ΓΔ: 895.34 0.27% Τζίρος: 21.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:34:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η μεγάλη «επένδυση» της Jumbo και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι Superman

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Με μια πραγματικά θεαματική επενδυτική κίνηση ανταποκρίθηκε η διοίκηση της Jumbo στην κινητοποίηση της κυβέρνησης για νέες επενδύσεις. Τι θα κάνει; Θα αλλάξει... το εταιρικό ημερολόγιο! Δεν πρόκειται για αστείο. Όπως ανακοίνωσε χθες, πολύ σοβαρά η διοίκηση της εταιρίας: «Ανταποκρινόμενη στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να κινητροδοτήσει επενδύσεις και αναπτυξιακές στρατηγικές, η διοίκηση του Ομίλου πρότεινε την ταύτιση της εταιρικής χρήσης με το ημερολογιακό έτος, ώστε η εταιρεία να μην υστερήσει χρονολογικά έναντι των υπολοίπων εισηγμένων εταιρειών ως προς την αναγγελθείσα νέα αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης». Τι σημαίνει αυτό; Για όσους τυχόν δεν κατάλαβαν, η εταιρία συνεχίζει στην ανακοίνωσή της, η οποία απεστάλη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ότι: «Αυτό σημαίνει ότι η εταιρική χρήση θα ξεκινά τον Ιανουάριο κάθε χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους». Απλούστερα, δεν θα λήγει το οικονομικό έτος για την Jumbo τον Ιούνιο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά τον Δεκέμβριο. Αν συνεχίσουν και οι άλλοι επιχειρηματίες με τέτοιες εντυπωσιακές επενδυτικές κινήσεις κινδυνεύουμε να πνιγούμε σε τσουνάμι επενδύσεων.
  • Για να μην αδικώ όμως την καλή εταιρία, ξαναδιαβάζοντας την ανακοίνωση, σχηματίζω την εντύπωση ότι η φράση απλά δεν βγάζει νόημα. Τώρα τι είχε στο μυαλό του ο άνθρωπος που έγραψε την ακατανόητη αυτή ανακοίνωση, ποια είναι η σχέση του με τα ελληνικά και το γραπτό λόγο και ποιοι άλλοι την είδαν και την ενέκριναν είναι μια άλλη ιστορία, πιθανότατα ενδεικτική του επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης μιας εταιρίας με κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. ευρώ!
  • Συχνές, συχνότατες για την ακρίβεια, είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων προς τις τράπεζες για την εξεύρεση λύσεων σε σειρά εταιριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερδανεισμού. Μάλιστα, πολλές φορές τις αρχικές παρεμβάσεις διαδέχονται πιέσεις. Το ενδιαφέρον είναι αξιέπαινο, και η κινητοποίηση σε ένα βαθμό δικαιολογημένη, ωστόσο θέλει μια κάποια προσοχή. Διότι υπάρχουν καλές εταιρίες που βρίσκονται εξαιτίας της κρίσης σε δύσκολη θέση, ωστόσο υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις: εταιρίες με μεγάλα προβλήματα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός αγοράς εδώ και πολλά χρόνια, άλλες που είχαν μετατραπεί σε... ΑΤΜ των μετόχων, άλλες που το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τα δάνεια αλλά η κακοδιαχείριση κ.α. Και στο κάτω κάτω της γραφής δουλειά μιας κυβέρνησης δεν είναι να κάνει τον Superman, σπεύδοντας να λύσει προβλήματα όπου ανακύπτουν, αλλά να εξασφαλίσει ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο, ένα αποτελεσματικό νομικό και δικαστικό σύστημα, διαδικασίες και κανόνες που θα λειτουργούν αποτελεσματικά. Όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. 
  • Να ένα ωραίο κόλπο για γρήγορη μείωση προσωπικού: πολυεθνική φαρμακευτική συμφώνησε να φύγει το 70% του προσωπικού της με γερή αποζημίωση, που υπερβαίνει αρκετά τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης. Ως εδώ, το πρόγραμμα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι ένα τυπικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ταυτόχρονα, όμως, η εταιρεία συμφώνησε με τους αποχωρούντες υπαλλήλους να τους δηλώσει στην Εργάνη ως απολυθέντες, ώστε, εκτός της καλής αποζημίωσης, να εισπράξουν και τα προβλεπόμενα επιδόματα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να περάσει στην ιστορία ως πρόγραμμα εθελουσίας... απόλυσης και να αποτελέσει μια μεγάλη καινοτομία για να περνούν... γλυκά οι μαζικές απομακρύνσεις υπαλλήλων. Δυστυχώς για τους εφευρέτες, όμως, έγινε γνωστή αρμοδίως η... ματσακονιά με τις εικονικές απολύσεις και μάλλον θα χρειασθεί να τις πάρουν πίσω, για να μην θεωρηθεί ότι προκαλείται με αθέμιτο τρόπο ζημιά στον ΟΑΕΔ. Έτσι είναι, σε αυτό τον τόπο όσοι έχουν καλές ιδέες τιμωρούνται...   
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Καραθανασόπουλος, ΚΚΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τράπεζες φέρνουν κοντά ΚΚΕ – ΝΔ, ο γρίφος με τα δάνεια και οι χαμένες χρονιές Βακάκη

Το σημείο σύγκλισης ΝΔ - ΚΚΕ για τις τράπεζες, η απλή λύση για να αυξηθούν τα δάνεια σε ΜμΕ, η παθητικότητα στη διοίκηση της Jumbo και τα θετικά μηνύματα από τον τραπεζικό δείκτη.
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρατική βενζίνη στο μονοθέσιο του Βακάκη και το περίεργο ομόλογο των ΕΛΠΕ

Πώς τα προγράμματα στήριξης επέτρεψαν στην Jumbo να βγει από το 2020 με αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, το μυστήριο με το ομόλογο με συμμετοχή στα κέρδη που θέλουν να εκδώσουν τα ΕΛΠΕ, η συμφωνία κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και τα ρεκόρ των Mytilineos και ΟΤΕ.