ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Eurobank

Eurobank: Πώληση του 80% της υπηρεσίας εκκαθάρισης καρτών στη Worldline

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας η αποτίμηση για το 100% της PayGo τοποθετείται στα 320 εκατ. ευρώ, ενώ με την πώληση θα υπάρξει αύξηση του CET1 κατά 80 μονάδες βάσης.

Στην πώληση του 80% της υπηρεσίας υποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (PayGo) στη Worldline γνωστοποίησε η Eurobank, η οποία θα διατηρήσει το 20% της εν λόγω υπηρεσίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής τράπεζας η αποτίμηση για το 100% της PayGo τοποθετείται στα 320 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο β' τρίμηνο του 2022 και θα συνεισφέρει περί των 80 μονάδων βάσης στον δείκτη CET1 της Eurobank. 

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank δήλωσε: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Worldline σχετικά με τις εργασίες αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών είναι πλήρως συμβατή με τον στρατηγικό μας σχεδιασμό να εστιάζουμε στις βασικές μας δραστηριότητες ενώ παράλληλα να ενισχύουμε την κεφαλαιακή μας θέση. Οι πελάτες μας θα ωφεληθούν από μια υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ένα ασφαλές περιβάλλον πληρωμών που θα παρέχεται από ένα κορυφαίο, διεθνούς εμβέλειας οργανισμό στον χώρο των υπηρεσιών πληρωμών που διαθέτει ψηφιακές δυνατότητες τελευταίας λέξης που απαιτούνται σε αυτόν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο τεχνολογικά τομέα

Από την πλευρά του ο κ. Gilles Grapinet, Διευθύνων Σύμβουλος της Worldline επεσήμανε: «Είμαι πολύ περήφανος να ανακοινώσω την εξαγορά της μονάδας υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών της Eurobank. Αυτή η ενέργεια είναι πλήρως εναρμονισμένη με την στρατηγική μας να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας προς την Νότια Ευρώπη και ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Ελλάδα που δημιουργήσαμε νωρίτερα φέτος με την εξαγορά της Cardlink. Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών θα κατέχει μία σημαίνουσα και κορυφαία θέση στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά που ωθείται από την σταθερά αυξανόμενη υιοθέτηση ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμής. Αυτή η συναλλαγή προσφέρει ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης για την Worldline στα επόμενα χρόνια, χτίζοντας την άμεση πρόσβαση μας σε ένα υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο εμπόρων με ένα πλήρες πακέτο ολοκληρωμένων (end-to-end) λύσεων πληρωμών. Με τη μονάδα υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών της Eurobank, η Worldline συνεχίζει τη στρατηγική της για την «Ευρώπη των πληρωμών» πέρα από τα σημερινά της σύνορα, εστιάζοντας στη δημιουργία αξίας μέσω συγχωνεύσεων, διευρύνοντας την κλίμακα και την απευθείας παρουσία της σε ένα αυξανόμενο αριθμό χωρών

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Eurobank τονίζει τα ακόλουθα: «H Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία («Eurobank») ξεκινά στρατηγική συνεργασία με την Worldline B.V. («Worldline») για την πώληση των υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών

Η «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» ανακοινώνει ότι η θυγατρική της Eurobank υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την Worldline που περιλαμβάνει:

  • Την πώληση του 80% της μονάδας υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών («PayCo») στην Worldline με την Eurobank να διατηρεί το 20% και
  • Μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη διανομή των προϊόντων της PayCo στην Ελλάδα μέσω του δικτύου της Eurobank.

Η μονάδα υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών της Eurobank διατηρεί μια από τις κορυφαίες θέσεις στην Ελληνική αγορά με μερίδιο 21% στον εγχώριο όγκο συναλλαγών. Διατηρεί στελεχιακό δυναμικό 40 υπαλλήλων και διαχειρίζεται συναλλαγές 123.000 φυσικών και ψηφιακών εμπόρων που ξεπερνούν συνολικά σε αξία τα 7 δισ. Ευρώ σε ετήσια βάση. 

Στα πλαίσια της στρατηγικής της Eurobank να δημιουργεί συνεργασίες με κορυφαίους συνεργάτες, η μακροπρόθεσμη αυτή συμφωνία συνδυάζει την κορυφαία τεχνολογία και εξειδίκευση της Worldline με τις δυνατότητες του δικτύου καταστημάτων της Eurobank και αποσκοπεί στο να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στον τομέα της αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών για τους πελάτες της Eurobank αλλά και για την αγορά συνολικά.

Η συμφωνία αποτιμά το 100% της PayCo σε 320 εκατ. Ευρώ, τίμημα το οποίο υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής. Η Συναλλαγή περιέχει, υπό όρους, επιπλέον πληρωμές και αμοιβές από την PayCo και τα συνήθη δικαιώματα προστασίας μειοψηφίας. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 80 μ.β. στο δείκτη CET1 του Ομίλου Eurobank (βάσει των δεικτών του τρίτου τριμήνου του 2021). Τα μέρη επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τη Συναλλαγή εντός του δεύτερου τριμήνου του 2022 υπό την αίρεση των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.

Η Barclays Bank PLC μέσω της Επενδυτικής της Τράπεζας, ενεργεί ως ο μοναδικός οικονομικός σύμβουλος της Eurobank. Η Bain & Company Italy Inc. ενεργεί ως επιχειρησιακός σύμβουλος της Eurobank. Η Linklaters LLP και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς και Συνεργάτες ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοι της Eurobank αναφορικά με ζητήματα διεθνούς και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα».  
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Ολοκλήρωσε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων 5,2 δις

H συναλλαγή δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας και λόγω της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ο δείκτης NPE της Eurobank αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,3% στο τέλος του έτους.