ΓΔ: 908.69 0.51% Τζίρος: 29.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:58:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Aegean

Το «άλμα» του ρεύματος, το «θαύμα» του τουρισμού και η χαμηλή πτήση της Aegean

Γιατί η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος δεν θα είναι πολύ μεγάλη, τζίροι που ξεπέρασαν το 2019 σε νησιά όπως η Πάρος, η καθήλωση της μετοχής της Aegean και ο αποχαιρετισμός στον τελευταίο των μεγάλων.

Πολλή κουβέντα γίνεται για την μεγάλη άνοδο των τιμών χονδρικής του ρεύματος και τον κίνδυνο οι αυξήσεις αυτές να «περάσουν» στους καταναλωτές ρεύματος. Το ζήτημα απασχολεί πολύ την κυβέρνηση ενώ η αντιπολίτευση ήδη «σηκώνει» πολύ το θέμα ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Μάλιστα πολλοί προειδοποιούν για αυξήσεις στην τιμή ρεύματος που μπορεί να φτάσουν το +50%. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τιμές ρεύματος έχουν αυξηθεί πολύ, ωστόσο, η ανησυχία για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές είναι υπερβολικές. Ο λόγος είναι ότι σε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ (όπως εξακολουθούν οι περισσότεροι να αποκαλούν τον λογαριασμό ρεύματος) εκτός από την αξία του ρεύματος περιλαμβάνεται μια σειρά άσχετων χρεώσεων (Δημοτικά Τέλη, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κλπ) με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να είναι κατά πολύ υψηλότερο της αξίας του ρεύματος. Έτσι ακόμα και αν η αξία του ρεύματος διπλασιαστεί (που δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο) η αύξηση του τελικού λογαριασμού θα είναι πολύ μικρότερη.

-- Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανόδου των τιμών του ρεύματος αντιμετωπίζουν κάποιες ενεργοβόρες βιομηχανίες οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ειδικές συμφωνίες και προστατεύονται από τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις της τιμής.

-- Το πως προσδιορίζεται το κόστος παραγωγής ρεύματος, για έναν παραγωγό ενέργειας, είναι ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα και ελάχιστοι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν τι ακριβώς γίνεται. Αυτή η δυσκολία στην κατανόηση της αγοράς από τους περισσότερους δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους παραγωγούς ενέργειας οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτή την ασυμμετρία πουλώντας ρεύμα σε καλύτερες τιμές.

-- Αν κάποιος έλεγε τον περασμένο Μάιο ότι ο τουρισμός φέτος θα προσεγγίσει το 55% - 60% των εσόδων του 2019 ελάχιστοι θα τον αντιμετώπιζαν σοβαρά. Ωστόσο, φαίνεται ότι τελικά αυτή η επίδοση μπορεί να επιτευχθεί, καθώς, η πορεία του τουρισμού ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Μάλιστα κάποιες περιοχές της χώρας, κυρίως νησιά, θα πετύχουν το 2021 υψηλότερο τζίρο από το 2019. Πως έγινε αυτό το θαύμα; Σε νησιά όπως η Πάρος πολλοί ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης και άλλων υπηρεσιών προχώρησαν στις αρχές της σεζόν σε σημαντικές αυξήσεις τιμών, θεωρώντας ότι εξαιτίας της πανδημίας θα υπάρξει περιορισμένη κίνηση στο νησί. Μέσω της αύξησης των τιμών ήλπιζαν να μπορέσουν να βελτιώσουν κάπως τα έσοδα σε μια δύσκολη χρονιά. Όμως οι επισκέπτες στο νησί ξεπέρασαν θεαματικά τις προσδοκίες με τελικό αποτέλεσμα ο τζίρος να σημειώσει άλμα ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019.

 -- Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού πάντως, μυστηριωδώς, δεν έχει αποτυπωθεί στην Aegean, η μετοχή της οποίας δεν συγκινήθηκε από το θαύμα στον τουρισμό και παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του περασμένου Μάϊου. Χαμηλότερα για να είμαστε ακριβείς. Η μετοχή της έκλεισε χθες στα 5,38 ευρώ που είναι κατά -5,3% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο 31.05.21 ενώ ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα καταγράφει άνοδο +2,5%.

-- Τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρετά η χώρα - ο τελευταίος των μεγάλων των Ελλήνων όπως σημείωσε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Η είδηση για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη μεταδόθηκε παντού, έγινε βασικό θέμα στις περισσότερες χώρες του κόσμου και συγκίνησε τους πάντες. Καλλιτέχνες, πολιτικοί, διανοούμενοι αποχαιρέτησαν με γνήσια συγκίνηση τον σπουδαίο συνθέτη υπογραμμίζοντας την προσφορά, το έργο και την διαδρομή του που σφράγισε μια εποχή. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Ανδρεάδης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η καυτή πατάτα της Αμοργού, η αισιοδοξία Ανδρεάδη για τον τουρισμό και η στροφή της ΕΚΤ

Το αγαπημένο σπορ της μετάθεσης ευθυνών για τις παράνομες πολυκατοικίες στην Αμοργό, η πρόβλεψη Ανδρεάδη για τουριστικά έσοδα στο 50% του 2019 και η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.
Κωστής Χατζηδάκης- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι πανηγυρισμοί για τα NPLs, η «χαρά» Χατζηδάκη για ΔΕΠΑ και το κάζο Πατούλη

Οι πρόωροι πανηγυρισμοί για τα «κόκκινα» δάνεια, υπουργικοί διαγκωνισμοί για τη δόξα της ΔΕΠΑ Υποδομών, πως «έχασαν» το ράλι της Ελλάκτωρ εγχώριοι θεσμικοί και το κάζο του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στο Ράλλυ Ακρόπολις.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το λειψό «ευχαριστώ» του Ευτ. Βασιλάκη, οι υπογραφές για Ελληνικό και η Ελλάκτωρ

Πώς ο πρόεδρος της Aegean επιχείρησε να παρουσιάσει την κρατική ενίσχυση ως επένδυση, η πανηγυρική τελετή για το Ελληνικό, η απόφαση της Alpha Bank να μην ορίσει κατώτατο όριο τιμής και το νομικό μπλέξιμο στην Ελλάκτωρ.
Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρωτας Βρυξελλών για Ελλάδα, ο δαίμων της τεχνολογίας και το «ιππικό» στην Alpha

Οι απροσδόκητοι ύμνοι των κοινοτικών αξιωματούχων για την Αθήνα, πώς ο δαίμων της τεχνολογίας «χτύπησε» στην παρουσίαση του Ελλάδα 2.0, το «σκούπισμα» μετοχών της Alpha Bank και η δικαίωση του Α. Γεωργίου.