει το due diligence και η διαπραγμάτευση για την εξαγορά της Τρία Άλφα, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου που θα κάνει η Diversa, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Την αύξηση ενδιαφέρεται να καλύψει η GEO ENERGY INSTITUTE INC. Σημειώνουμε ότι η GEO ENERGY INSTITUTE, σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία που είναι διαθέσιμα δημόσια, είναι μια καναδική, ατομική επιχείρηση, του Καναδού ελληνικής καταγωγής, Πίτερ Βενιέρη.
 • Σε κάθε περίπτωση, επειδή τα νερά έχουν θολώσει πολύ και ένα deal που εμφανίζεται «πεθαμένο» μετά από λίγες ημέρες παρουσιάζεται σαν «ζωντανό», μάλλον θα πρέπει να επιληφθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να δώσει και η Εριουργία Τρία Άλφα τη δική της εκδοχή για να διαπιστωθεί αν συμπίπτει με όσα ανακοίνωσε η Diversa.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Ανδρεάδης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η καυτή πατάτα της Αμοργού, η αισιοδοξία Ανδρεάδη για τον τουρισμό και η στροφή της ΕΚΤ

Το αγαπημένο σπορ της μετάθεσης ευθυνών για τις παράνομες πολυκατοικίες στην Αμοργό, η πρόβλεψη Ανδρεάδη για τουριστικά έσοδα στο 50% του 2019 και η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το λειψό «ευχαριστώ» του Ευτ. Βασιλάκη, οι υπογραφές για Ελληνικό και η Ελλάκτωρ

Πώς ο πρόεδρος της Aegean επιχείρησε να παρουσιάσει την κρατική ενίσχυση ως επένδυση, η πανηγυρική τελετή για το Ελληνικό, η απόφαση της Alpha Bank να μην ορίσει κατώτατο όριο τιμής και το νομικό μπλέξιμο στην Ελλάκτωρ.
Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρωτας Βρυξελλών για Ελλάδα, ο δαίμων της τεχνολογίας και το «ιππικό» στην Alpha

Οι απροσδόκητοι ύμνοι των κοινοτικών αξιωματούχων για την Αθήνα, πώς ο δαίμων της τεχνολογίας «χτύπησε» στην παρουσίαση του Ελλάδα 2.0, το «σκούπισμα» μετοχών της Alpha Bank και η δικαίωση του Α. Γεωργίου.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αφωνία της Aegean για Λασκαρίδη, οι γκρίνιες στην ΕΥΔΑΠ και η χαμηλή πτήση ΑΔΜΗΕ

Οι απαξιωτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Aegean για την κυβέρνηση, όταν η εταιρεία επιβιώνει χάρη σε κρατικές ενισχύσεις, οι αναθέσεις έργων της ΕΥΔΑΠ και η πτωτική πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ.