ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Φωτο: Sotiris Dimitropoulos / POOL

Η κ. Κεραμέως, το AstraZeneca, το μήνυμα Στουρνάρα και οι ιδιωτικοποιήσεις

Η ανησυχία των τραπεζών για το επικοινωνιακό κρεσέντο για Γέφυρα ΙΙ, γιατί ο διοικητής της ΤτΕ δείχνει αυξήσεις κεφαλαίου, η σιωπή της υπουργού Παιδείας για το AstraZeneca και η μετάθεση των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Με μια μικρή ανησυχία υποδέχθηκαν οι τράπεζες τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ. Η ανησυχία δεν πηγάζει τόσο από το σχετικό νομοσχέδιο όσο από το επικοινωνιακό κρεσέντο περί «κουρέματος δανείων» και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν προσδοκίες που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Χθες, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξετάστηκε το σχετικό σχέδιο νόμου και οι τράπεζες απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών κάποιες, τεχνικής υφής, παρατηρήσεις.
  • Όπως μεταφέρουν στη στήλη τραπεζικά στελέχη, στην ουσία όλα όσα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα στην πράξη ήδη προσφέρονται από τράπεζες και servicers στους δανειολήπτες. Η μεγάλη ανησυχία των τραπεζών ήταν το πρόγραμμα να περιλάβει και τα ενήμερα δάνεια κάτι που δεν έγινε. 
  • Με μια λιτή αλλά ξεκάθαρη δήλωση, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός έκανε γνωστό τον εμβολιασμό του και με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca, «χωρίς επιφυλάξεις και υποσημειώσεις, με εμπιστοσύνη στις επιστημονικές συστάσεις», όπως τόνισε. Ο κ. Ξανθός δεν είναι ο μόνος πολιτικός που με πράξεις προσπαθεί να διαλύσει τη δυσπιστία που έχει αναπτυχθεί για το εμβόλιο της AstraZeneca. Το ίδιο έκανε προ ημερών και o δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας κατά τον εμβολιασμό του με την πρώτη δόση: «AstraZeneca χωρίς δισταγμό. Μην κάθεστε, μην το σκέφτεστε».
  • Αντίθετα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που εμβολιάστηκε πριν λίγες ημέρες περιορίστηκε σε μια πολύ γενική δήλωση χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο «μεγάλο δώρο της επιστήμης υπέρ της ζωής», χωρίς να αναφέρει ποιο εμβόλιο έκανε. Ίσως πρόκειται για παράλειψη, μια ατυχέστατη παράλειψη, καθώς χάθηκε μια ψήφος εμπιστοσύνης για το εμβόλιο της AstraZeneca από έναν νέο άνθρωπο και μια επιδραστική πολιτικό.
  • Εκτός βέβαια και αν η κ. Κεραμέως ακολούθησε την έμμεση προτροπή του Αλέξη Τσίπρα προς τους νέους να αποφύγουν το εμβόλιο που ξεστοκάρει η κυβέρνηση, δηλαδή το AstraZeneca. Κάτι που ασφαλώς δεν πιστεύουμε. Άλλωστε στην ηλικιακή ομάδα της κυρίας υπουργού δεν υπήρχε δυνατότητα να επιλέξει κανείς το εμβόλιο που θα κάνει: προβλεπόταν μόνο AstraZeneca.
  • Ως μήνυμα προς ένα πολύ περιορισμένο αριθμό αποδεκτών, τις συστημικές τράπεζες, ερμηνεύεται η πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, περί εξαιρετικής συγκυρίας για την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών. Όταν ο διοικητής της ΤτΕ μιλά περί ενίσχυσης τραπεζικών ισολογισμών δεν εννοεί πολλά πράγματα: αναφέρεται στη ρευστότητα και τα εποπτικά κεφάλαια. Και, δεδομένου ότι από πλευράς ρευστότητας οι εγχώριες τράπεζες (όπως και όλες οι τράπεζες στην Ευρώπη) κολυμπάνε στο χρήμα, δεν μένουν και πολλές αμφιβολίες ότι ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται ουσιαστικά στην ανάγκη ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων.
  • Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει συστηματικά εδώ και πολύ πολύ καιρό τα «δίδυμα» προβλήματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, η δραστική αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Είναι προφανές ότι ο επόπτης επιθυμεί μεγαλύτερες και δραστικότερες κινήσεις με στόχο την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και ταυτόχρονα βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών με τη μείωση της συμβολής των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, δείχνοντας στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τις αγορές και το παράθυρο ευκαιρίας που διαμορφώνει η εξαιρετικά θετική συγκυρία για την άντληση κεφαλαίων.
  • Το μήνυμα του κ. Στουρνάρα, αν και είναι αυτό που λένε «ηχηρό και ξεκάθαρο», ωστόσο είναι πολύ αμφίβολο αν φτάνει στα τόσο ταλαιπωρημένα αυτιά των μετόχων των τραπεζών, οι οποίοι, παρά την ανάκαμψη του κλάδου, εξακολουθούν να «γράφουν» σημαντικές απώλειες σε σχέση με τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2015 στο πλαίσιο της 3ης ανακεφαλαιοποίησης.
  • Και, μιας ο λόγος περί εξαιρετικής συγκυρίας και ρευστότητας χωρίς προηγούμενο στο παγκόσμιο σύστημα, μια απορία: γιατί η κυβέρνηση μεταθέτει για αργότερα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων; Περιμένει ακόμα καλύτερη διεθνή συγκυρία; Περισσότερη ρευστότητα παγκοσμίως; Ποντάρει σε καλύτερες τιμές με την οικονομία να βρίσκεται σε ανάπτυξη; Ή απλά η πανδημία αποτελεί μια καλή ευκαιρία να πάνε διάφορα προς τα πίσω, μεταξύ αυτών και οι ιδιωτικοποιήσεις;
  • Στα χρόνια του μνημονίου, η πρακτική ήταν γνωστή: οι τροϊκανοί επέβαλαν κάποια μέτρα, εμείς λέγαμε «ναι» σε όλα και στο τέλος εφαρμόζαμε όσα θέλαμε και όσα μπορούσαμε -με συνέπεια να γίνει η Ελλάδα η μοναδική χώρα που χρειάστηκε τρία μνημόνια για να βγει από την κρίση. Μια από αυτές τις μνημονιακές υποχρεώσεις ήταν και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ: από τότε που καταρτίστηκε το πρώτο σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, τα ΕΛΠΕ μπήκαν στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, παρότι όλες οι κυβερνήσεις ήταν απρόθυμες να προχωρήσουν σε αυτή τη συναλλαγή. Τα χρόνια πέρασαν, η τελευταία αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, και ήλθε το υπουργικό συμβούλιο να επισημοποιήσει ότι η ιδιωτικοποίηση παγώνει επ’ αόριστον. Στο νέο πρόγραμμα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται η τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια και η αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης του 35% των ΕΛΠΕ, αλλά η στήλη «επόμενα βήματα» έχει μείνει κενή. Προφανώς γιατί η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει «επόμενα βήματα», πολύ περισσότερο όταν δεν αισθάνεται πλέον ιδιαίτερη πίεση από τους δανειστές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανησυχία της βιομηχανίας για το αέριο, το μήνυμα Στουρνάρα και οι αγορές

Οι φόβοι των βιομηχάνων για ευρωπαϊκούς περιορισμούς στην παροχή φυσικού αερίου, η παρέμβαση Στουρνάρα υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, η ΓΣ της Μπλε Κέρδος και γιατί σήμερα είναι «μεγάλη» ημέρα για τα χρηματιστήρια.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τηλε-συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών και η καναδική σύμπτωση στην Folli

Τι συζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο νέος νόμος του ΤΧΣ, πού οφείλονται οι αντιδράσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στην υπόθεση της Folli Follie.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
Giorgos Pitsilis, AADE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τηλεαστέρας υποψήφιος διοικητής ΑΑΔΕ, η Ελευθεροτυπία και οι «φευγάτοι» Ιταλοί

Δημοσιογράφος καναλιού ανάμεσα στους υποψήφιους αντικαταστάτες του Γ. Πιτσιλή, τα σενάρια για Hellenic Train και Ιταλούς, το «φρένο» στην Ελευθεροτυπία, τα ζόρια του Ant1+, ο Τζ. Κουτσολιούτσος ως CEO περιορισμένης ευθύνης και η πρώτη διάφανη TV.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.