ΓΔ: 867.98 1.00% Τζίρος: 34.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:31:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το μπλόκο των Θεσμών στον Φορέα Ακινήτων, η μεταρρυθμιστική κόπωση και η Jumbo

Τι κρύβεται πίσω από τις συνεχείς αναβολές για τον Φορέα που θα εκμισθώνει τις κατοικίες των ασθενέστερων, γιατί η κυβέρνηση αφήνει για αργότερα τις μεταρρυθμίσεις, τα όρια του επιχειρηματικού μοντέλου της Jumbo και το «ξύπνημα» της ΕΥΔΑΠ.

Τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου 2022 αναμένεται, τουλάχιστον αυτό διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, να δημοσιευτεί η πρόσκληση για τον Φορέα Ακινήτων, η οποία πριν αναμένονταν τέλος Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου 2021 και λίγο πριν αναμένονταν τον Σεπτέμβριο του 2021 και πάει λέγοντας. Μιλάμε για τον Φορέα Ακινήτων που θα αποκτά και μισθώνει ακίνητα ευάλωτων νοικοκυριών και ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να λειτουργήσει στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού, της δεύτερης ευκαιρίας όπως προτιμά να αποκαλούν το νόμο στελέχη της κυβέρνησης, που ψηφίστηκε το 2020! Η καθυστέρηση οφείλεται σε διάφορες αιτίες, μεταξύ αυτών και στην πανδημία, ωστόσο η νέα εμπλοκή οφείλεται στην αντίδραση και τις πολλές ενστάσεις που βάζουν οι Θεσμοί. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης, οι Θεσμοί θεωρούν το Φορέα ως ένα νέο νόμο Κατσέλη, υπό την έννοια ότι θα ενταχθούν στον φορέα τα ακίνητα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πλειστηριασμοί για όσους δεν τηρούν τη συμφωνία και δεν πληρώνουν το ενοίκιο που τους αναλογεί. Οι θεσμοί για λόγους συμβολικούς, και με στόχο, την αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών, θέλουν να γίνονται πλειστηριασμοί και για ακίνητα μικρής αξίας, δηλαδή κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών. Κάτι που φυσικά η κυβέρνηση δεν θέλει. Όμως, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο πλειστηριασμών. Ποιος θα ήθελε να επενδύσει σε μια εταιρεία, ένα φορέα στην περίπτωσή μας, που θα έβγαζε στο σφυρί ακίνητα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων; Και μάλιστα σε μια χώρα που υπάρχουν δυσκολίες για πλειστηριασμούς ακόμα και αν αυτοί αφορούν πλούσιους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Κανείς.

-- Ο μόνος λόγος που υπάρχει κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Φορέα και που καθιστά κάπως ενδιαφέρον το business case για τον επενδυτή είναι οι επιδοτήσεις, καθώς πρόκειται για μια εξασφαλισμένη χρηματοροή, πλήρως ανεξάρτητη από πλειστηριασμούς. Όμως, το όλο σχήμα είναι δύσκολο να δουλέψει χωρίς πλειστηριασμούς.

-- Οι περιπέτειες του Φορέα αναδεικνύουν μια ακόμα σημαντική διάσταση: τη μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης. Διότι, δυστυχώς κάπως έτσι είναι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Στελέχη της κυβέρνησης μιλάνε με περηφάνια για πάνω από 250 μεταρρυθμίσεις - νομοσχέδια στη θητεία της, ωστόσο, μεταξύ θεωρίας (νομοσχεδίου) και πράξης υπάρχει μεγάλη απόσταση. Σημειώνεται ότι ο Φορέας Ακινήτων αποτελεί κομβικό στοιχείο του νέου πτωχευτικού νόμου που ψηφίστηκε το 2020 και βρίσκεται σε ισχύ, με τον Φορέα ακόμα να μην λειτουργεί.

-- Και μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να μεταδίδεται αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου, ωστόσο, οι πληροφορίες της στήλης είναι εντελώς διαφορετικές. Στο Μέγαρο Μαξίμου, που μετρά και παρακολουθεί στενά τις τάσεις στην κοινή γνώμη, έχουν διαγνώσει ότι η κοινωνία διαθέτει περιορισμένες διαθέσεις για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και έχουν αποφασίσει να αφήσουν για την επόμενη τετραετία την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Λογικό, θα πει κάποιος, δεδομένου ότι θα έχουμε εκλογές το αργότερο το καλοκαίρι του 2023, οπότε πού να μπλέκουμε τώρα. Και εδώ βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα: διότι η στρατηγική μετάθεσης των μεταρρυθμίσεων δεν συνάδει με το οικονομικό αποτέλεσμα που προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση. Για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι απαραίτητη η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με κίνδυνο αν αυτές δεν γίνουν το 2023 η αναπτυξιακή δυναμική να μείνει από δυνάμεις.

-- Με όπλο τη γενναία μερισματική πολιτική η μετοχή της Jumbo έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ χθες έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη +3,58%. Όμως η δυναμική αυτή στηρίζεται περισσότερο στην τεράστια ρευστότητα που αποθησαύρισε τα προηγούμενα χρόνια η διοίκηση της εταιρίας και όχι στην αισιοδοξία για το 2022 και τις προοπτικές της εταιρείας. Όπως σημείωσε η εταιρεία στη χθεσινή ανακοίνωση «οι έντονες αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι του προϊοντολογικού μείγματος, να μην είναι πλέον διαθέσιμο στα ράφια των καταστημάτων JUMBO, αφού η τελική σχέση τιμής-ποιότητας αδικεί κατάφωρα τον καταναλωτή και για τον λόγο αυτό απορρίπτεται αυτομάτως». Και δεν είναι μόνο αυτό. Γενικότερα το μοντέλο που βασίστηκε η επιτυχία της εταιρίας τα προηγούμενα χρόνια, μαζικές εισαγωγές από την Κίνα εκατοντάδων μικρής αξίας προϊόντων και η διάθεσή τους στην εγχώρια αγοράς αρχικά και στις γειτονικές χώρες αργότερα, φαίνεται ότι εξαντλείται.

-- Πάντως, η Pantelakis Securities εμφανίζεται αισιόδοξη για την Jumbo σε νέα ανάλυση που εξέδωσε και με την οποία ανεβάζει την τιμή στόχο στα 21 ευρώ. Αναφέρει ότι τα κέρδη του 2021 θα φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ, ύψους 180 εκατ. ευρώ, καθώς οι δράσεις που έχει αναλάβει η διοίκηση αντισταθμίζουν πλήρως την αύξηση κατά 130%, σε σχέση με το 2019, του κόστους μεταφοράς προϊόντων. Για το 2022, τα κέρδη θα παραμείνουν σταθερά, παρά τα αυξημένα κόστη μεταφοράς, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή.

-- Σημάδια αφύπνισης μετά από μια μακρά περίοδο χειμέριας νάρκης έδωσε τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Η μετοχή, μετά από ένα ράλι που πραγματοποίησε από τα τέλη Μαρτίου 2021 που την οδήγησε από τα 6,6 ευρώ που ήταν, στα 8,9 ευρώ στα τέλη Απριλίου 2021, μπήκε σε μια φάση ταλαιπωρίας ενώ μετά το καλοκαίρι κινούνταν μόνιμα, με μικρές διακυμάνσεις και μικρές συναλλαγές, στη ζώνη των 7,5 ευρώ. Προχθές, Τρίτη η μετοχή της πέρασε και πάλι τα 8 ευρώ μετά από διάστημα 4 μηνών και με αυξημένες συναλλαγές. Είναι βέβαιο ότι η άνοδος των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες και η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη στις 950 μονάδες, δημιουργεί νέα σημεία ισορροπίας και αρκετοί είναι αυτοί που θα θυμηθούν ξεχασμένα χαρτάκια όπως της ΕΥΔΑΠ. 

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ξένη κηδεμονία στο ΤΧΣ, τα εγκαίνια του FSRU και πώς η Citi βούλιαξε τις αγορές

Πώς οι Ευρωπαίοι διατηρούν τον έλεγχο της διοίκησης του ΤΧΣ και τον αποκλεισμό των τραπεζικών στελεχών από την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το τυπικό κώλυμα που δεν αφήνει την ΕΥΔΑΠ να μπει σε ΣΔΙΤ και η νέα παράταση για τη ΛΑΡΚΟ.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «πάτος» για την Coca Cola HBC, το τέλος της γκρίνιας Βακάκη και η υπόσχεση Στουρνάρα

Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για την κρίση στην Ουκρανία και την προοπτική πανευρωπαϊκής απάντησης, η 11η ημέρα πτώσης για την Coca Cola HBC, η πρώτη ημέρα Κοντόπουλου στην ΕΧΑΕ και η εκρηκτική κερδοφορία της Jumbo που διέψευσε την γκρίνια... Βακάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σύσκεψη για Μαντωνανάκη, η πίεση στη ΔΕΗ και η ανυπόμονη «μαρίδα» της Intralot

Ο «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης για την τεράστια αποζημίωση από το Δημόσιο στην Αττικός Ήλιος, η συνεχιζόμενη «αρρυθμία» της μετοχής της ΔΕΗ, οι μικροί επενδυτές που βγαίνουν από την Intralot και το «βαρίδι» για τη μετοχή της Jumbo.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αισιοδοξία Πατέλη, το άδειασμα της ΕΥΔΑΠ και η έκπληξη της Mytilineos

Γιατί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού θεωρεί ότι η πολιτική σταθερότητα είναι δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές, πώς το Δημόσιο άφησε την ΕΥΔΑΠ έξω από ένα μεγάλο διαγωνισμό και η βελτιωμένη πρόβλεψη της CITI για τα κέρδη της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός και η ΑΒΑΞ, τα ρεκόρ της Mytilineos, η ΕΥΔΑΠ και ο πληθωρισμός

Πως η Άβαξ μονοπώλησε τη χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, η ταχύτητα της Mytilineos στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2022, η «βουτιά» της ΕΥΔΑΠ παρά τα καλά νέα και τα περίεργα με τον πληθωρισμό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΔΕΗ... γκρέμισε πολλές μετοχές, η αισιοδοξία για τη Mytilineos και το ράλι στο αέριο

Ποιες μετοχές δέχτηκαν πίεση από επενδυτές που μάζευαν ρευστότητα για να μπουν στην αύξηση της ΔΕΗ, γιατί η Mytilineos έχει πολύ ισχυρές προοπτικές αύξησης κερδών, ποιος κρατά ακριβό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.