ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το μήνυμα φον ντερ Λάιεν, οι εκτιμήσεις ΤτΕ για τα «κόκκινα» και η Παπαστράτος

Γιατί έρχεται στην Αθήνα η πρόεδρος της Κομισιόν, πώς εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα εξελιχθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας και η μεγάλη νέα επένδυση από την Παπαστράτος.

Μεγάλη ημέρα σήμερα για τη χώρα μας, με την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, τουτέστιν την έγκριση του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι τοι πόροι του Ταμείου –που είναι ιδιαίτερα υψηλοί- αναμένονται σαν μάννα εξ ουρανού και οι πάντες ελπίζουν σε κάποιο κομμάτι. Την εφετινή χρονιά, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ποσά ύψους 7,9 δισ. ευρώ με την προσδοκία ότι θα αποτελέσουν το καύσιμο που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.

Με την παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χθες ήταν στην Πορτογαλία για τον ίδιο λόγο (ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει περάσει από Ισπανία, Δανία και Λουξεμβούργο), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να υπογραμμίσει ότι «είναι παρούσα», δίπλα στα κράτη μέλη και στη μεγάλη προσπάθεια για την ανόρθωση των οικονομιών μετά την πανδημική κρίση. Παράλληλα, όμως, θέλει να αναδείξει και κάτι άλλο: ότι τα λεφτά για την χρηματοδότηση όλων αυτών των φιλόδοξων επενδυτικών προγραμμάτων είναι ευρωπαϊκά.

-- Δημοσιεύεται αυτές τις ημέρες η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος και πολλοί περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει διαφοροποίηση στο ζήτημα της εξέλιξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου ότι όλες οι τράπεζες μεταδίδουν μια πολύ θετική εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων.  Αν κρίνουμε από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό. Η ΤτΕ επιμένει ότι οι επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών θα είναι σημαντικές και ότι σταδιακά θα αποτυπωθούν στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το πιθανότερο είναι ότι η ΤτΕ, με την πιο αντικειμενική ματιά που την χαρακτηρίζει, είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, ενώ η απρόσμενη θετική εικόνα των «κόκκινων» δανείων οφείλεται στα εκτεταμένα κρατικά προγράμματα ενίσχυσης που διατηρούν πολλές προβληματικές καταστάσεις με το κεφάλι έξω από το νερό. Τα οποία όμως έχουν ημερομηνία λήξης, που σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο πολλά προβλήματα θα αποτυπωθούν. Ακόμα και έτσι, όμως, ο χρόνος δουλεύει για τις τράπεζες. Διότι η σταδιακή αποτύπωση του προβλήματος τους δίνει ευελιξία και περιθώρια αντιδράσεων, ενώ η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη και η (μεγάλη) ενίσχυση των πιστώσεων καθιστά πολύ πιο ανώδυνη την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-- Μια νέα μεγάλη επένδυση αλλά και τους βασικούς στόχους στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου θα παρουσιάσει η Παπαστράτος, σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τα 90 χρόνια από τα εγκαίνια του εργοστασίου της στον Πειραιά: τον Μαΐο του 1931, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εγκαινίασε το Εργοστάσιο Καπνικών Αδελφών Παπαστράτου στον Πειραιά που αποτέλεσε ένα τεχνολογικό επίτευγμα για την αναδυόμενη βιομηχανία της εποχής.  Υπενθυμίζεται ότι μόλις το 2017 η Παπαστράτος είχε ανακοινώσει μια μεγάλη επένδυση στη χώρα μας στο πλαίσιο της ιστορικής στρατηγικής στροφής της εταιρίας με την οριστική παύση της παραγωγής τσιγάρων και την αντικατάστασή τους με την παραγωγή μιας νέας γενιάς καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS.

-- Ανακοινώθηκαν τελικά χθες οι διοικητικές αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ μετά από αρκετές ημέρες καθυστερήσεων, καθυστερήσεις που είχαν τροφοδοτήσει διάφορους ψιθύρους. Ωστόσο η πηγή του κακού φαίνεται πως ήταν οι ατελείωτες εσωτερικές διεργασίες και οι μάχες χαρακωμάτων στο εσωτερικό του ΤΑΙΠΕΔ μήπως και δεν γίνουν οι αλλαγές.

-- Θέμα όχι πολύ χρόνου, είναι η μετατροπή της Premia Properties σε ΑΕΕΑΠ. Η διοίκηση της εταιρίας, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε την προοπτική αυτή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική αίτηση, για τη μετραοπή σε ΑΕΕΑΠ, μπορεί να κατατεθεί και πριν το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι η Premia καλύπτει ήδη όλα τα κριτήρια του νόμου για να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προχωρά στην τρίτη διαδοχική αύξηση, ύψους 75 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί με μετρητά αλλά και με εισφορά ακινήτων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και μεγάλες προοπτικές εμφανίζουν τέσσερα υπό ανάπτυξη ακίνητα που διαθέτει η εταιρεία εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται σε Ελαιώνα και Λαύριο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρωτας Βρυξελλών για Ελλάδα, ο δαίμων της τεχνολογίας και το «ιππικό» στην Alpha

Οι απροσδόκητοι ύμνοι των κοινοτικών αξιωματούχων για την Αθήνα, πώς ο δαίμων της τεχνολογίας «χτύπησε» στην παρουσίαση του Ελλάδα 2.0, το «σκούπισμα» μετοχών της Alpha Bank και η δικαίωση του Α. Γεωργίου.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

"Stop" Σκυλακάκη σε «επιδοματίες», η ανάσταση της Μηχανικής και τα πολιτικά της ΔΕΗ

Γιατί ο υφυπουργός Οικονομικών δεν θέλει επιχειρηματίες που «κυνηγούν» επιδοτήσεις, η νέα οπτική του Π. Μυλωνά για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων, η αύξηση κεφαλαίου στη Μηχανική, η αγωνία για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και οι πολιτικές προεκτάσεις.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.