ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
Φωτο: Παυλός Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. ΑΠΕ.

Ανακοίνωσε τη συμφωνία με EVO Payments για κάρτες - POS η Εθνική Τράπεζα

Η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών για τη δημιουργία κοινής εταιρίας είχε έρθει στη δημοσιότητα μετά από δημοσίευμα του Business Daily στις 15 Σεπτεμβρίου. Στα 158 εκατ. ευρώ το τίμημα που θα λάβει η Εθνική Τράπεζα.

Τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας με την EVO Payments όπου θα μεταφερθεί ο τομέας συναλλαγών καρτών - POS της Εθνικής, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, μετά το πράσινο φως που άναψε χθες στη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών για τη δημιουργία κοινής εταιρίας είχε έρθει στη δημοσιότητα μετά από δημοσίευμα του Business Daily στις 15 Σεπτεμβρίου, με την αμερικανική εταιρία να αποκτά τον έλεγχο του joint venture με ποσοστό 51% έναντι 158 εκατ. ευρώ και την ΕΤΕ να διατηρεί σημαντική, στρατηγική, μειοψηφική συμμετοχή. Στα 310 εκατ. ευρώ αποτιμάται η δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει την υπογραφή οριστικής συμφωνίας με την EVO Payments International LTD («EVO») για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για τη δραστηριότητα της αποδοχής καρτών. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία από τις συνέργειες που θα προκύψουν μέσω του συνδυασμού της ευρείας πελατειακής βάσης της ΕΤΕ και της τεχνολογικής εξειδίκευσης της EVO στις υπηρεσίες πληρωμών.

Η δραστηριότητα αποδοχής καρτών της ΕΤΕ θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας εταιρείας (NewCo), στην οποία η EVO θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας την δραστηριότητα στα 310 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, θα υπογραφεί μια μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία διανομής βάσει της οποίας η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τις κορυφαίες λύσεις αποδοχής καρτών που θα προσφέρει η NewCo, βασισμένες στα εξειδικευμένα συστήματα και προηγμένα προϊόντα της EVO.

Η συναλλαγή αναμένεται να αυξήσει τον proforma Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 της ΕΤΕ καθώς και τον Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων κατά περίπου 60 μονάδες βάσης με ημερομηνία αναφοράς 30.09.2021. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έγκειται στις συνήθεις αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών αλλά και τη συγκατάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η UBS Europe SE ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ και η δικηγορική εταιρεία Καρατζά και Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι για τη συναλλαγή. Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ έλαβε ανεξάρτητη γνωμοδότηση από την Barclays Bank PLC σχετικά με το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος καθώς και ανεξάρτητες νομικές συμβουλές από την Freshfields Bruckhaus Deringer LLP».

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες κινήσεις για την αξιοποίηση του τομέα συναλλαγών καρτών έχουν προχωρήσει και οι άλλες συστημικές τράπεζες. Πριν λίγες ημέρες, η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση του τομέα καρτών στην Worldline ενώ η Alpha Bank τον περασμένο Αύγουστο ανακοίνωσε ανάλογη συμφωνία με την ιταλική Nexi. Νωρίτερα, τον περασμένο Μάρτιο, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην πλήρη πώληση του τομέα καρτών στην Euronet.

Σημειώνεται ότι η EVO Payments, εισηγμένη στο δείκτη NASDAQ στη Νέα Υόρκη (NASDAQ: EVOP), ιδρύθηκε το 1989 και σήμερα δραστηριοποιείται σε 50 χώρες. Μέσω των συστημάτων της πραγματοποιούνται συναλλαγές σε περισσότερα από 130 νομίσματα στον κόσμο με το ύψος των συναλλαγών ετησίως να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια. Απασχολεί 2.200 εργαζομένους σε 13 χώρες και διατηρεί γραφεία από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ. Συνεργάζεται με μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη όπως Deutsche BankRaiffeisen BankPopularBank of Ireland, BNP Paribas κ.α.

Η κίνηση για την αποδοτικότερη αξιοποίηση του τομέα των καρτών εντάσσεται στο Πρόγραμμα Μετασχηματισμού που υλοποιεί η διοίκηση της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, με αφορμή τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου είχε δηλώσει: «Αξιοποιώντας το βελτιωμένο λειτουργικό μοντέλο της ΕΤΕ, όπως αναδείχτηκε από το επιτυχημένο Πρόγραμμα Μετασχηματισμού που μόλις ολοκλήρωσε τον τρίτο έτος του, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να στηρίξει τους πελάτες της σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο να αναδειχθεί σε Τράπεζα πρώτης επιλογής στην Ελλάδα. Ενόψει αυτών των θετικών προοπτικών, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για υψηλή κερδοφορία, μείωση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και κεφαλαιακή επάρκεια, παρέχοντας προστιθέμενη αξία στους πελάτες και τους μετόχους μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτικό Νέας Γενιάς από την Εθνική για συντηρητικούς αποταμιευτές

Προστασία 90% για το κεφάλαιο και τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις αποδόσεις του Αμοιβαίου Κεφαλαίου «Δήλος Στρατηγικών Τοποθετήσεων» προσφέρει το νέο επενδυτικό προϊόν της Εθνικής Τράπεζας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στοίχημα η ενίσχυση της εξωστρέφειας: Πώς στηρίζει η Εθνική τους εξαγωγείς

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά διατηρείται η μεγάλη διαφορά από την Ευρώπη. Ποιες ευκαιρίες δίνει η στροφή της Ε.Ε. προς την αυτάρκεια. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία προσφέρει η Εθνική.
Ethniki Trapeza, ETE, Mylonas, Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Επιτακτική η συνεργασία των τραπεζών με εταιρείες fintech

Στο άμεσο μέλλον, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, τα καταστήματα θα χρησιμεύουν μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις του πελάτη, όπως η αγορά κατοικίας και επενδυτικά - αποταμιευτικά προϊόντα.
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Με μονοψήφιο δείκτη P/E το 2021, αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη

Στόχος της τράπεζας η διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων και η διανομή μερίσματος, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς. Στα 833 εκατ. τα κέρδη μετά τους φόρους, με «ένεση» 404 εκατ. από τα κέρδη από ομόλογα.