ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το επιτελείο της EVO στην Αθήνα, η είσοδος της Viva στη ΔΙΑΣ και ο Σκαραμαγκάς

Οι διαβουλεύσεις της Εθνικής με την EVO για το deal στις κάρτες και το ευαίσθητο θέμα του προσωπικού, η απόκτηση συμμετοχής από τη Viva στη ΔΙΑΣ, η αισιοδοξία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το σχόλιο Κοπελούζου για τις επιπτώσεις του πολέμου και οι εκπτώσεις - μαμούθ για ρωσικό πετρέλαιο.

Στην Αθήνα βρίσκεται επιτελείο της EVO Payments για διαβουλεύσεις με την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της συμφωνίας των δυο πλευρών για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για τη δραστηριότητα της αποδοχής καρτών. Τα στελέχη της EVO βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες στην Αθήνα και συζητούν με τους ανθρώπους της Εθνικής τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, τα χρονοδιαγράμματα αλλά και το ευαίσθητο ζήτημα του προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου προβλέπει τη δημιουργία μιας νέα κοινής εταιρίας, της NewCo στην οποία η ΕΤΕ θα εισφέρει τη δραστηριότητα της αποδοχής καρτών της τράπεζας. Στη συνέχεια η EVO θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της NewCo έναντι 158 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αποτίμηση της δραστηριότητας 310 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι δυο πλευρές συμφώνησαν την υπογραφή μιας μακροχρόνιας αποκλειστικής συμφωνίας βάσει της οποίας η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τις κορυφαίες λύσεις αποδοχής καρτών που θα προσφέρει η NewCo, βασισμένες στα εξειδικευμένα συστήματα και προϊόντα της EVO.

-- Η Viva Bank του Χάρη Καρώνη αγόρασε το ποσοστό της Unicredit, η οποία αποχωρεί από την Ελλάδα, στο μετοχικό κεφάλαιο της Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., πιο γνωστή στη αγορά ως ΔΙΑΣ. Το ποσοστό είναι μικρό, λίγο κάτω από 1%, ωστόσο η κίνηση δείχνει ότι ο Καρώνης εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τα ελληνικά πράγματα παρά τα περί του αντίθετου μηνύματα που εξέπεμψε μετά το μεγάλο deal με την JP Morgan. Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απόκτηση συμμετοχής στη ΔΙΑΣ αποτελούσε διακαή πόθο του Χ. Καρώνη. Με την εξαγορά του ποσοστού της Unicredit, η Viva Bank μπαίνει στη λίστα των «μικρομετόχων» μαζί τη Citibank, την HSBC, την Attica Bank, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Παγκρήτια Τράπεζα, την Τράπεζα Χανίων και την Bank of America (που όλοι μαζί κατέχουν ποσοστό 13%). Υπενθυμίζουμε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΔΙΑΣ είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και ακολουθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι η ΔΙΑΣ αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας εταιρεία, καθώς αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών.

-- Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Στις 18 Μαρτίου το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να εξετάσει την προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου που ισχυρίζεται ότι η πώληση του Προβλήτα IV δεν είναι νόμιμη. Πηγές της στήλης, που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την απόφαση του ΣτΕ, εκτιμώντας ότι θα είναι θετική και θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον νέο επενδυτή. Αν όλα πάνε καλά, όπως φαίνεται, τότε θα έχουμε μια σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης και μάλιστα σε ένα πολύ δύσκολο μέτωπο.

-- Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, όμως, καταγράφεται και σε ένα άλλο μέτωπο της ναυπηγικής βιομηχανίας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το ναυπηγείο της ONEX στη Σύρο και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο όσα θα έχει να πει για το επιτυχημένο πείραμα της αναγέννησης του συγκεκριμένου ναυπηγικού συγκροτήματος, αλλά και όσα, ενδεχομένως, θα πει για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που επίσης προσπαθεί να ανασυγκροτήσει η ONEX. Θυμίζουμε ότι σε αυτό το θέμα η πρόοδος έχει «παγώσει», καθώς το υπουργείο Άμυνας δηλώνει αναρμόδιο να υπογράψει το σχέδιο εξυγίανσης ως πιστωτής και το παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών. 

-- Κατάθλιψη έχει προκαλέσει σε επενδυτές και διαχειριστές η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το πώς από τις 970 μονάδες βρεθήκαμε στις 850 μονάδες, με τις τράπεζες να χάνουν σε χρόνο ρεκόρ τα κέρδη τους. Σημειώνουμε ότι η εικόνα στην Αθήνα είναι πάλι χειρότερα από την Ευρώπη, καθώς τα σημαντικά κέρδη που αποκόμιζε από τις αρχές του έτους εξαϋλώθηκαν. Ο DAX για παράδειγμα στη Γερμανία έχει πέσει σημαντικά αλλά σήμερα βρίσκεται στις 13.700 μονάδες δηλαδή όσο ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν στις 934 μονάδες και χθες βρέθηκε στις 854 μονάδες. Ασφαλώς το «ρωσικό ατύχημα» της Coca Cola HBC και η βουτιά της μετοχής της έχει συμβάλει καθοριστικά στην εικόνα αυτή, καθώς η μετοχή της Coca Cola HBC επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

-- Εξέλιξη που δεν αναμενόταν και θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην αγορά χαρακτήρισε χθες, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, ο Δημήτρης Κοπελούζος τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έδωσε, μάλιστα, ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: η αύξηση τιμών στα υλικά κατασκευής έχει ήδη αυξήσει κατά 30 εκατ. ευρώ το κόστος κατασκευής του FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Για τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεσα ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ επιτελεί κοινωνικό έργο και δεν έχει περάσει στο σύνολό τους τις αυξήσεις στους καταναλωτές, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι εκπτώσεις που παρέχει η ΔΕΠΑ. Η Prometheus Gas, όπως τόνισε, δεν πέρασε στη ΔΕΗ τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

-- Έτοιμος να κλιμακώσει τον πόλεμο όσο χρειάζεται για κατακτήσει την Ουκρανία εμφανίστηκε χθες ο Πούτιν. Δεν επικρατεί, όμως, το ίδιο κλίμα μαχητικότητας στους κόλπους ορισμένων ρωσικών επιχειρήσεων. Η Lukoil, για παράδειγμα, έγινε η πρώτη μεγάλη κρατική επιχείρηση της Ρωσίας που ζήτησε με ανακοίνωσή της «την άμεση παύση των ενόπλων συγκρούσεων και την άμεση στήριξη στις διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού». Ίσως αυτή η φιλειρηνική διάθεση της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας έχει να κάνει με όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στις αγορές αργού πετρελαίου μετά την επιβολή πολλαπλών κυρώσεων στη Ρωσία. Χθες, για παράδειγμα, η Trafigura υποχρεώθηκε να δώσει έκπτωση σχεδόν 23 δολ. το βαρέλι έναντι της τιμής του μπρεντ για να ξεφορτωθεί μεγάλη ποσότητα ρωσικού αργού. Μπορεί να μην έχει επιβληθεί από τη Δύση εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, όμως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ισοδυναμούν με μια μορφή εμπάργκο, αφού όλοι διστάζουν να κλείσουν φορτία ρωσικού πετρελαίου, γνωρίζοντας ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος να μην εκτελεστεί το συμβόλαιο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xardalias-Kastelorizo
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «εντολή Χαρδαλιά», οι μονόκεροι στην Ελλάδα και τα ευχάριστα από την ΕΕΤΤ

Οι παλιομοδίτικες αναφορές σε προσωπικές παρεμβάσεις του υφυπουργού Άμυνας, οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες με αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες και η παράξενη διαφορά 580 εκατ. ανάμεσα σε ΡΑΕ και ΔΕΣΦΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ερωτήματα για το deal της Viva, η διαχείριση κρίσεων αλά ελληνικά και η βύθιση στο ΧΑ

Τα ψιλά γράμματα στη συμφωνία εξαγοράς της Viva Wallet από την JP Morgan, το σχέδιο κράτους και Αττικής Οδού για την κακοκαιρία που θάφτηκε στο χιόνι, οι βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο και το ενθαρρυντικό μήνυμα από τη Wall Street.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal, τα μαλλιοτραβήγματα, ποιοι μπαίνουν στην Alpha και η εμπλοκή στον ΑΔΜΗΕ

Η επίθεση Χ. Καρώνη στον Ν. Κούλη πριν την ανακοίνωση του deal Viva Wallet – JP Morgan, η έκρηξη συναλλαγών στην Alpha Bank και η αναζήτηση των αγοραστών, η δύσκολη θέση της κυβέρνησης στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ και η παράξενη ψυχραιμία της αγοράς φυσικού αερίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Tο χαμένο στοίχημα για το ΧΑ, τα κέρδη των εφοπλιστών και η Viva Wallet

Η αλλαγή ηγεσίας στην ΕΧΑΕ που δεν έφερε την ανάκαμψη στο ΧΑ, τα κέρδη των εφοπλιστών από το LNG, το τέλος (;) του deal της Viva με την JP Morgan, η «ταλαιπωρία» του ΑΔΜΗΕ και η υποβάθμιση της Intralot που δεν τρόμαξε τους επενδυτές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αύξηση της Attica Bank, η απόβαση ξένων τραπεζών στην Αθήνα και το Frontier

Η νέα μετοχική σύνθεση της Attica Bank μετά την αύξηση, γιατί ανοίγουν γραφεία κορυφαίες τράπεζες στην Αθήνα, πότε περνά στην doValue το Frontier, η στήριξη από την ΕΚΤ και η γκρίνια των μικροεπενδυτών στους χρηματιστές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal ΑΝΕΚ - Attica Group, οι πρόωρες συζητήσεις για ΕΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή

Πώς οριστικοποιείται η μεγάλη εξαγορά στην ακτοπλοΐα, γιατί δεν πρέπει να αναμένεται άμεσο placement μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ, η εντυπωσιακή πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ και το ράλι της Τέρνα Ενεργειακή.