ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomou
Φωτο: ΑΠΕ

Ο... περιττός κυβερνητικός εκπρόσωπος, η μελέτη της ΕΕΤΤ και η Mytilineos

Πώς ακυρώνουν οι λαλίστατοι υπουργοί τον ρόλο του Γ. Οικονόμου, ποιο είναι το σημείο - κλειδί για την αποτίμηση της Mytilineos και γιατί είναι ήδη ανεπίκαιρη η έρευνα της ΕΕΤΤ για τις χρεώσεις.

Η στήλη δεν αμφιβάλει καθόλου για τις ικανότητες του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου. Μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν σε βάθος τα του Μαξίμου αναφέρουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά αποτελεσματικό στέλεχος με ισχυρό πολιτικό κριτήριο. Ωστόσο ο ρόλος που του έχει ανατεθεί, να εκπροσωπεί την κυβέρνηση, μάλλον είναι εντελώς περιττός. Γιατί; Διότι δεν υπάρχει ανάγκη εκπροσώπησης μιας κυβέρνησης, όπου όλοι οι υπουργοί επικοινωνούν, κυρίως μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, απευθείας με το λαό σε καθημερινή βάση (πρωί, μεσημέρι, βράδυ για την ακρίβεια…) και προαναγγέλλουν αποφάσεις, σκέψεις, ιδέες, πολιτικές κ.α. Έτσι, για παράδειγμα, πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια, κάτι το οποίο την επόμενη ημέρα γείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά» ότι «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ». Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αντίστοιχο περιστατικό με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Και πάει λέγοντας. Οπότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του κυβερνητικού εκπροσώπου;

-- Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αίνιγμα αποτελεί η εξέλιξη των μεγεθών της Mytilineos, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία για την εταιρεία. H Mytilineos βρίσκεται σε σημείο καμπής, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Pantelakis Sec. Από τη μια, υπάρχουν οι γνωστοί παράγοντες της εξίσωσης: οι τιμές του αλουμινίου που εκτιμάται ότι θα είναι υψηλές για μεγαλύτερη από το αρχικά αναμενόμενο περίοδο, η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας φυσικού αερίου των 826MW στα μέσα του έτους, αλλά και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, που ως το 2024 θα έχουν σχεδόν τετραπλασιάσει τα έσοδα από αυτή την πηγή. Αποτιμώντας όλα αυτά, που είναι και τα σίγουρα, η χρηματιστηριακή καταλήγει στην εκτίμηση ότι η τιμή στόχος για την μετοχή πρέπει να αυξηθεί στα 22 ευρώ, δίνοντας ένα περιθώριο ανόδου 45% από τα τρέχοντα επίπεδα.

-- Υπάρχουν, όμως, και οι απροσδιόριστοι σήμερα, αλλά μάλλον ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας στο προσεχές μέλλον: όπως τονίζει η Pantelakis, είναι δίκαιο να υποθέσει κανείς ότι η Mytilineos θα έχει ένα μεγάλο μερίδιο στις εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές που αναμένεται στην Ελλάδα με την υποστήριξη και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι νωρίς να μεταφραστεί σε αριθμούς μέσα από τα μοντέλα αποτίμησης αυτό το όφελος, όπως τονίζει η Pantelakis, γι’ αυτό και η αυξημένη τιμή στόχος δεν έχει επηρεαστεί από τους σχετικούς υπολογισμούς, που θα γίνουν αργότερα, όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα. Καθένας μπορεί να υποθέσει, όμως, ότι όταν γίνει αυτός ο λογαριασμός ο πήχης της τιμής στόχου θα πρέπει να ανεβεί αρκετά πάνω από τα 22 ευρώ.

-- Θέμα ημερών είναι η δημοσιοποίηση των δύο μελετών που είχε παραγγείλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη σύγκριση των τιμολογίων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο έχουν νόημα οι μελέτες αυτές. Διότι είναι αμφίβολο αν θα ενσωματώνουν τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΟΤΕ (θα ακολουθήσουν και οι άλλοι πάροχοι) για διπλασιασμό ταχύτητας στις ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας με το ίδιο κόστος. Υπενθυμίζεται ότι τις μελέτες είχαν αναλάβει οι διεθνείς εταιρείες Tarifica (για την κινητή) και IDATE (για την σταθερή).

-- Αγώνα δρόμου για να έχει εργοτάξια τον Οκτώβριο στα τρία οδικά έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δίνει το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για το τμήμα Καλαμάτα – Πύργος – Μεθώνη, το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ και την ανατολική περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Για να έχει εργοτάξια τον Οκτώβριο πρέπει να υπάρχουν ανάδοχοι μέχρι τον Ιούνιο και να υπάρχει οικονομικό κλείσιμο σε χρόνο – ρεκόρ!

-- Επίδειξη δύναμης έκανε και χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών με το Γενικό Δείκτη να κλείνει πάνω από τις 950 μονάδες, παρά την «κόντρα» κίνηση της Coca Cola HBC που έκλεισε με απώλειες -0,69%. Το σημαντικό είναι ότι υπήρξε διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πολλές μετοχές (Jumbo, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή) οι οποίες έκλεισαν με μεγάλα κέρδη. Ο Δείκτης έκλεισε τελικά λίγο χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας (952,32 μονάδες) που δείχνει ότι κάποια προσφορά βγήκε στο τέλος.

-- Ένα δύσκολο ερώτημα, σε μια περίεργη υπόθεση που συζητήθηκε πολύ και στους ελληνικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, καλείται πλέον να απαντήσει το Συμβούλιο Εφετών που εξέτασε την υπόθεση του Ισραηλινού μεγιστάνα των διαμαντιών, Μπένι Στάινμετς: Θα εκδοθεί, ή όχι στη Ρουμανία, όπου του έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών για υπόθεση διαφθοράς; Το περίεργο της υπόθεσης, που θα προκαλέσει «πονοκεφάλους» στους δικαστές είναι ότι το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Στάινμετς είχε μεν ακυρωθεί από τις αρχές της Ρουμανίας, αλλά παρέμενε, κατά τον χρόνο της σύλληψης του δισεκατομμυριούχου στο αεροδρόμιο, καταχωρημένο στο ηλεκτρονικό σύστημα της Interpol. Το πιθανότερο, όπως λένε νομικοί, είναι ότι ο Στάινμετς δεν θα εκδοθεί στη Ρουμανία και θα λήξει η ελληνική του περιπέτεια. Παραμένει, πάντως, ένα ενδιαφέρον, αναπάντητο ερώτημα: τι ήταν αυτό που έφερε τον Ισραηλινό μεγιστάνα με το ιδιωτικό του τζετ στην Αθήνα, στα τέλη του Νοεμβρίου;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νυχτερινή παραίτηση στη Lamda και τα μηνύματα Ψάλτη σε κυβέρνηση - επιχειρήσεις

Η προτροπή στην κυβέρνηση για «έγκαιρο και ειλικρινή» διάλογο από τον CEO της Alpha Bank, η ξαφνική αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή της Lamda και ο νέος ρόλος της Mytilineos στην ενέργεια.
Hilton Hotel Athens
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αθόρυβη διεθνοποίηση του ΧΑ, το «λουκέτο» στο Hilton και ο νέος τομέας της Mytilineos

Πώς το Χρηματιστήριο εκμεταλλεύεται τις υποδομές του για να γίνει περιφερειακός παίκτης, η εθελουσία έξοδος για το προσωπικό του Hilton, η επιστροφή της μετοχής του ΟΤΕ στο 2008, η προσφορά της Mytilineos για το ψηφιακό Κτηματολόγιο και η σχέση κρυπτονομισμάτων - μετοχών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός και η ΑΒΑΞ, τα ρεκόρ της Mytilineos, η ΕΥΔΑΠ και ο πληθωρισμός

Πως η Άβαξ μονοπώλησε τη χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, η ταχύτητα της Mytilineos στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2022, η «βουτιά» της ΕΥΔΑΠ παρά τα καλά νέα και τα περίεργα με τον πληθωρισμό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αύξηση της Attica Bank, η απόβαση ξένων τραπεζών στην Αθήνα και το Frontier

Η νέα μετοχική σύνθεση της Attica Bank μετά την αύξηση, γιατί ανοίγουν γραφεία κορυφαίες τράπεζες στην Αθήνα, πότε περνά στην doValue το Frontier, η στήριξη από την ΕΚΤ και η γκρίνια των μικροεπενδυτών στους χρηματιστές.